ȘTIRILE SERII - SPORT - 16 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - SPORT - 16 OCTOMBRIE

Judoka română Andreea Chițu, numărul 3 mondial, a cucerit medalia de aur la Grand Prix-ul de la Tașkent, după ce a reușit să o învingă în finala categoriei 52 kg pe mongoleza Tsolmon Adiyasmbuu, ocupanta locului 13 în ierarhia acestei categorii.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

* Corina Căprioriu a reușit să aducă României a doua medalie de aur în prima zi a Grand Prix-ului de judo de la Tașkent, după ce a învins-o pe Camila Minakawa din Israel, în finala categoriei 57 kg.Căpioriu, locul 12 mondial, a reușit două waza-ari în confruntarea cu judoka israeliană, urcând astfel pe prima treaptă a podiumului de premiere. La turneul de judo de la Tașkent, dotat cu premii în valoare de 100.000 dolari, participă 282 de judoka din 42 de țări, competiția contând pentru calificarea la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio.

* Echipa feminină de sabie a CS Dinamo 1, în componență cu Andreea Doană, Geanina Gavril, Oana Munteanu și Bianca Pascu, campioana națională de la individual, a câștigat titlul național, după ce a obținut 4 victorii în competiția pe echipe găzduită de Sala de scrimă Floreasca. CS Dinamo 1 s-a clasat pe primul loc după ce a învins CSA Steaua 1 (45-29), CS Dinamo 2 (45-17), CSA Steaua 2 (45-15) și CSS Unirea Iași (45-18.)

* Președintele World Union of Karate-Do Federations (WUKF), Liviu Crișan, a declarat pentru AGERPRES că a remarcat organizarea perfectă a Campionatelor Mondiale WUKF pentru copii, cadeți și juniori de la Szczecin (Polonia), care debutează joi. ''Pot spune că pentru prima dată totul este perfect. Nu am mai întâlnit o asemenea organizare profesionistă, cu atâta lume implicată, cu sprijin financiar și de alte categorii de la autoritățile locale. Sunt peste 50 de voluntari dornici să ajute la organizarea acestui eveniment. Avem doar câteva probleme legate de cei care au avut bilete de avion pentru Szczecin. Din cauza ceții au fost anulate mai multe zboruri și mai multe echipe vor întârzia, dar sunt convins că vineri totul va fi în regulă și vom putea începe întrecerile'', a spus Crișan.

* Tenismanul român Marius Copil s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului ATP de la Stockholm, dotat cu premii totale de 521.405 euro, după ce a dispus de francezul Pierre-Hugues Herbert, cu 6-4, 6-3.Copil a reușit astfel cel mai bun rezultat al său din 2014. La turneul suedez, ambii jucători au venit din calificări. Marius Copil și-a asigurat un cec de 15.360 euro și 57 de puncte ATP, iar în sferturi va da piept cu învingătorul dintre cehul Tomas Berdych, principalul favorit, și germanul Dustin Brown.

* Canalul american de televiziune CNN, unul dintre cele mai vizionate la nivel mondial, a difuzat miercuri seara o emisiune, din seria "Human to Hero", dedicată noii stele a gimnasticii artistice românești, intitulată direct: "Larisa Iordache — a răsărit o nouă Nadia Comăneci", și în care cunoscuții realizatori Gary Morley și Lidz-Ama Appiah au afirmat încă din deschidere: "La 25 de ani de la sfârșitul regimului comunist în România multe s-au schimbat în această națiune din Europa de est, dar linia de producție a gimnastelor continuă să genereze campioane. Având doar 1,50 m înălțime, dar cu picioare lungi, care îi dau o suplețe deosebită, gimnasta româncă Larisa Iordache, 18 ani, este cea mai recentă campioană ce poate fi numită 'Noua Nadia'. După ce a ajutat România să cucerească medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, ea a înflorit în acest an, cu medalia de argint la individual compus și sol în prima parte a acestei luni, în China", subliniază CNN în prima parte a acestui elogios comentariu.

* Perechea alcătuită din jucătoarea română de tenis Raluca Olaru și israelianca Shahar Peer a fost învinsă de cuplul Caroline Garcia (Franța)/Arantxa Parra Santonja (Spania), cap de serie nr. 4, cu 6-1, 6-3, joi, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 710.000 de dolari. Olaru și Peer au cedat în doar 56 de minute și vor primi un cec de 5.600 dolari și 100 puncte WTA.

* Perechea formată din tenismanul român Florin Mergea și croatul Marin Draganja s-a calificat în semifinalele probei de dublu la turneul ATP de la Viena, dotat cu premii totale de 521.405 euro, joi, după ce a dispus cu 3-6, 6-2, 10-8 de germanii Christopher Kas/Philipp Kohlschreiber.Mergea și Draganja, capi de serie nr. 3, și-au asigurat un cec de 8.180 euro și 90 de puncte ATP, iar în penultimul act al probei vor înfrunta câștigătorii din partida Andre Begemann (Germania)/Julian Knowle (Germania) — Mariusz Fyrstenberg (Polonia)/David Marrero (Spania), favoriții nr. 2.

* Președintele Uniunii Europene de Fotbal, Michel Platini, propune, în noua sa carte "Parlons Football", apărută joi, introducerea unui cartonaș alb, pentru eliminările temporare în cazurile de contestare a deciziilor arbitrilor, precum și două schimbări suplimentare pe meci.

Platini dorește "să se poată opera două schimbări la pauză, păstrând posibilitatea (altor) trei schimbări în cursul jocului". Conducătorul UEFA susține că astfel meciul nu va avea ''întreruperi suplimentare în cazul unor schimbări suplimentare". "În ceea ce privește echipele, ele se bazează pe efective numeroase, care trebuie luate astăzi în considerare", adaugă fostul câștigător al Balonului de Aur.

* Noul stadion Velodrome, templu al fotbalului și al clubului Olympique Marseille, a cărui capacitate a fost crescută la 67.000 de locuri în perspectiva Campionatului European de fotbal din 2016, a fost inaugurat oficial joi după mai mult de trei ani și 268 milioane euro investiți, informează AFP."Este mai mult decât un stadion, este un gest arhitectural excepțional", a declarat Patrick Kanner, ministrul francez al Orașului, Tineretului și Sporturilor."Marseille este în totalitate pregătită să găzduiască Euro 2016", a adăugat ministrul, precizând că "între 5 și 7 milioane de vizitatori vor fi așteptați pe durata competiției, care vor aduce venituri de cel puțin 1 miliard de euro".

* Michel Platini, președintele Uniunii Europene de Fotbal deplânge faptul că FIFA "se transformă deseori într-o mașină electorală, în serviciul menținerii unui om", o acuzație directă adresată lui Joseph Blatter, actualul conducător al forului fotbalistic mondial."FIFA se transformă deseori într-o mașină electorală în serviciul menținerii unui om. După o anumită deconectare de real — sau înainte, deoarece nu știu prea mult în ce ordine trebuie spus — aceasta este principala sa caracteristică", a scris Platini în cartea sa "Parlons Football" (Să vorbim fotbal), apărută joi.

* Pe 16 octombrie 2004, în echipa FC Barcelona intra pe teren, la meciul din deplasare cu Espanyol, pe stadionul olimpic Lluis Companys, înlocuindu-l pe portughezul Deco, un tânăr argentinian, de 17 ani, 3 luni și 22 de zile, pe numele întreg Lionel Andres Messi Cuccittini, iar după exact un deceniu unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului prezintă un bilanț uluitor: 434 meciuri, 361 goluri, 21 de trofee. Născut la Rosario, provincia argentiniană Santa Fe, pe 24 iunie 1987, Messi este, după colegul său Xavi Hernandez, fotbalistul cu cele mai multe partide disputate pentru echipa catalană. Cu care a cucerit 4 Baloane de Aur consecutiv (2009, 2010, 2011 și 2012), 3 Ghete de Aur (2009-2010, 2011-2012, 2012-2013), dar și trei trofee care îl acreditează drept "Pichichi" al Ligii spaniole, golgheter al campionatului adică, în 2010, 2012 și 2013.

* Federația engleză de rugby (RFU) a anunțat joi o serie de schimbări în gestionarea cazurilor de comoție cerebrală în cursul meciurilor disputate pe teritoriul Angliei.RFU s-a inspirat în luarea acestor decizii din măsurile adoptate în emisfera sudică, în competițiile Four Nations și Super 15, după introducerea unei noi proceduri de evaluare a accidentărilor de către Internațional Rugby Board (IRB), organismul suprem al sportului cu balonul oval.Principalele schimbări se referă la îmbunătățirea testelor de memorie și de echilibru, în care perioada de evaluare va crește de la cinci la zece minute.

* Oscar Pistorius "trebuie să plătească pentru ce a făcut" și să meargă la închisoare îndată ce securitatea îi va fi asigurată, a solicitat joi familia victimei, apreciind că o pedeapsă ușoară ar da un mesaj negativ întregii Africi de Sud, informează AFP."Eu cred că trebuie să dăm un mesaj societății că nu poți face așa ceva și să scapi în acest mod", a pledat Kim Martin, o verișoară a victimei, Reeva Steenkamp, care a adăugat că scuzele pe care le-a auzit în cursul procesului de la campionul paralimpic "nu i s-au părut sincere".

AGERPRES (editor: Vlad Constantinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...