RETROSPECTIVĂ George Cosac: Anul 2014 a fost bogat în rezultate pentru jucătorii români de tenis

RETROSPECTIVĂ George Cosac: Anul 2014 a fost bogat în rezultate pentru jucătorii români de tenis

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat pentru AGERPRES că anul 2014 a fost unul ''bogat pentru jucătorii români și pentru loturile naționale''.

Fostul tenisman a precizat că anul care se încheie a adus câteva premiere pentru sportul cu racheta din țara noastră, care și-a îndeplinit aproape toate obiectivele.

''Federația Română de Tenis și-a îndeplinit aproape toate obiectivele propuse în acest an, având în vedere resursele avute la dispoziție. Ca în orice domeniu, și în sport, deci și în tenis, aspectele negative sunt tratate ca lecții de pe urma cărora învățăm. Speram că, pe baza a ceea ce am realizat și am învățat anul acesta, anul viitor să progresăm fiecare în subdomeniul în care activăm, astfel încât tenisul românesc să se dezvolte și să atragă câți mai mulți copii și suporteri spre acest sport'', a spus Cosac pentru AGERPRES.

George Cosac a arătat că ''tenisul este poate cel mai prezent sport din câte există. În fiecare săptămână se organizează turnee unde copiii și jucătorii profesioniști pot participa''.

''Sub egida Federației Române de Tenis, în România s-au organizat anul acesta peste 400 de turnee cu caracter național și internațional, destinate de la copiii de la 10 ani până la seniori. La acestea se adaugă și peste 200 de turnee de 'Tenis 10' pentru copii sub 10 ani. Acest cadru îi ajută pe cei mici să se dezvolte din punct de vedere competițional, să vadă că efortul și rezultatele lor sunt recompensate, iar pe cei mari sa câștige puncte în clasament, iar la turneele mai mari, chiar bani, atât de necesari pentru continuarea acestui sport. Toate acestea nu ar fi posibile fără cluburile din toată țara și antrenorii dedicați tenisului care au făcut ca lucrurile să se întâmple. Pe lângă turnee, Federația Română de Tenis a început demersurile pentru noul complex sportiv de la Centrul Național de Tenis și lucrările pentru refacerea Bazei Doherty. Totodată, am continuat să fim transparenți în ceea ce privește activitățile desfășurate de Federația Română de Tenis, răspunzând tuturor celor interesați la întrebările ridicate'', a precizat Cosac.

Președintele FRT a precizat principalele realizări ale tenisului românesc în 2014. ''Plecând de la organizarea turneelor pentru toate categoriile de vârstă, până la rezultatele jucătorilor români pe plan intern și internațional și continuând cu dezvoltarea infrastructurii necesare desfășurării în cadru optim a pregătirii, a antrenamentelor și a competițiilor de tenis, toate acestea au contribuit și contribuie la dezvoltarea acestui sport. Totodată, tenisul românesc a trăit câteva premiere în acest an'', a spus Cosac.

George Cosac a amintit organizarea competiției Fed Cup, în care jucătoarele noastre au avut ''o prestație extraordinară'', obținând victoria în fața Serbiei (în luna aprilie, la București), organizarea turneului WTA, BRD Bucharest Open, pentru care a fost obținută licența pentru încă patru ani, rezultatele Simonei Halep, care a devenit cel mai bine clasată jucătoare din istoria tenisului românesc, prezența în același an a doi jucători români la turneele finalele WTA și ATP, Simona Halep și Horia Tecău, și, bineînțeles, toate rezultatele notabile obținute de juniori și seniori la competițiile unde au reprezentat tenisul românesc.

''Ne bucurăm ca am reușit să organizăm astfel de evenimente unde fanii din România le-au putut vedea pe unele dintre cele mai bune jucătoare ale lumii și că avem în România astfel de jucători — model pentru cei mici'', a remarcat Cosac, care a ținut să mulțumească Ministerului Tineretului și Sportului pentru toată susținerea arătată în organizarea turneului WTA de la București.

Președintele FRT s-a referit și la cele mai bune performanțe din anul 2014. ''Anul 2014 a fost unul bogat în rezultate pentru jucătorii români și loturile naționale'', a subliniat Cosac, precizând că au existat și jucători tricolori care au reprezentat România cu mândrie la competiții și au fost foarte aproape de a urca pe podium și a ținut să le mulțumească jucătorilor, antrenorilor, părinților pentru că ne reprezintă în toate colțurile lumii.

În privința celui mai bun sportiv al federației de specialitate pe anul 2014, George Cosac a afirmat: ''Simona Halep a creat un adevărat fenomen în jurul ei, plecând de la copii și până la suporterii acestui sport. Rezultatele ei din ultimul an, urcarea ei până pe locul 2 mondial — cea mai bine clasată jucătoare din istoria tenisului românesc — credem că o fac să fie sportivul anului nu doar în FRT, ci și în sportul românesc''.

În 2014, echipa de Fed Cup a României, formată din Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Monica Niculescu, s-a calificat în Grupa Mondiala II.

Echipa de Cupa Davis a României, în formula Adrian Ungur, Marius Copil, Horia Tecău și Florin Mergea, s-a menținut în Grupa I din Zona Euro-Africană.

Simona Halep a jucat finala Turneului Campioanelor de la Singapore, finala de la Roland Garros, semifinale la Wimbledon și Madrid, a câștigat turneele de la Doha și București.

Horia Tecău s-a calificat la Turneul Campionilor, în proba de dublu, și a câștigat anul acesta 8 turnee ATP la dublu alături de Jean-Julien Rojer: Zagreb, Casablanca, București, s-Hertogenbosch, Washington, Shenzhen, Beijing, Valencia. Florin Mergea a ajuns până în semifinale la Roland Garros, la dublu masculin, și a câștigat turneele ATP de la Vina del Mar și Hamburg, la dublu.

Monica Niculescu a câștigat turneul WTA de la Wuhan, Irina Begu a câștigat proba de dublu feminin a turneului WTA de la Moscova, iar Alexandra Dulgheru s-a impus în turneul ITF de la Dubai.

Tenisul românesc a înregistrat rezultate foarte bune și la nivel juvenil. Lotul național feminin a urcat pe ultima treapta a podiumului la Campionatele Mondiale de Junioare U-14. Perechea de dublu băieți a ocupat locul al treilea la Campionatele Europene U-18. Lotul național de 12 ani băieți a ocupat prima treaptă a podiumului la Winter Cup. Lotul național de junioare U-18 s-a clasat pe locul doi la Summer Cup. Perechea Ioana Ducu/Ioana Roșca a câștigat proba de dublu fete la Roland Garros U-18. Gabriela Ruse a ajuns până în semifinale la Wimbledon U-18. Ioana Ducu a făcut parte din perechea care a ocupat locul patru la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, la proba de dublu mixt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...