Parlament: George Maior, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în SUA

Parlament: George Maior, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în SUA

Fostul director al SRI George Maior a primit marți aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului.

* Maior: Includerea României în programul Visa Waiver este și în interesul SUA

Decizia a fost luată cu 18 voturi favorabile, un vot împotrivă și o abținere.

Maior a declarat la audierile din comisii că principalele elemente ale mandatului său au fost discutate cu președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

El a vorbit despre importanța crucială a relației bilaterale cu SUA, arătând că aceasta s-a dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declarației Parteneriatului strategic, fiind "un element central al politicii externe și de securitate a României".

Maior a spus că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relației cu comunitatea românească. În opinia sa, comunitatea românească are un potențial enorm pentru dezvoltarea relației cu SUA.

"Consider demersul în vederea eliminării vizelor un obiectiv major al mandatului meu", a completat fostul șef al SRI.

Maior a subliniat că toate temele Parteneriatului strategic trebuie permanent adâncite, aprofundate în dialogul strategic, politic cu autoritățile americane. El a susținut că este necesară informarea reciprocă în legătură cu evenimentele din regiune.

Fostul director al SRI a mai menționat că operaționalizarea scutului de la Deveselu este unul dintre aspectele avute în permanență în vedere.

"Un aspect care poate fi aprofundat în cadrul Parteneriatului strategic este relația economică. Este inadmisibil ca SUA să fie al unsprezecelea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat", a afirmat George Maior, adăugând că trebuie întreprinse acțiuni pentru a atrage investiții americane în special în domeniul IT, energie.

El a mai spus că Federația Rusă reprezintă o amenințare în regiune.

"Rusia constituie o amenințare în regiune, acest lucru trebuie subliniat în zona administrației americane pentru a conștientiza că există un risc în acțiune pentru țările din regiune și pentru România", a arătat Maior.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat pe 30 aprilie propunerea ca George Maior să fie ambasador al României în SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina