Judecătoarea Geanina Terceanu, plasată în arest la domiciliu

Judecătoarea Geanina Terceanu, plasată în arest la domiciliu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca judecătoarea Geanina Terceanu să fie plasată în arest la domiciliu, ea fiind acuzată că a cerut 220.000 euro mită pentru a da o soluție de achitare în dosarul transferurilor din fotbal. Instanța supremă a admis o cerere depusă de judecătoare privind înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, decizia fiind definitivă.

Geanina Terceanu se afla în arest preventiv din data de 20 noiembrie.

Potrivit DNA, pe 24 februarie 2009, judecătoarei Geanina Terceanu i-a fost repartizat spre soluționare dosarul transferurilor, cauză în care Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali fuseseră trimiși în judecată alături de alți conducători din fotbal pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

Pe 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 — 'fapta nu există'.

"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că — pentru a pronunța această soluție de achitare — Geanina Terceanu a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea în mai multe tranșe suma totală de 220.000 de euro, începând cu aprilie 2009 și până în mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal, fie prin intermediar, în diferite locații din București și județele Ilfov și Ialomița. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe", susțin procurorii.

În referatul întocmit de DNA, se arată că Geanina Terceanu a primit o tranșă de bani în timpul unui meci disputat pe stadionul Ghencea din București și o alta la locuința fraților Ioan și Victor Becali din Pipera.

Informația apare în declarația dată în fața anchetatorilor de una dintre persoanele care au intermediat mita.

"După o săptămână sau două, am aranjat o întâlnire între Becali Ioan și judecătoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat cred că între Steaua și Gloria Bistrița. (...) Am stat împreună cu judecătoarea la lojă, după care am fost sunat de către Becali Ioan și mi-a cerut să o conduc pe aceasta într-un birou de la tribuna oficială. Am condus-o pe judecătoare la acest birou, împrejurare în care, de față cu mine, au început discuțiile între Becali Ioan și aceasta. (...) La sfârșitul acestei discuții, Becali Ioan i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar aceasta mi-a zis mie să îi iau eu până ieșim din stadion, motiv pentru care i-am luat de față cu cei doi", se arată în declarație.

Conform sursei, judecătoarea nu s-a atins de bani până când a ajuns în mașină, unde i-a numărat și a spus că sunt 10.000 de euro.

Aceeași persoană a intermediat și o altă întâlnire, desfășurată la locuința fraților Becali din Pipera, ocazie cu care judecătoarea s-a arătat dispusă să pronunțe o soluție de achitare în dosarul transferurilor din fotbal.

"La locuința acestora, frații Becali au început să discute cu judecătoarea, spunându-i că vor să fie achitați în dosarul pe care aceasta îl judeca, aspect cu care ea a fost de acord. Tot în cadrul acestei discuții, Becali Victor s-a exprimat față de aceasta, spunându-i că, după finalizarea favorabilă a dosarului, urmau să 'fie foarte generoși' cu aceasta. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan că aceasta vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan și Becali Victor mi-au spus că nu aveau pregătiți atâția bani, ci doar 10.000 euro, urmând ca a doua zi să îmi dea diferența", se mai menționează în declarație.

La finalul întâlnirii, judecătoarea a luat plicul cu bani și l-a băgat în geantă, iar a doua zi intermediarul i-a mai dat 40.000 de euro primiți de la Victor Becali.

Din aceeași declarație reiese că Geanina Terceanu a mai primit de la Victor Becali, printr-un alt intermediar, suma de 105.000 de euro cu puțin timp înainte de pronunțarea hotărârii de achitare a inculpaților din dosarul transferurilor, precum și două tranșe de 25.000 de euro și 20.000 de euro după pronunțare. De asemenea, judecătoarea ar mai fi primit, tot înainte de pronunțarea achitărilor, 10.000 de euro din partea lui Cristian Borcea.

DNA precizează că, ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, iar cei opt oameni din fotbal au fost condamnați la închisoare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

3 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

4 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...