România, stăpâna Europei, Larisa Iordache, noua regină a gimnasticii. Clasamentul pe medalii, la finalul CE

România, stăpâna Europei, Larisa Iordache, noua regină a gimnasticii. Clasamentul pe medalii, la finalul CE

România continuă să producă valori în gimnastică. Mai corect spus, antrenorul Octavian Bellu. În ciuda retragerii a două sportive de top, Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor, medaliile continuă să curgă.

La Europeanul din acest an, desfăşurat la Sofia, între 12 şi 18 mai, fetele noastre au făcut iarăşi norma. Obiectivul anunţat anterior, de trei-patru medalii, a fost îndeplinit. Deşi am avut trei debutante în lot (Stănilă, Munteanu şi Zarzu), şi doar două sportive (Iordache şi Bulimar) prezente şi la precedentul European, din 2012, de la Bruxelles, România şi-a păstrat aurul în concursul pe echipe.

Sâmbătă, gimnastele noastre au urcat, din nou, pe prima treaptă a podiumului. A fost al şaptelea titlu european pe echipe, într-un concurs în care România a devansat Marea Britanie, mare surpriză a actualei ediţii, şi Rusia.

Duminică, ziua Larisei. Patru finale, trei medalii

Ieri au avut loc finalele pe aparate, unde România le-a trimis pe „veteranele“ lotului, Iordache şi Bulimar. Prima a evoluat în toate cele patru finale, a doua doar la sol. Calificată în actul final de la sol şi bârnă cu cel mai bun punctaj, gimnasta noastră n-a obţinut aurul decât în prima probă, cu nota de 14.800, pe care l-a împărţit însă cu italianca Vanessa Ferrari, notată identic. Bulimar a ratat podiumul la singurul aparat la care a participat, încheind pe 4, cu 14.400. La bârnă, probă unde în 2012 fusese învinsă doar de Cătălina Ponor, Larisa Iordache a obţinut şi acum argintul. A fost notată tot cu 14.800, fiind depăşită însă de rusoaica Maria Harenkova (14.933), podiumul fiind completat de compatrioata acesteia, Alia Mustafina (14.733).

Iordache şi-a completat ieri hattrick-ul cu o ultimă medalie, de bronz, obţinută la sărituri, cu nota de 14.533, în finala de la paralele nereuşind decât un loc 6.

„Nu a fost uşor pentru Larisa să facă un concurs pe patru aparate pentru a treia zi. Per total, delegaţia României a încercat sa îşi asigure un suport pentru Mondiale. Rămâne acum să ne întoarcem acasă, să lămurim anumite aspect. Aşteptările noastre se îndreptau în special către Larisa, e adevărat, însă şi spre Diana Bulimar, dar ea nu are încă un exerciţiu complet“, a declarat Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului României.

Următorul Mondialul de gimnastică artistică, unde actuala generaţie îşi va arăta adevărata valoare, se dispută în octombrie, în China.

Sunt puţin dezamăgită. Eu voiam trei medalii de aur. Aş fi vrut aurul şi la bârnă

Larisa Iordache

Medaliile României la Sofia (senioare)

2 aur – echipe şi sol (Larisa Iordache)

1 argint – bârnă (Larisa Iordache)

1 bronz – sărituri (Larisa Iordache)

Clasamentul pe medalii la CE 2014 (senioare)

Loc Ţară Aur Argint Bronz Total

1 România 2 1 1 4

2 Rusia 1 1 3 5

3 Marea Britanie 1 1 0 2

4 Elveţia 1 0 1 2

5 Italia 1 0 0 1

6 Azerbaidjan 0 1 0 1

Cinci medalii şi la junioare

România s-a descurcat foarte bine şi în competiţia de junioare, unde a cucerit cinci medalii, în total. Laura Jurcă a luat argintul, la individual-compus şi sărituri, Andreea Iridon a obţinut aceeaşi medalie la bârnă şi sol, iar la echipe România a urcat pe ultima treaptă a podiumului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...