Dosarul "Flota", în care era vizat Traian Băsescu, a fost clasat pe motiv că "faptele nu există"

Dosarul "Flota", în care era vizat Traian Băsescu, a fost clasat pe motiv că "faptele nu există"

Procurorii anticoruptie au decis clasarea dosarului "Flota", in care fostul presedinte Traian Basescu era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare, "intrucat faptele nu exista", se arata intr-un raspuns al DNA la solicitarea Mediafax.

Decizia de clasare a dosarului a fost luata miercuri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Conform sursei citate, infractiunea de abuz in serviciu, de care era acuzat Traian Basescu, nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, Basescu nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin SA Constanta. Procurorii explica acest lucru prin faptul ca navele care fac obiectul dosarului au fost vandute in baza aprobarilor legale date de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) - actionarul majoritar al CNM Petromin SA in cadrul procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei.

"Cele 16 nave aflate in contracte de management cu grupul Klaveness au ramas in proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispozitie asupra lor) pana in 1999-2000, cand acestea au fost vandute la licitatie. Sumele realizate din vanzarea celor 16 nave au fost in cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vanzarii navelor nu a apartinut Ministerului Transporturilor, ci a apartinut FPS si AGA a CNM Petromin SA, intrucat FPS si nu Ministerul Transporturilor erau actionarul majoritar al CNM Petromin SA", arata DNA, in raspunsul la solicitarea agentiei de presa citate.

De altfel, potrivit sursei mentionate, CNM Petromin, ca societate comerciala pe actiuni in domeniul transporturilor navale, la data de 31 decembrie 1992, avea datorii de 14.770.000 de dolari.

"Cu privire la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, retinuta prin actul de invinuire ca fiind realizata de faptul ca "in perioada 1991-2000, a emis acte de decizie la nivel de conducere a ministerului in exercitarea atributiilor de serviciu, atat prin atestarea unor fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, cu privire la constituirea si atributiile CIS, CNM Petromin, ordinele de acordare si retragere a dreptului de arborare a pavilionului romanesc de catre navele angajate in afacerea "Petroklav", a notei in baza careia a dispus radierea din Registrul Matricol a mineralierului "Bacesti" si a documentelor de plata "P&I" a 500.000 USD din creditul luat prin ipotecarea navei "Bacesti" pentru care asigurarea trebuie sa fie platita de navlositorul Borom Anglia, cat si prin omisiunea cu stiinta a inserarii unor date sau imprejurari reale referitoare la proprietatea reala asupra navelor CNM Petromin SA cu prilejul ordinelor de retragere a pavilionului romanesc arborat de aceste nave", se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari", conform anchetatorilor.

In ceea ce priveste infractiunea de delapidare, constand in faptul ca "in septembrie 1992, in calitate de ministru al Transporturilor si director (presedinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas, dupa incetarea activitatii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD in contul deschis la Citibak Londra, de unde si-a insusit-o, prezentand ulterior un extras de cont in care figureaza nereal virarea sumei la asiguratorul navei Bacesti", a rezultat ca fostul sef al statului nu si-a insusit suma de 500.000 de dolari, asa cum se arata in actul de invinuire, ci ca suma a fost platita Clubului de asigurari P&I UK Londra si reprezinta contravaloarea asigurarii navelor din exploatarea Petromin.

"De altfel, cu referire la aceasta presupusa fapta, respectiv delapidare, raspunderea penala s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrarii in vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform caruia, maximul special al pedepsei pentru infractiunea de delapidare a fost redus la sapte ani", mentioneaza DNA.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost implicat in 68 de dosare penale, sase dintre acestea fiind inca in curs solutionate, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

"La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 - aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala", arata PICCJ.

Potrivit sursei citate, alte doua dosare au fost declinate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

"Dosarul inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla in curs de solutionare, iar dosarul inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind dispusa, la data de 5 noiembrie 2008, solutia de neincepere a urmaririi penale in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala", conform raspunsului oficial al Parchetului instantei supreme.

In prezent, conform sursei mentionate, in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica se mai afla un singur dosar penal.

In ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul 2002 - 2012, au fost inregistrate patru cauze penale in care apare numele lui Traian Basescu, toate acestea fiind solutionate.

"Un dosar a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar in care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala", conform PICCJ.

In alte trei dosare penale, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale si clasarea.

La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost inregistrate in cursul anului 2012, sase dosare penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care cinci sunt in curs de solutionare, iar unul a fost clasat prin ordonanta din 9 ianuarie, se mai arata in raspunsul transmis de PICCJ.

In noiembrie 2014, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara, ca o posibila redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avuta in vedere", precizand ca vor fi numeroase persoane care vor face "fel si fel de solicitari". Seful Ministerului Public adauga ca aceste analize vor fi facute in baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala.

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.

Traian Basescu a fost implicat in dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiza publicata in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu a aratat ca nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana, fapt folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit, de-a lungul timpului, de vanzarea Flotei.

Presedintele Traian Basescu spunea, in iunie 2012, ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihaileanu" si "Flota" fiind inchise, el apreciind ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”