DNA extinde urmărirea penală față de Tudor Chiuariu pentru o altă infracțiune de trafic de influență

DNA extinde urmărirea penală față de Tudor Chiuariu pentru o altă infracțiune de trafic de influență

Procurorii DNA Brașov au dispus extinderea urmăririi penale față de senatorul Tudor Chiuariu pentru o altă infracțiune de trafic de influență față de cele deja reținute în sarcina lui în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc pentru fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier.

DNA precizează, într-un comunicat transmis joi AGERPRES, că în contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către Gheorghe Paltin Sturdza, la 12 aprilie 2013, după ce a încetat orice raport juridic între acesta și Ioan Varga, coinculpați în prezenta cauză, la biroul SCA Chiuariu și Asociații din București a avut loc o întâlnire între Sturdza și Tudor Chiuariu.

"Cu ocazia acelei întâlniri, după ce Tudor Chiuariu l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza de influența sa avută asupra funcționarilor publici din județul Bacău implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure", susțin procurorii.

Senatorului Tudor Chiuariu i s-au adus, joi, la cunoștință noua acuzație.

În 10 ianuarie, DNA a anunțat că Tudor Chiuariu este urmărit penal pentru trafic de influență, spălare de bani, și aderarea la un grup infracțional organizat, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 30 de zile față de acesta.

"În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpații Ioan Varga și Daniel Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva — Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 43.227 ha teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești", arăta DNA la acea dată.

Sursa citată a precizat că, ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix și suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

"Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Ioan Adam și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al Justiției, pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna", mai susțin procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...