Inspecția Judiciară a stabilit planificarea controalelor care vor fi desfășurate în acest an

Inspecția Judiciară a stabilit planificarea controalelor care vor fi desfășurate în acest an

Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat, vineri, că a stabilit planificarea controalelor care vor fi desfășurate în anul 2016.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Direcția de inspecție judiciară pentru judecători va verifica, la nivelul a două curți de apel și instanțelor arondate acestora, precum și la Judecătoria Buftea, modul de îndeplinire de către judecătorii cu funcții de conducere a atribuțiilor manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare și comunicare, precum și respectarea obligațiilor de a asigura buna funcționare a instanței și calitatea corespunzătoare a serviciului public.

Direcția de inspecție judiciară pentru judecători va mai realiza monitorizarea situației privind hotărârile judecătorești neredactate în termen, a dosarelor de mare corupție, precum și a dosarelor cu o vechime mai mare de 10 ani, existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate, precum și al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Se vor verifica, de asemenea, modul în care este respectat Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass media, precum și respectarea de către instanțe a dispozițiilor Legii nr. 51/ 1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, în ceea ce privește verificarea calității de avocat a persoanelor care acordă asistență juridică.

În atenția Direcției de inspecție judiciară pentru judecători se vor mai afla stabilirea practicii instanțelor de judecată în cauzele având ca obiect pronunțarea unor hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare, practica judiciară în materia contestațiilor privind durata rezonabilă a procesului penal și tergiversarea procesului, precum și modul de respectare a termenului stabilit, ca urmare a exercitării acestor căi de atac, pentru rezolvarea sau soluționarea cauzelor de către procuror sau instanța de judecată în materie penală ori pentru îndeplinirea actului de procedură și pentru luarea măsurilor legale necesare în cauzele civile.

Direcția de inspecție judiciară pentru procurori va efectua verificarea, la nivelul a două parchete de pe lângă curțile de apel și a parchetelor arondate acestora, a eficienței manageriale și a modului de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente de către conducerile acestora.

Se va realiza, totodată, verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de cinci ani de la data sesizării, precum și a măsurilor luate în vederea soluționării dosarelor mai vechi de doi ani de la data sesizării, având ca obiect săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Codul silvic, infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și corupție, precum și măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor.

Un alt obiectiv îl reprezintă verificarea modului de respectare a Ghidului privind relația cu mass-media de parchetele din cadrul Ministerului Public, precum și a controalelor realizate de conducătorii parchetelor în situațiile în care, în mediul public, apar probe sau aspecte referitoare la viața privată a persoanelor, din dosarele aflate pe rolul parchetului.

În atenția Direcției de inspecție judiciară pentru procurori se vor mai afla verificarea măsurilor luate de procurorii și conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de un an de la data sesizării, având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni grave contra persoanei și patrimoniului (omor, tâlhărie și viol), precum și practica judiciară în materia contestațiilor privind durata rezonabilă a procesului penal.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”