Atletico Madrid e noua campioană a Spaniei, după 1-1 cu FC Barcelona şi 18 ani de aşteptare

Atletico Madrid e noua campioană a Spaniei, după 1-1 cu FC Barcelona şi 18 ani de aşteptare

Planetele păreau că se aliniează sâmbătă seara pentru un succes al Barcelonei. Care avea şansa titlului, în faţa propriilor fani, având doar obligaţia de a câştiga. Dar echipa e la finalul unui sezon palid, şi la finalul unui ciclu. Apusul unei generaţii care s-a încununat de glorie şi a colecţionat trofee pe bandă rulantă. Valdes şi-a încheiat contractul, Puyol şi-a anunţat retragerea, Pedro, Mascherano şi Dani Alves vor pleca din vară.

Şi totuşi, începutul a fost perfect pentru catalani, pentru că Atletico, echipa momentului în Spania şi Europa, şi-a pierdut doi titulari (Diego Costa şi Arda Turan) în primele 20 de minute, apoi a încasat un gol „imposibil", de la Alexis (34).

Un gol care putea aduce titlul, primul pentru o grupare „umană" a Barcelonei. „Dacă vom câştiga, ar fi primul luat de o echipă umană. În celelalte, jucătorii Barcelonei parcă erau din altă galaxie, extratereştrii", spunea antrenorul Gerardo Martino, înaintea „finalei pentru titlu“. Fanii lui Atletico şi cei neutri ar fi rămas însă cu un gust amar, în cazul unui asemenea deznodământ.

Echipa lui Simeone a reuşit să egaleze, dintr-o fază fixă, la capătul a 10 minute incendiare în startul reprizei secunde, când a sufocat Barcelona în propriul careu. Catalanii au încasat golul dintr-o fază fixă, un corner, autor Godin (50), apoi cea mai bună defensivă a Spaniei, doar 26 goluri încasate, s-a apărat perfect.

S-a încheiat 1-1, iar Atletico a încheiat sezonul cu 90 de puncte, trei peste Barcelona şi Real.

Atletico sparge hegemonia Real-Barcelona, cu primul titlu al său după 18 ani şi primul după 10 ani luat în Spania de o echipă în afara celor doi granzi, după Valencia (2004).

Madrilenii au primit la final aplauzele fanilor catalani, care şi-au huiduit favoriţii, şi se pregătesc acum şi de finala Ligii Campionilor, din 24 mai, cu Real.

E apogeul unei grupări spectaculoase, care în urmă cu exact un an câştiga Cupa Regelui în faţa Realului, iar acum ia şi titlul, chiar pe terenul Barcelonei.

10 titluri are Atletico Madrid în acest moment, în Spania

Comentariul Livetext al partidei FC Barcelona - Atletico Madrid 1-1

Min. 90+3 Fluier final. FC Barcelona - Atletico Madrid 1-1. Atletico e noua campioană a Spaniei, în premieră după 18 ani.

Min. 90 Meciul va fi prelungit cu 3 minute. Atletico este la un pas de primul titlu după 18 ani!

Min. 85 Barcelona presează, are nevoie de victorie pentru titlu. Atletico rezistă şi aşteaptă să dea lovitura pe contraatac. Pique cade uşor în careu, nu se acordă nimic

Min. 77 Gerardo Martino l-a găsit şi pe Xavi pe banca de rezerve şi-l trimite în teren în locul lui Fabregas. S-au epuizat toate schimbările

Min. 70 Lovitură liberă de la marginea careului, de pe partea dreaptă, de la 20 de metri. Messi bate slab, în zid. Diego Simeone face ultima modificare, îl schimbă pe Adrian, introdus în minutul 17(!), cu Sosa.

Min. 61 Camp Nou "ia foc", pentru scurt timp. Înscrie Messi , dar reuşita nu e validată, pe motiv de ofsaid. Barcelona începe să preseze

Min. 60 Gerardo Martino începe să-şi arunce cărţile pe masa de joc, deşi unele mişcări sunt surprinzătoare. L-a introdus mai întâi pe Song, în locul lui Busquets, apoi pe Neymar, în locul lui Pedro. Xavi e tot pe bancă....

Min. 55 Atletico a impresionat în primele 10 minute din partea secundă, când s-a prăvălit peste poarta lui Pinto. Barcelona are nevoie de victorie pentru a lua titlul, dar, exceptând o altă execuţie personală, cum a fost golul lui Alexis, nu prea pare a fi capabilă să mai marcheze

Min. 50 Nimic neaşteptat sau neanunţat. Corner Atletico, apoi cap Godin şi e 1-1. Atletico e campioană în acest moment.

Min. 48 Defensiva Barcelonei tremură din toate încheieturile. Încă o ocazie, un jucător al lui Atletico e blocat în ultimul moment

Min. 47 Început în forţă al madrilenilor şi cea mai mare ocazie. Şut în bară al lui David Villa, fostul atacant al Barcelonei

Min. 46 A început repriza secundă

Min. 45+3. Final de primă repriză. La acest scor, FC Barcelona - Atletico 1-0, echipa catalană este campioană.

Min. 45 Atletico a presat după primirea golului, a avut câteva lovituri de colţ, dar Barcelona a scăpat.

Min. 34 GOL BARCELONA. Execuţie superbă a lui Alexis Sanchez. Chilianul a reluat, dintr-un unghi imposibil, din 8 metri, lateral dreapta, în vinclu! Dacă nu cel mai spectaculos, cu siguranţă cel mai dificil de marcat gol, în acest sezon, în Spania.

Min. 30 O primă jumătate de oră în care Barcelona a avut posesia (nimic deosebit) şi o singură ocazie, un „cap“ al lui Pedro (27), din 8 metri, peste poartă.

Min. 23 Partida pare a se transforma într-un coşmar, mai ales pentru Diego Simeone. S-a accidentat şi Arda Turan, înlocuit cu Raul Garcia. În 20 de minute, Atletico şi-a pierdut doi titulari!

Min. 16 Meci şi sezon încheiat pentru Diego Costa (27 de goluri). A intrat Adrian. Fanii lui Atletico sunt dezamăgiţi, mai ales că golgheterul lor ar putea rata şi finala Ligii Campionilor, din 24 mai, cu Real

Min. 15 Lovitură grea pentru Atletico. Golgheterul Diego Costa, cu probleme medicale înaintea meciului, s-a oprit din alergare, după o pasă. Aproape sigur nu va mai continua partida

Min. 10 Se joacă destul de deschis şi alert, fără vreo perioadă de temporizare. Barcelona a avut un prim şut pe poartă, autor Adriano(7), reţinut fără probleme de Courtois

Min. 1 A început partida de pe Camp Nou“. Atletico e cu echipa de gală, Barcelona l-a recuperat pe Pique , la primul meci după o lună şi 16 zile

Echipele de start:

FC Barcelona:

Pinto - Alves, Pique , Mascherano, Adriano - Cesc, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi , Alexis

Atletico Madrid:

Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis - Gabi, Tiago - Koke, Arda, Villa - Diego Costa


Verdictul în cel mai încins finalul de sezon din Spania, din ultimii 10 ani, se va decide sâmbătă, într-o dispută directă între contracandidatele FC Barcelona şi Atletico Madrid. Real a ieşit din cărţi în penultima etapă, când a pierdut cu Celta Vigo (0-2).

Sezonul trecut, Barcelona a luat titlu în etapa a 35-a, acum totul se decide în runda 38. „E finala noastră. În faţa propriilor fani şi în faţa liderului. Totul depinde de noi“, a spus mijlocaşul Iniesta.

Barcelona este la finalul unui sezon tumultos, cu suişuri şi coborâşuri, în care n-a impresionat şi a cunoscut o mulţime de probleme, în special legate de transferuri (al lui Neymar, mai ales, dar şi al unor jucători tineri aduşi în curtea „La Masiei“. A luat patru titluri în ultimii cinci ani (cu excepţia sezonului 2011-2012, care a revenit Realului), dar impresia generală e a unui picaj, cu „Tata“ Martino la timonă. În plus, meciul cu Atletico va fi un „cântec de lebădă” pentru mai mulţi jucători ai Barcelonei, pe lângă accidentatul Valdes, Mascherano, Dani Alves sau Pedro lăsând de înţeles că vor pleca în vară. Şi totuşi, catalanii au ocazia de şterge impresia urâtă a acestui sezon cu buretele. O ultimă victorie le aduce al 23-lea titlu.

Atletico, în schimb, e echipa momentului în fotbalului spaniol, şi poate european. Echipa „născută“ la Bucureşti, o dată cu câştigarea Ligii Europa, în 2012, a crescut de la an la an. Acum e calificată în finala Ligii Campionilor, pentru care se va lupta pe 24 mai cu cealaltă forţă a Spaniei şi rivala locală, Real, şi are prima şansă la titlu, cu opţiunea a două rezultate (egal şi victorie) din trei posibile, pentru succesul final.

Ar fi cel de-al 10 titlu pentru gruparea „rojiblanco“, şi primul după 18 ani. În sezonul 1995-1996, Atletico câştiga al nouălea titlu din palmares, cu patru puncte avans faţă de Valencia şi şapte în faţa Barcelonei. Atunci, Diego Simeone era pe teren, nu pe margine, şi chiar marca, în ultima etapă, într-un meci cu Albacete, pentru un alt titlu câştigat de madrileni după o lungă perioadă de pauză, 19 ani!

22 de titluri are FC Barcelona, spre deosebire de cele nouă ale lui Atletico. Cele mai multe campionate în Spania le deţine Real (32)

Un antrenor argentinian va lua titlul

Indiferent cine va râde la final, e clar că vom avea una antrenor argentinian în postura de câştigător al titlului în Spania. Fie Gerardo Martino (51 de ani), la primul an la Barcelona (şi aproape sigur ultimul), care ar putea călca pe urmele lui Pep Guardiola şi regretatului Tito Vilanova, ambii câştigători la sezonul de debut. Fie Diego Simeone (44 de ani), care a cucerit deja cu Atletico trei trofee, o Cupă a Regelui (2012-2013), Liga Europa (2011-2012) şi Supercupa Europei (2012)

Ultimul tehnician din „Ţara Tangoului“ care a luat titlul în Spania a fost Jorge Valdano, în 1994-1995, cu Real Madrid .

Clasament Spania*

1.Atletico Madrid 89 puncte

2. FC Barcelona 86

…..

15. Almeria 39

16. Getafe 39

17. Granada 38

18. Osasuna 36

19. Valladolid 36

20. Betis 25

* în caz de egalitate de puncte, contează meciurile directe. În tur, la Madrid, Atletico şi FC Barcelona au încheiat la egalitate (0-0).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...