Iohannis, la lansarea volumului "Primul pas": Campania electorală nu a fost o experiență plăcută

Iohannis, la lansarea volumului "Primul pas": Campania electorală nu a fost o experiență plăcută

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, referindu-se la campania electorală de anul trecut, că aceasta "nu a fost o experiență plăcută", ea avându-și locul "mai degrabă la începutul anilor 90".

"Această campanie electorală nu a fost o experiență plăcută. Asta nu înseamnă că nu a fost extrem de intensă, nu înseamnă că nu a avut foarte multă energie, a avut toate aceste lucruri. Dar, pe lângă faptul că am vrut să relatez cum am văzut eu cel mai din interior campania electorală, am vrut să presar în carte și câteva considerațiuni mai generale despre ce cred eu că se face în politică sau, mai degrabă, despre ceea ce cred că nu se face în politică. (...) Foarte repede am avut impresia că s-a uitat cum s-a purtat această campanie. A fost o campanie care, prin felul în care s-au manifestat majoritatea candidaților, își avea loc mai degrabă la începutul anilor 90, o campanie brutală, brută, necizelată, cu atacuri directe la persoană, cu găleți de lături turnate peste capul unor candidați, mai ales a acestui candidat", a afirmat Iohannis, care și-a lansat, sâmbătă, volumul "Primul pas", la standul editurii Curtea Veche Publishing din cadrul Salonului Internațional de Carte "Bookfest".

Președintele Iohannis a mărturisit că, pentru el, care face parte din generația care a crescut cu cărțile în mână, cartea are "o însemnătate specială".

El a explicat că, după ce a scris o carte la începutul campaniei electorale, pentru a face cunoscute câteva lucruri despre el, acum a scris o carte "din cu totul alte motive", respectând o promisiune pe care a făcut-o la lansarea trecută, că va adăuga un capitol care descrie campania electorală.

"Campania electorală a fost o perioadă complicată, densă, dificilă, energizantă, paralizantă și totuși cred că, pentru cei care au fost cât de cât conectați la ea, a fost o perioadă interesantă", a spus Iohannis, care a menționat că partea foarte frumoasă a acesteia a fost reprezentată de zecile de mii de oameni cu care s-a întâlnit în campanie, care i-au dat "foarte multă încredere și foarte multă energie".

"Niciodată nu am întâlnit un alegător sau un participant la o manifestație electorală care să-mi fi spus ceva negativ. Niciunul. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalți competitori", a precizat președintele Iohannis.

Amintind "valul" de solidaritate, care a apărut din Diaspora, șeful statului le-a mulțumit celor care l-au votat.

"Acestor peste 6 milioane de români care m-au votat le-am dedicat cartea", a spus Klaus Iohannis, care a mulțumit și celor care nu l-au votat, pentru că au participat la vot.

Iohannis a mulțumit și soției sale pentru sprijinul din campanie, adăugând că, dacă spre el au venit energiile pozitive, ea a trebuit să suporte toate energiile negative.

Totodată, Iohannis a amintit și contribuția PNL la reușita sa, dar și pe aceea a prietenilor, colegilor, dintre care o parte sunt consilierii săi și a mulțumit și editurii care i-a publicat cartea.

La eveniment, care a inclus și o sesiune de autografe ale președintelui pentru numerosul public prezent, alături de șeful statului au fost prezenți soția sa, Carmen Iohanis, precum și consilieri din Administrația Prezidențială.

Despre carte, Iren Arsene, directoarea Curtea Veche Publishing, s-a referit la premiera adusă în spațiul public de apariția noului volum al șefului statului.

"(...) Este o premieră ca un președinte, la așa un scurt timp, să vorbească despre propria campanie. (...) Aproape că avem în timp real cum a reușit Klaus Iohannis, cu o campanie cu totul și cu totul diferită decât aceea a contracandidaților, să câștige alegerile", a spus Arsene.

Ea a menționat că lucrarea este foarte importantă și un exemplu pentru industria de carte.

"Dacă timp de zece ani am avut un președinte-jucător, acum avem un președinte-scriitor. Asta mi se pare un progres", a spus scriitorul Iulian Tănase, menționând că ""Primul pas" este cronica unei victorii personale și a unei victorii colective".

El a spus că lucrarea acoperă intervalul de la depunerea candidaturii, pe 20 septembrie, la București, și până pe 22 decembrie, la prima zi de exercitare a mandatului de președinte al României.

Tănase a caracterizat discursul, stilul președintelui, drept unul "sobru, lucid, generos", cartea nefiind scrisă de un scriitor, deși are, adeseori, "exprimări plastice" precum: "Nu vedeam atunci o vacă pentru prima dată! sau "Încep dimineața cu niște găini moarte în curtea sediului", "Tactician al propriului destin", "Victor Ponta, un personaj fără personalitate politică", sau "Oamenii erau cu moralul scăzut și cu nervii la suprafață".

El a mai remarcat că "există foarte multe aforisme politice în carte, ca un fel de meditație personală despre cum ar trebui să se facă și să nu se facă politică, despre anumite erori de comportament și atitudini ale unor personaje".

Potrivit editurii, "Primul pas" nu este numai o cronică a campaniei electorale pentru Președinție din toamna anului 2014, ci și o analiză critică și constructivă a modelelor de conduită politică manifestate în jocul electoral și în viața publică în general", cartea fiind, de asemenea, "povestea unei victorii colective și autoportretul unui candidat care a adoptat un alt tip de discurs și de comportament pentru a-și transmite mesajul și modelul proprii".

Cartea reprezintă continuarea volumului "Pas cu pas", bestsellerul absolut al anului 2014, care s-a vândut în 130.000 de exemplare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...