Berca i-a reproșat lui Banu că nu a adus la partid toți banii luați de la un om de afaceri (referat DNA)

Berca i-a reproșat lui Banu că nu a adus la partid toți banii luați de la un om de afaceri (referat DNA)

Gabriel Berca i-a reproșat în 2012 lui Mihai Banu, la acea vreme deputat PDL, că nu a depus la partid toți banii luați de la un om de afaceri din Bacău în schimbul intervenției pentru alocarea unor sume de bani pentru investițiile dintr-o comună, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului senator și ministru de Interne.

"În primăvara anului 2012 a existat o discuție între Banu Mihai și Berca Gabriel, în biroul acestuia din urmă (...). Subiectul acestei discuții l-au constituit sumele de bani luate de Banu Mihai de la omul de afaceri. Berca Gabriel i-a reproșat lui Banu Mihai că nu a adus la partid toți banii luați de la omul de afaceri, context în care Banu Mihai a încercat să justifice atât banii luați de la omul de afaceri, cât și modul de cheltuire a acestora, în sensul că ar fi dus o sumă de bani, ca donație, la sediul central al partidului și ar fi plătit o firmă de consultanță din București. Discuțiile dintre cei doi inculpați se purtau pe un ton foarte ridicat", se menționează în referat.

Mihai Banu a recunoscut, pe parcursul anchetei, că în perioada 2010-2012 a fost de mai multe ori la omul de afaceri respectiv, de la care a luat diverse sume de bani, în lei sau euro, care ar totaliza, în opinia sa, echivalentul a 80.000 de euro.

"Banu Mihai a arătat că toți acești bani au fost predați lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de președinte al organizației, și că acesta a stabilit destinația sumelor de bani, astfel: o parte din aceștia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri) erau destinați cheltuielilor partidului, iar diferența rămânea în posesia și la dispoziția lui Berca Gabriel, ca președinte de partid, cu titlul de cheltuieli de protocol", se arată în document.

Potrivit procurorilor anticorupție, Mihai Banu, în schimbul sumelor primite de la omul de afaceri, a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plății unor lucrărilor executate la școala din comuna băcăuană Ardeoani. Problema a fost discutată și la ședințele conducerii PDL Bacău, iar Berca ar fi fost de acord cu solicitarea, promițând că se va implica personal la nivel guvernamental pentru obținerea acestor fonduri.

"Având în vedere funcțiile deținute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, președinte al organizației județene Bacău a PDL, vicepreședinte la nivel național al PDL), acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea omului de afaceri, în timp ce Banu Mihai ar fi putut influența o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu știința și acordul lui Berca Gabriel. (...) Este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanțarea 'la negru' a partidului, iar între banii dați de omul de afaceri și solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Școala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a omului de afaceri a fost ca partidul, prin Berca Gabriel și Banu Mihai, să-și exercite influența la nivelul Guvernului României", se mai arată în referatul DNA.

Conform aceleiași surse, singurul motiv pentru care omul de afaceri nu a mai dat bani la PDL pentru alegerile locale din vara anului 2012 a fost faptul că Berca și Banu nu i-au rezolvat solicitarea.

Gabriel Berca, senator la data faptei, a fost reținut pentru trafic de influență, vineri fiind prezentat Curții de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul inculpatului Mihai Banu, a pretins și primit atât pentru sine, cât și pentru formațiunea din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic să își folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

"Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale", susțin procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante