Directorul general al Radiocom (SNR), revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Directorul general al Radiocom (SNR), revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de performanţă, întârzierii procesului de implementare a televiziunii digitale şi nerespectării unor hotărâri ale MSI cu privire la acest proiect.

Acţionarul unic al SNR este Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

"Hotărârea privind revocarea lui Gabriel Grecu a fost adoptată de CA săptămâna trecută. Directorul tehnic al SNR, Eugen Brad, a fost numit director general interimar până la numirea definitivă a unei persoane în această funcţie. Revocarea lui Grecu a fost efectul neatingerii unor obiective de performanţă stabilite prin contract. O parte dintre acestea se referă la paşii necesari implementării televiziunii digitale până la data stabilită şi la nerespectarea unor hotărâri ale acţionarului unic cu privire la aceasta temă", au declarat pentru MEDIAFAX surse din SNR.

Grecu a declarat pentru MEDIAFAX, în a doua parte a lunii februarie, că Radiocom va relua licitaţia pentru realizarea unei reţele de antene care va permite operatorului să furnizeze servicii de TV digitală, estimată la 120 milioane euro, după ce nu a primit nicio ofertă până la expirarea termenului, prelungit de trei ori.

"SNR nu a primit nicio ofertă până vineri, 20 februarie, când a expirat termenul de depunere. Interes din partea potenţialilor ofertanţi a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului în vederea obţinerii de la băncii a finanţării necesare achiziţionării echipamentelor pentru reţeaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar există o limită. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire în cel mai scurt timp", a declarat Grecu la 23 februarie.

Întrebat dacă reluarea procedurii de atribuire a contractului nu va împidica România să respecte termenul de trecere la televiziunea digitală, care expiră la 17 iunie 2015, Grecu a afirmat că întârzierea va fi recuperată.

Cu o durată de doi ani şi jumătate, contractul avea o valoare estimată de 531,4 milioane de lei, TVA inclusă (120,2 milioane euro), urma să fie finanţat din surse atrase (credit furnizor) şi presupunea realizarea şi implementarea a trei multiplexe naţionale în vederea trecerii la televiziunea digitală terestră.

SNR a câştigat în iunie 2014 trei licenţe de TV digitală (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitaţii a autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Potrivit surselor citate, Consiliul de Administraţie al SNR a stabilit ca obiectiv conducerii interimare menţinerea şi implementarea proiectului privind televiziunea digitală. În perioada imediat următoare va fi analizată situaţia şi stabilită strategia viitoare.

"De asemenea, Consiliul de Administraţie a aprobat revocarea director economic al SNR, Adrian Victor Lupu. În plus, a fost reluat procesul de avizare a documentaţiei aferente licitaţiei proiectului privind televiziunea digitală", au mai spus sursele citate.

În România, tranziţia de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

După această dată, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care recepţionează posturile TV printr-o antenă, fără a fi abonaţi la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioară prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

Un multiplex digital (licenţă) reprezintă un grup de servicii de programe radio, TV şi alte servicii multimedia transmise de la staţii de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră.

TVR a solicitat Guvernului, la sfârşitul săptămânii trecute, să permită transmisia analogică terestră şi după 17 iunie 2015, respectiv până la 31 decembrie 2016, pentru ca toţi plătitorii taxei TV să poată viziona în continuare programele Televiziunii Române.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

4 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”