Rechizitoriu. Stenogramele de la ASE:  "Am ajuns să le fac şi lucrări de diplomă, pentru că altfel nu intră în licenţă"

Rechizitoriu. Stenogramele de la ASE:  "Am ajuns să le fac şi lucrări de diplomă, pentru că altfel nu intră în licenţă"

Prodecanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, conf. univ. dr. Iuliu Cosmin Şerbănescu, a scris lucrările de diplomă pentru zeci de studenţi de la care a strâns în total în jur de 12.000 de euro mită, conform procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General, scrie Hotnews.ro.

Şerbănescu a recunoscut în faţa procurorilor că a luat bani de la studenţi pentr a-i ajuta în mod ilegal să-şi facă lucrarea de diplomă. Procurorii aveau aparatură instalată în biroul acestuia de la ASE şi îi monitorizau telefoanele, descoperind că acesta a luat 42 de mite cu valori cuprinse între 400 de lei şi 400 de euro pentru lucrările de licenţă gata redactate. În dosar, se arată că ajutorul dat de profesori ar fi fost impus de conducere, scrie Digi24.

Şi alte cadre didactice se pare că erau implicate în actele de corupţie, în dosarul lui Iuliu Şerbănescu apărând interceptări ale unor intervenţii pe care le făcea în favoarea studenţilor.  Mai mult, intr-o discutie cu Şerbanescu, un alt cadru universitar se plângea că decanul facultăţii, prof. univ. dr. Dalina Dumitrescu, ar fi făcut presiuni asupra lui să redacteze lucrările de diplomă studenţilor slab pregătiţi, pentru ca aceştia să-şi ia examenele şi să meargă mai departe la masterat.

STENOGRAME:

„Emilian Miricescu (conf. univ. dr. la Catedra de Finanţe, n.r.): "Pai cum?! N-am ce sa ma inteleg cu ea! Pentru ca eu... M-am săturat, mă, să-mi asum pentru ei! Adică noi stăm ca proştii p-aicea... Am ajuns să le fac şi lucrări de diplomă, pentru că altfel nu intră în licenţă cu tâmpeniile care le au... Adică nu le fac de-acasă, da' lucrez cu ei direct pe calculatorul lor. Că n-am ce să fac...

Iuliu Şerbănescu: Da, mă. Ştiu.

Emilian Miricescu: Pe laptopul lor... Aşa... Da' ăsta-i de-a dreptu' nesimţit! (...) Singurul motiv este să avem oameni la master, să fie lumea mulţumită, şi să...”

De asemenea, potrivit unui schimb de mesaje depus la dosar, prodecanul a intervenit pentru a ajuta o studentă să evite o restanţă.

„Iuliu Şerbănescu: Bonjour Carmen. Ajută-mă şi pe mine, te rog, dacă poţi, cu Niţă Elena. Nu te sun că am înţeles că nu eşti singură. Merci şi scuze, Cosmin.

Carmen Obreja: Dna Niţă Elena Emilia, an 3 suplimentar, are 2.52 în examen cu indulgenţă maximă la acordare punctaj, cu punctul din oficiu inclus, şi 0.7 nota la seminar. Greu cu măritişul ăsta!

Carmen Obreja: Stai liniştit, că la adunări de punctaje nota finala i-a ieşit 5. Te pup şi îţi doresc o seară minunată!”

Imediat ce a primit confimarea că situaţia poate fi rezolvată, prodecanul şi-a anunţat protejata.

„Iuliu Şerbănescu (SMS către Elena Niţă): Să-ţi verifici pagina personală mâine. Eu zic că o să ai o surpriză plăcută. Cosmin"

Rechizitoriul mai arată că Şerbănescu a cerut o mită de 400 de lei unui student restanţier, Bayassi Rami, pentru a-i trece şi lui numele ca autor pe un articol publicat în revista de specialitate "Finanţe, Bănci, Asigurări" în numărul 7 din iunie 2014, cu titlul "O abordare concurenţială a impozitului de profit".

"Acuma, am vorbit la o revista. Dacă vrei, ne oferă posibilitatea să publicăm o parte, nu e obligatoriu. Chestia e ca costa 400 de lei. Eu împart banii cu tine, depunem noi doi acolo, să... La ce ar putea să te ajute, să-ţi dau un FB, pentru că la susţinere, chestia asta contează. Tu te gândeşti. Nu trebuie să-mi dai un răspuns acum, numai să-mi dai un răspuns până la sfârşitul săptămânii. Dacă e favorabil, m-apuc, scot o bucată din ea, i-o trimit aluia s-o publice şi după aia, o treci tu la o bibliografie, şi plătesc pe ea şi continutul. Dacă nu, nu e nici o problemă. Tu pui ŞERBANESCU COSMIN, BAYASSI RAMI, titlul, scoatem noi un titlu de acolo, publicată în FBA, iunie 2014. Dar nu e obligatoriu, ţi-am zis, dacă o să ai nevoie de notă mare sau ceva", insista Şerbanescu la studentul cam reticent.

Prodecanul Şerbănescu, trimis în judecată

Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE Bucureşti, Cosmin Şerbănescu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzat că a primit între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate şi al unor note de promovare.

Procurorii mai spun că Şerbănescu le-ar fi garantat studenţilor că el, în calitate şi de membru al comisiei de licenţă, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă. De asemenea, prodecanul "a acceptat să-şi traficheze influenţa, în schimbul banilor primiţi, prin intervenţii la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licenţă şi membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an şi a celor de licenţă".  

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), profesorul Pavel Năstatse, a declarat că percheziţiile vizează doar una dintre facultăţile de la ASE, precizând că este regretabil că se întâmplă astfel de lucruri.

„Există percheziţii la o facultate din ASE care are ca obiect luare de mită şi trafic de influenţă, care vizează finalizarea unui an de studiu. Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, dar am încredere în cadrele noastre didactice”, a explicat rectorul Pavel Năstase, într-o conferinţă organizată vineri. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că examenele de admitere nu sunt vizate de anchetatori.

„Eu aş vrea să faceţi separarea între examenul de admitere şi examenul de licenţa. Eu am încredere în cadrele didactice că nu au făcut lucruri care să strice imaginea Academiei”, a mai spus Năstase.

Însă, o decizie ar putea fi luată în privinţa examenului de licenţă, a adăugat acesta, după finalizardea anchetei.  "Vom lua măsurile care se impun la momentul respectiv. Acesta va fi un punct de plecare. Administrativ, intern, noi nu dorim ca diplomele eliberate de universitatea noastră să nu aibă în spate pregătirea corespunzătoare", a mai spus rectorul Pavel Năstase.

Dosarul a fost înaintat pentru a fi soluţionat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.


Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul ASE, Cosmin Şerbănescu, trimis în judecată

UPDATE Prodecanul ASE Iuliu Şerbănescu, acuzat că ar fi luat mită de la studenţi, a fost arestat

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cursă entuziasmantă la JO 2020! Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au spulberat adversarele în calificări și sun…

2 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

3 Ceva mai penibil nu există...

4 Așa o fi?

5 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă