Cele mai dorite calificări din învăţământul profesional: mecanic auto, ospătar şi frizer

Cele mai dorite calificări din învăţământul profesional: mecanic auto, ospătar şi frizer

Peste 26.000 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris, într-o primă etapă, în învăţământul profesional, cei mai mulţi optând pentru calificarea de mecanic auto (7.661), ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie (2.243), bucătar (1.326) şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (1.165).

Din acest an, elevii din clasa a VIII-a au posibilitatea să opteze pentru învăţământul profesional, înscrierea făcându-se înainte de admiterea la liceu. Selecţia elevilor care optează pentru învăţământul profesional se realizează de către companii, împreună cu şcolile care organizează învăţământ profesional. Durata pregătirii practice, prin stagii în companii, s-a dublat faţă de anul trecut, de la 11 la 24 săptămâni.

În urma celor două zile de înscrieri în învăţământul profesional cu durata de trei ani, din perioada 26-27 mai, un număr de 26.003 elevi din clasa a VIII-a şi-au depus candidatura pentru cele 29.465 de locuri disponibile la nivel naţional.

În situaţia în care numărul candidaţilor este mai mare decât cel al locurilor, şcoala şi angajatorul organizează un test sau un interviu, în acest ultim caz dorindu-se să se afle dacă elevul optează pentru respectiva calificare din pasiune ori doar din interes financiar.

Regiunea cu ponderea cea mai mare a locurilor ocupate este Sud Muntenia - 2.997 candidaţi pe 2.912 locuri, cu un procent de ocupare de 102,92.

În regiunea Nord-Est s-au înscris 7.199 de candidaţi pe 7.412 locuri (procent de ocupare 97,13), în regiunea Sud-Est - 2.971 de candidaţi pe 3.328 de locuri (procent de ocupare 89,27), în regiunea Nord-Vest - 3.876 de candidaţi pe 4.505 locuri (procent de ocupare 86,04), în regiunea Centru - 5.232 de candidaţi pe 4.338 de locuri (procent de ocupare 82,91), în regiunea Vest - 1.620 de candidaţi pe 2.096 de locuri (procent de ocupare 77,29), în regiunea Sud-Vest Oltenia - 2.321 de candidaţi pe 3.035 de locuri (procent de ocupare 76,47).

În regiunea Bucureşti-Ilfov sunt 681 de candidaţi pe 945 locuri, procent de ocupare fiind de 72,06.

Cele mai căutate calificări sunt cele de mecanic auto, unde s-au înscris 7.661 de candidaţi pe 5.107 de locuri, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie - cu 2.243 de înscrişi pe 1.564 de locuri, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist - cu 1.165 de înscrişi pe 973 de locuri şi bucătar - cu 1.326 de înscrişi pe 826 de locuri.

La polul opus, cu cei mai puţini înscrişi, se află calificările operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor (cinci înscrişi pe 56 de locuri), confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori (un candidat înscris pe 28 de locuri), sculptor-intarsier (trei înscrişi pe 56 de locuri), izolator (niciun înscris pe 28 de locuri) şi laminorist (niciun înscris pe 14 locuri).

Pe domenii de formare profesională, cei mai mulţi candidaţi, 11.738, au fost înscrişi la mecanică, pe 10.567 de locuri. Urmează turismul şi alimentaţia, cu 3.864 de înscrişi pe 2.724 de locuri, industria textilă şi pielărie, cu 1.752 de înscrişi pe 2.949 locuri şi industria alimentară, cu 1.180 de înscrişi pe 1.194 de locuri.

Cea mai mare concurenţă din ultimii 25 de ani

În 2014, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, concurenţa în învăţământul profesional a fost, în unele cazuri, şi de peste şapte candidaţi pe loc. Pentru prima dată, în doar două zile, au fost înscrişi peste 26.000 de candidaţi (faţă de 12.000 anul trecut) pe cele peste 29.000 de locuri, ca urmare a faptului că elevii au avut posibilitatea să se înscrie înainte de admiterea în liceu.

Până acum, elevii erau repartizaţi computerizat în clasa a IX-a, într-o şcoală unde rămâneau locuri. Acum, ei pot opta direct după clasa a VIII-a pentru o şcoală profesională care, de cele mai multe ori, le oferă şi garanţia unui loc de muncă după absolvire, pentru că şcoala este organizată la cererea de angajator, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

În timpul şcolarizării, elevii primesc o bursă profesională de 200 de lei pe lună, de la stat. Sunt însă şi angajatori care oferă în plus o bursă de stimulare, pentru cei cu rezultate bune la practică. De exemplu, un elev cu nota 8 la practică poate primi de la angajator 10 lei pe zi, unul cu nota 9 - 12 lei pe zi, iar unul cu nota 10 - 14 lei pe zi. Elevii pot însă şi să piardă stimulentele, dacă lipsesc şi nu îşi fac treaba. Elevii pot lipsi de la practică numai motivat, iar orele pierdute se recuperează.

Cele mai puternice zone pentru învăţământul profesional sunt cele în care sunt implicaţi angajatori străini şi unde absolvenţii au asigurat un loc de muncă. Printre acestea se numără judeţele Alba, Timiş, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Argeş, Sălaj şi Braşov.

Angajatorii străini provin din Germania, Austria, Franţa, iar calificarea cea mai căutată de către aceştia este industria constructoare de maşini şi subansamble, dar şi cele de mecanic agricol şi prelucrarea lemnului.

Cea mai mare concurenţă de anul acesta a fost pentru Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, unde, la mecanică - operator la maşini cu comandă numerică, au fost peste şase candidaţi pe loc.

Urmează, în topul concurenţei, Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa (calificarea mecanic auto) şi Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci (tot mecanic auto), cu câte 4,6 candidaţi pe loc, Colegiul Tehnic "Alexandru Domşa" Alba Iulia (electromecanică - electromecanic utilaje şi instalaţii industriale) şi Colegiul Economic "Viilor" Bucureşti (turism şi alimentaţie - bucătar), cu 4,3 candidaţi pe loc, Liceul Tehnologic "Dacia" Piteşti (mecanică - mecanic auto), cu 3,9 candidaţi pe loc, Colegiul Naţional Economic "Gheorghe Chiţu" Craiova (turism şi alimentaţie - bucătar), Liceul Tehnologic nr.1 Cluj-Napoca (turism şi alimentaţie - bucătar), cu 3,89 candidaţi pe un loc, şi Liceul Tehnologic de Servicii "Sf. Apostol Andrei" Ploieşti (estetica şi igiena corpului omenesc - frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist), cu 3,8 candidaţi pe loc.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”