Zegrean: Dacă vom constata că există conflict între autorități, vom propune și o dezlegare

Zegrean: Dacă vom constata că există conflict între autorități, vom propune și o dezlegare

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că, în cazul în care Curtea Constituțională va constata că există conflict între autorități în cazul Șova, va fi propusă o soluție pentru rezolvarea situației. ''Dacă vom constata că există conflict, va trebui să propunem și o dezlegare'', a afirmat Zegrean, întrebat dacă, în cazul în care CCR va constata că există un conflict, prin soluția pe care o va da Curtea va fi tranșată problema ridicării sau nu a imunității senatorului social-democrat Dan Șova.

Referitor la posibilitatea declarării de către CCR a unui articol neconstituțional care nu mai este în vigoare, șeful Curții a menționat că teoretic acest lucru se poate.

"Putem în general. Teoretic, se poate lucrul acesta. Dacă articolul acela continuă să producă efecte sau efectele care au fost, care s-au născut în vreme ce el era în vigoare încă există, se poate declara. Avem o decizie dată în sensul acesta", a spus Zegrean.

El a precizat că nu sunt motive să se amâne luarea unei decizii deoarece dosarul este complet însă pot veni cu motive părțile din dosar.

Președintele Curții a susținut că nu există o sancțiune scrisă în cazul în care Parlamentul omite să pună în acord deciziile CCR. "Scrie doar că Parlamentul este obligat, în cazul în care o lege înainte de promulgare este declarată neconstituțională, că trebuie să o pună în acord cu decizia Curții. Dacă după controlul posterior este declarat un text de lege neconstituțional, Parlamentul are un termen de 45 de zile să pună în acord cu decizia CCR, dar dacă nu o face nu scrie nicăieri ce se întâmplă. (...) Nu există o sancțiune scrisă, nu îi bagă nimeni la închisoare pentru asta", a arătat președintele CCR.

Zegrean a explicat că va trebui să se țină cont și de faptul că marți Parlamentul a modificat articolul care face obiectul sesizării. "Discutăm ce a mai rămas din sesizări. Sigur că va trebui să constatăm lucrul acesta că unul dintre motivele de sesizare a fost acesta că refuză să pună de acord Legea statutului senatorilor și deputaților cu dispozițiile constituționale. Ori, acum am înțeles că s-a întâmplat. (...) Dar e bună și sesizarea la ceva", a mai spus șeful CCR.

Curtea Constituțională a României dezbate miercuri cele trei sesizări formulate de președintele Klaus Iohannis, de șeful CSM, Marius Tudose, și de PNL în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…