Rugby: Cupa Mondială 2015 - "Japonia stupefiază lumea", exultă presa niponă

Rugby: Cupa Mondială 2015 - "Japonia stupefiază lumea", exultă presa niponă

"Istoric", titrează presa japoneză de duminică, după enorma surpriză creată de naționala "Țării Soarelui Răsare" prin victoria cu 34-32 înregistrată în fața Africii de Sud, dublă campioană mondială, sâmbătă, într-o partidă din cadrul Cupei Mondiale de rugby ediția 2015.

"Japonia stupefiază lumea", clamează cu mândrie ziarul Sankei Sports în ediția sa de seară, deasupra unei fotografii cu căpitanul selecționatei Japoniei, Michael Leitch. Meciul s-a încheiat la 3,00 dimineața, ora locală, prea târziu pentru a mai putea fi comentat în presa apărută duminică dimineața.

Japonezii au obținut, cu această ocazie, prima lor victorie la Cupa Mondială după cea înregistrată în 1991 în fața reprezentativei Zimbabwe, acesta fiind doar al doilea succes al asiaticilor în 25 de meciuri disputate la turneele mondiale, însă primul în fața unui adversar de un asemenea calibru.

Victoria de sâmbătă va oferi, cu siguranță, un important impuls pregătirilor Japoniei pentru Cupa Mondială pe care o va găzdui în 2019, după ce responsabilii instanței mondiale a rugby-ului și-au exprimat recent temerile în urma deciziei guvernului de la Tokyo de a reface proiectul stadionului destinat atât Jocurilor Olimpice din 2020 cât și Mondialului de rugby din anul anterior.

Această decizie a executivului nipon anulează practic șansele ca Stadionul Olimpic să mai poată fi utilizat pentru turneul mondial de rugby de peste patru ani, ai cărei organizatori sunt acum nevoiți să găsească o nouă arenă pentru găzduirea finalei din 2019.

Ca o ironie a sorții, Africa de Sud lăsase să se înțeleagă că ar fi pregătită să găzduiască CM din 2019 în locul Japoniei.

Guvernatorul din Tokyo, Yoichi Masuzoe, care a criticat dur situația de incertitudine legată de Stadionul Olimpic, și-a exprimat bucuria după victoria în fața Africii de Sud, printr-un mesaj postat pe Twitter. "Sunt încântat și voi face totul pentru ca Mondialul din 2019 să fie un succes", a promis Masuzoe.

Duminică dimineața, înainte de ivirea zorilor, la Ambasada Africii de Sud din Tokyo, personalul debarasa resturile unui grătar cu 200 de invitați, stropit cu șampanie, petrecerea fiind scurtată după victoria surprinzătoare a Japoniei.

"Nu pot să cred că am pierdut în fața japonezilor. Însă trebuie să fiu fair-play și să recunosc că au meritat victoria", a declarat pentru AFP Jim Bekker, un turist sud-african.

Această victorie este cu siguranță una magică, așa cum a subliniat pe Twitter o specialistă în materie, scriitoarea scoțiană J.K Rowling. "Așa ceva se poate întâmpla la Qudditch, însă în viața reală?", a scris autoarea aventurilor lui Harry Potter, făcând aluzie la jocul cu măturile fermecate, în care micul ei ucenic vrăjitor este campion.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...