Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Persoanele cu dizabilităţi, asistate de câini ghizi dresaţi cu finanţare de la Guvern

Persoanele cu dizabilităţi vor putea fi asistate de câini ghizi dresaţi prin programe finanţate de Guvern, potrivit modificărilor aduse, marţi, de Camera Deputaţilor, la Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Persoanele cu dizabilităţi, asistate de câini ghizi dresaţi cu finanţare de la Guvern (Imagine: Shutterstock)

Iniţiatorul modificărilor la Legea 448/2006 este fostul ministru al Muncii, deputatul de Arad Claudia Boghicevici (PDL), care arată, într-un comunicat de presă, că bugetul de stat va finanţa programele de asistenţă cu câini dresaţi a persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit comunicatului, modificările au fost aprobate de Senat încă din noiembrie 2013, iar marţi au fost aprobate de Camera Deputaţilor, întrunind 337 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

Proiectul de lege are ca obiect de completarea unui alineat privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul includerii în programele naţionale finanţate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a programelor de dresaj a câinilor ghizi pentru asistenţa persoanelor cu handicap.

"Am depus această propunere legislativă ţinând cont de problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de vedere din România, probleme care în final au drept consecinţă dificultatea integrării sociale a acestora. Astfel de programe există deja în alte state din Uniunea Europeană, câinii ghizi fiind cei care ajută persoanele cu deficienţă de vedere să se orienteze atunci când sunt nevoite să iasă din casă", afirmă, în comunicat, deputatul Boghicevici.

Potrivit sursei citate, o cercetare făcută în Marea Britanie a arătat că acei nevăzători care au lângă ei un câine ghid sunt de două ori mai independenţi din punct de vedere al mobilităţii decât cei care nu au un asemenea câine ghid.

"De aceea am considerat că trebuie să susţinem astfel de persoane şi în România, să avem un program la nivel naţional prin care cât mai multe persoane cu deficienţă de vedere să beneficieze de ajutorul unor astfel de câini şi să avem o legislaţie adecvată prin care să creăm cadrul necesar pentru formarea unor centre de pregătire a câinilor ghizi, poate chiar să folosim câinii din centrele comunitare într-un scop nobil", se mai arată în comunicat.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc