Procurorul Ștefan Crișu la PT București, trimis în judecată de DNA

Procurorul Ștefan Crișu la PT București, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Ștefan Crișu - procuror suspendat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru trafic de influență. În dosar, a fost deferit justiției și Remus Nedelcu, pentru complicitate la trafic de influență, iar în cazul lui Zenu Butaru procurorii au sesizat Tribunalul București cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru cumpărare de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în 2013, începând cu luna martie, Ștefan Crișu a pretins inițial, în mod direct, de la o persoană (denunțătoare) și de la Zenu Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy. Ulterior, procurorul a pretins 3.000 de euro și a primit în mod indirect de la Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy model S3 în valoare de 600 de euro, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă procurorii competenți din cadrul DIICOT ce aveau în instrumentare un dosar penal în care fuseseră dispuse măsuri de ridicare, în cursul derulării unei percheziții domiciliare, asupra unui bun (autoturism marca Mercedes Tip CLS 350), în vederea restituirii acestuia.

"În contextul în care, în 2013, nu i-au fost remiși cei 3.000 de euro, procurorul Crișu, în mod repetat, direct și indirect, prin intermediul lui Nedelcu, a solicitat persoanei denunțătoare să îi remită suma respectivă. Banii urmau să fie încredințați inculpatului Nedelcu, în baza unei înțelegeri prealabile avute cu procurorul Crișu, pentru ca ulterior să fie remiși acestuia din urmă de către același inculpat. Remiterea sumei pretinse, în această modalitate, nu a mai avut loc", se arată în comunicat.

DNA precizează că, ulterior, în mai 2015 (în contextul în care, în cursul anului 2013, autoturismul respectiv fusese restituit), magistratul a solicitat persoanei denunțătoare, în contul "datoriei" de 3.000 de euro pretinse anterior, un telefon mobil marca Samsung Galaxy Model S6 — Edge în valoare de aproximativ 1.000 de euro și a acceptat să primească diferența valorică în echivalent bănesc în cuantum de 2.000 de euro.

În 24 mai 2015, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante în timp ce Ștefan Crișu a primit banii și telefonul.

În prezența apărătorului ales, Zanu Butaru a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa și că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea drepturilor (de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat).

De asemenea, procurorii au propus, printre altele, și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Chiajna, județul Ilfov.

În cauză au fost luate măsuri asigurătorii.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...