Kovesi: Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau de inculpat în niciun dosar DNA

Kovesi: Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau de inculpat în niciun dosar DNA

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că fostul președinte Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar instrumentat de DNA.

"În acest moment nu are calitatea de suspect sau de inculpat", a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei emisiuni de la Radio România Actualități.

Procurorul șef al DNA a refuzat să comenteze afirmațiile recente ale fostului președinte Băsescu referitoare la o "guantanamizare" a sistemului judiciar ca urmare a numeroaselor arestări preventive, dar a precizat că procurorii DNA respectă legea în toate cazurile.

"Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu, nu comentez ce are dumnealui de spus. Pot doar să vă zic că în activitatea noastră respectăm în totalitate legea, respectăm drepturile fundamentale și garanțiile procesuale. (...) Nu știu ce se întâmplă la Guantanamo, nu am fost acolo, dar ceea ce este important este că toată activitatea procurorilor DNA este supusă controlului judecătoresc. Judecătorii verifică acest cadru al propunerilor de arestare pe care le facem sau cadrul rechizitoriilor pe care le trimitem la instanță", a declarat Kovesi.

Fostul președinte Traian Băsescu le recomandase celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO, adăugând că arestările în vederea obținerii mărturisirii încalcă orice normă a drepturilor omului și a dreptului la demnitate.

"Arestările în vederea obținerii mărturisirii, după părerea mea, încalcă orice normă a drepturilor omului și dreptul la demnitate, care e garantat în UE. (...) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO, o spun public, pentru că acest proces de guantanamizare care a început în luna octombrie — noiembrie anul trecut, acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue, ne descalifică. Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, ci doar pe o relaxare așa, până spune de fapt ce vrea să audă procurorul, este torturat", a afirmat Băsescu pe 6 aprilie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro