Medicul militar Iancu Mocanu, judecat pentru că a cerut bani pentru a face intervenţii chirurgicale

Medicul militar Iancu Mocanu, judecat pentru că a cerut bani pentru a face intervenţii chirurgicale

Medicul militar Iancu Mocanu, şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic "Vasile Cândea", a fost trimis în judecată, luni, de procurorii DNA, el fiind acuzat că a cerut mită de la trei persoane diferite, pentru a face investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale.

Medicul este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită. Anchetatorii susţin că, în perioada august-septembrie 2013, medicul Iancu Mocanu a cerut sumele de 3.100 de lei, 4.500 de lei şi 7.000 de lei, de la trei denunţători sau în prezenţa acestora. Motivul pentru care a cerut aceşti bani a fost acela de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv, investigarea medicală şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale asupra unor pacienţi.

Sumele de bani au fost primite, fie anterior, fie ulterior îndeplinirii actului medical, dar în baza unei pretinderi aluzive premergătoare îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu.

Dosarul a fost înaintat pentru a fi judecat de magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti.

În octombrie 2013, medicul Iancu Mocanu a mai fost trimis o dată în judecată, după ce a fost prins când lua mită 2.000 de euro pentru a opera un pacient. Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o "ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului". Acesta preciza că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro.

"Despre medicul civil, rezident anul VI, inculpatul Mocanu Iancu a afirmat că nu urma să primească ceva din suma de 1.000 de euro, întrucât era în stadiul de învăţare, de pregătire", au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului.

După ce a fost prins în flagrant, anchetatorii l-au întrebat pe medicul Iancu Mocanu dacă mai are şi alte sume de bani în cabinetul său. Acesta a scos din dulapul din spatele biroului său o borsetă din piele neagră în care avea trei plicuri cu bani, spunând că i-a primit ca "atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile".

"În plicul de culoare alb notat nr. 1 a fost identificată suma de 500 de lei,(...) despre care inculpatul a declarat, după consultarea agendei de programări Medtronic, că a primit-o în dimineaţa de 23.09.2013 de la soţia unui pacient operat săptămâna anterioară, care domiciliază în Drăgăşani. Inculpatul a declarat că în cursul săptămânii anterioare a mai primit de la aceeaşi persoană suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care a împărţit-o echipei medicale împreună cu care a realizat intervenţia chirurgicală, precizând că nu reţine exact numele acestora, dar că acestea se regăsesc în foaia de observaţie a pacientului", potrivit procurorilor.

În alte două plicuri anchetatorii au găsit 6.700 de lei şi, respectiv, 6.200 de lei. Medicul le-a spus procurorilor că prima sumă ar fi primit-o de la soţia unui pacient pe care l-a operat în urmă cu trei săptămâni, drept "mulţumire pentru actul medical al întregii echipe".

"Suma totală primită a fost de 7.000 lei, din care inculpatul a declarat că a mai luat, de-a lungul timpului, 300 de lei. Inculpatul a arătat că suma de 6.700 o păstra, având în vedere evoluţia stării de sănătate a pacientului, susţinând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit-o soţiei acestuia", au mai notat procurorii în documentul citat.

În cazul celor 6.200 de lei găsiţi în al treilea plic, medicul Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că i-a primit de la mai mulţi pacienţi pe care i-a operat în ultima lună, dar că nu poate preciza exact numele acestora şi cât anume a primit de la fiecare.

Procurorii au mai găsit atunci un portmoneu negru cu 650 de lei, despre care medicul a afirmat că sunt bani din salariu, pentru cheltuieli curente, precum şi un plic cu 3.100 de lei, într-un dulap din cabinetul acestuia.

"Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenţie chirurgicală pe cord, însă această intervenţie nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei (spondilită ankilopoetică), urmând ca pacienta să fie revascularizată intervenţional de către doamna dr...., şefa laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac, din cadrul aceluiaşi centru medical. Inculpatul a precizat că intenţiona să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanţa", au precizat procurorii.

Potrivit anchetatorilor, medicul a fost denunţat de o persoană condamnată definitiv la 12 ani de închisoare pentru trafic de minori şi de cumnata pacientului pe care trebuia să-l opereze, de la care a cerut 2.000 de euro.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!