Joseph Blatter, eternul președinte al FIFA, la al cincilea mandat

Joseph Blatter, eternul președinte al FIFA, la al cincilea mandat

Joseph Blatter, la 79 de ani, a obținut vineri al cincilea mandat ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), candidând în fața celor 209 federații membre la Congresul de la Zurich, după ce cu patru ani în urmă spunea că acela va fi ultimul său mandat.

Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elvețian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 și a evoluat în liga elvețiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 și 1975.

Blatter a obținut o diplomă în afaceri și economie la Universitatea din Lausanne și a lucrat inițial pentru Federația elvețiană de hochei pe gheață, dar și pentru celebra firmă de ceasuri Longines, ajungând la FIFA în 1975, unde a început ca director tehnic, după care a devenit secretar general, în 1981, poziție din care a atacat postul de președinte, preluat în 1998, ca succesor al brazilianului Joao Havelange.

Implicat mai mult sau mai puțin în afaceri de corupție, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar și de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) și Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: "Misiunea mea nu s-a încheiat încă și vă spun că vom construi o nouă FIFA".

Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

2 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

3 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

4 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși

5 Spovedania unui rus care a supraviețuit în Ucraina: „Mi-am dat seama că noi suntem fasciștii. Toți noii recruți vor muri acolo”