Motivarea instanţei: Radu Mazăre rămâne în liberate pentru că procurorii nu au adunat destule probe

Motivarea instanţei: Radu Mazăre rămâne în liberate pentru că procurorii nu au adunat destule probe

Judecătorii au precizat că pe 13 septembrie 2011, societatea Melici Managemenet, firmă la care este partener Elan Schwartzenberg, ar fi transferat în contului primarului constănţean suma de 95.000 de euro, însă nu ar exista indicii că banii ar proveni de la omul de afaceri Avraham Morgenstern.

Instanţa spune că din probele de la dosar nu rezultă că banii primiţi de Mazăre de la Morgenstern ar fi fost daţi pentru ca acesta din urmă să câştige licitaţia de pe 15 decembrie 2011 privind construirea cartierului social Henri Coandă.

Mai mult, magistraţii afirmă că în urma examinării interceptărilor de la dosar, „nu se desprinde vreun dialog purtat între inculpatul Mazăre Radu Ştefan şi inculpatul Morgenstern Avraham, respectiv Schwartzenberg Emilian, din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea S.C. Shapir Structures S.R.L.”.

Instanţa a decis ca cei doi să fie puşi sub control judiciar pentru „buna desfăşurare” a procesului penal. Concret, aceştia trebuie să se prezinte la organul d eurmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea domiciliului şi să se prezinte la organele de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc, conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.

De asemenea, suspecţii nu au voie să părăsească ţara.

Potrivit unor surse judiciare, în urma percheziţiilor domiciliare făcute la casa din Constanţa a lui Radu Mazăre, procurorii au dispus punerea sub sechestru a 18.550 de euro şi a 114 dolari. Acesta au fost puse într-un cont bancar pe numele lui Mazăre din dispoziţia instanţei care a menţinut sechestrul asigurator.

Magistraţii Curţii Supreme urmează să judece pe 18 aprilie contestaţia făcută de procurori la respingerea propunerii de arestare preventivă a celor doi inculpaţi.

Radu Mazăre, reţinut pentru 24 de ore

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi pe 8 aprilie, după ce au fost audiaţi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Primarul Constanţei este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită de la Avraham Morgenstern pentru a ajuta firma acestia să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea tuturor celor implicaţi în „afacere”.

Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale, susţine DNA.

Radu Mazăre a declarat, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Schwartzenberg ar fi reprezentat de fapt o datorie preluată de acesta de la „un grec” şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primarul Radu Mazăre i-ar fi cerut viceprimarului din Constanţa să rezolve urgent problemele cu autorizaţii şi avize de construcţie pe care le întâmpina societatea „Shapir” - ce aparţine omului de afaceri israelian care i-ar fi dat 175.000 euro mită. Stenogramele de la dosar arată cum edilul ameninţă că în caz contrar se va ocupa personal „de toată direcţia de urbanism”.

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

Radu Mazăre a fost dus la Curtea Supremă unde magistraţii judecă cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, după ce procurorii au decis noaptea trecută să-l reţină pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro. În acest dosar mai este suspectat şi senatorul Alexandru Mazăre, iar omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat că a intermediat darea şi luarea de mită. Instanţa a rămas în pronunţare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /