DNA a trimis în judecată Lotul CADASTRU Iași

DNA a trimis în judecată Lotul CADASTRU Iași

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NEDELCU NARCIZA, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu și
- fals intelectual, ambele în formă continuată.

GRUNZU OTONEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată.

BĂLȚATU LIVIU-GABRIEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași și membru al Comisiei de acceptanță, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, în formă continuată.

DOLACHI-PELIN NICOLETA, consilier în cadrul Serviciului Economic al O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, în formă continuată.

SOFICU IRINA, contabil șef în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu și
- fals intelectual, în formă continuată.

ALEXANDRU OVIDIU, administrator al S.C. Topo Euro Cad S.R.L. Iași, BUCȘĂ LEORAȘ, administrator al S.C. Gauss S.R.L. Iași, STOLNICEANU CRISTIAN, administrator al S.C. Agenția de Cadastru și Topografie S.R.L. Iași și LIPȘA ȘTEFAN, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum și a societăților S.C. TOPO EURO CAD S.R.L. IAȘI, S.C. GAUSS S.R.L. IAȘI și S.C. AGENȚIA DE CADASTRU ȘI TOPOGRAFIE S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
ALEXANDRU OVIDIU, administrator al S.C. Topo Euro Cad S.R.L. Iași, BUCȘĂ LEORAȘ, administrator al S.C. Gauss S.R.L. Iași, STOLNICEANU CRISTIAN, administrator al S.C. Agenția de Cadastru și Topografie S.R.L. Iași și LIPȘA ȘTEFAN, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum și a societăților S.C. TOPO EURO CAD S.R.L. IAȘI, S.C. GAUSS S.R.L. IAȘI și S.C. AGENȚIA DE CADASTRU ȘI TOPOGRAFIE S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată și
- complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

MĂNUȚĂ AURELIAN-ANTONIUS, administrator al S.C. Grup Cinci S.R.L. Iași și a societății S.C. GRUP CINCI S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-fals în înscrisuri sub semnătură privată și
-complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 23 – 30 decembrie 2009, inculpata Nedelcu Narciza, în calitate de director și ordonator de credite al O.C.P.I. Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ștampilei “BUN DE PLATĂ” și a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.
În cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăților menționate anterior, inculpata Nedelcu Narciza:
-a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate;
-a aprobat mai multe procese verbale de acceptanță (întocmite în fals de către inculpatul Bălțatu Liviu Gabriel, la instigarea inculpatului Grunzu Otonel), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la O.C.P.I. Iași;
-a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu societățile respective (documente întocmite, semnate și antedatate, în fals, de către inculpata Dolachi-Pelin Nicoleta). În același context, Inculpata Soficu Irina, în calitate de contabil șef, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30.12.2009.
Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare.
În vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii societăților respective, au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.

Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpații Nedelcu Narciza, Soficu Irina, Mănuță Aurelian Antonius, Stolniceanu Cristian, Bucșă Leoraș, Lipșa Ștefan, Alexandru Ovidiu și SC Grup Cinci SRL, precum și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de către inculpații Nedelcu Narciza, Lipșa Ștefan, SC Topo Euro Cad SRL și SC Gauss SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...