Medicii de la Clinica Sabyc, condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Medicii de la Clinica Sabyc, condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, și medicii israelieni Natan Lewit și Genia Ziskind au fost condamnați definitiv marți de Înalta Curte de Casație și Justiție la câte trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic ilegal cu ovule.

În același dosar, secretara clinicii, Cecilia Borza, a primit tot trei de închisoare cu executare, Rosana Turcu, fost coordonator al ANT pe București, a fost condamnată la șase luni cu suspendare, iar Victor Zota, fost director al Agenției Naționale pentru Transplant, în prezent coordonator ANT pe București, a primit trei luni închisoare cu suspendare.

Instanța supremă a respins recursurile inculpaților și a menținut sentința dată de Curtea de Apel București în mai 2013.

Procurorii DIICOT susțineau, în rechizitoriul trimis în instanță în februarie 2010, că Harry Mironescu este liderul unui grup infracțional organizat ce acționa la clinica Sabyc din Capitală, el coordonând procedurile medicale, respectiv introducerea în țară în mod fraudulos de materie genetică, evidența donatoarelor, a medicamentelor și a posibilității de racolare a beneficiarelor din străinătate, recompensa în mod direct ori indirect donatoarele și/sau racolatoarele.

Natan Lewit este acuzat că ar fi exercitat fără drept profesia de medic pe teritoriul României.

Potrivit procurorilor, în calitate de medic specialist în obstetrică-ginecologie, Natan Lewit racola din străinătate cuplurile ce doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată, supraveghea evoluția tratamentului de stimulare hormonală participând în mod direct la examinarea donatoarelor și a pacientelor, realiza puncțiile și preda ovocitele extrase medicului Genia Ziskind, în vederea pregătirii culturilor necesare realizării embriotransferului efectiv, introducea în țară, în mod repetat și fraudulos materie genetică.

De asemenea, Genia Ziskind este acuzată că, în calitate de specialist embriolog, pregătea culturile (embrionii) necesare realizării embriotransferului efectiv, ajuta la preluarea ovocitelor extrase în momentul imediat următor realizării puncțiilor, ovocite pe care ulterior le utiliza în cadrul procesului de pregătire a culturilor necesare realizării embriotransferului efectiv, a introdus în țară, în mod repetat și fraudulos materie genetică care a fost ulterior utilizată în tehnicile de pregătire a culturilor necesare realizării embriotransferului efectiv și a exercitat profesia de medic pe teritoriul României fără să aibă acordul din partea autorităților competente.

Fiul lui Harry Mironescu, Yair Miron, a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, trafic de celule de origine umană și de complicitate la introducerea în țară de celule de origine umană în mod fraudulos.

Procurorii susțin că Yair Miron a știut că donatoarele de ovule primeau bani din partea clinicii și că Sabyc nu era acreditată să desfășoare activități de reproducere pe cale artificială, iar materia genetică era introdusă în țară în mod fraudulos.

Secretara Cecilia Borza este acuzată că a racolat în mod direct ori prin persoane interpuse tinere cuprinse între 18 și 30 de ani, care consimțeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, preocupându-se totodată de păstrarea discreției asupra activității reale desfășurate, a supravegheat în mod constant procedura de stimulare ovariană și de prelevare de ovocite, ținând evidența concretă a analizelor efectuate și a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalității de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate reprezentând atât contra-valoarea medicamentației acordate și a transportului și sumelor reprezentând plata efectivă a ovocitelor donate și a ajutat la introducerea în țară în mod fraudulos de materie genetică.

În același dosar au mai fost deferiți justiției fostul director al Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota și Rosana Turcu, coordonator al Agenției pe București, acuzați că ar fi întocmit și semnat un înscris privind legalitatea funcționării clinicii Sabyc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”