SERIAL Toate vilele baronilor din România (III). Cum se lăfăie aleşii noştri în vile ca-n Occident

SERIAL Toate vilele baronilor din România (III). Cum se lăfăie aleşii noştri în vile ca-n Occident

Indiferent de locul lor în administraţia publică sau în politică, baronii sunt oamenii care au cel puţin un lucru în comun: ştiu să se descurce şi în privinţa caselor în care locuiesc.

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă, astăzi, al III-lea şi ultimul episod din serialul despre vilele aleşilor noştri. Trecute sau nu pe numele lor, ferite sau nu de privirile curioşilor, justificate sau nu de banii pe care baronii îi câştigă, casele lor sunt, de multe ori, cele mai „mândre” dintre casele românilor.

Pe www.adevarul.ro, puteţi citi poveştile complete ale locuinţelor aleşilor care ne reprezntă în cele mai importante instituţii ale statului.

Primul episod al serialului despre vilele baronilor din România îl puteţi citi AICI.

Al doilea episod al serialului despre vilele baronilor din România îl puteţi citi AICI.


ARGEŞ

Primarul Pendiuc, relaxare în 700 de metri pătraţi

Familia primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, în acelaşi timp şi şeful filialei PSD Argeş, deţine trei terenuri moştenite în Teleorman şi unul în Piteşti.

În afară de pământ, familia mai are şi două apartamente şi o vilă, de peste 700 de metri pătraţi, în Piteşti, precum şi o casă moştenită în Teleorman.

Conform ultimei declaraţii de avere, Pendiuc, angajat numai la stat din 1978, iar în administraţia publică locală din 1990, a câştigat, într-un an, 52.433 lei de la primăria.

În plus, a mai încasat alţi 22.300 de lei, din salariul de cadru didactic universitar şi 9.418 lei, din indemnizaţia primită de la Comisia Naţională de Avizare a Împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finanţe.

Soţia sa, Gabriela, a adus în casă, tot într-un an, peste 36.000 de lei, din salariul de director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti.


BRAŞOV

Aristotel Căncescu, domeniu în pădure

Liberalul Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, este printre cei mai înstăriţi şefi de judeţ din ţară, având în conturi, conform ultmei declaraţii de avere, circa 4 milioane de euro, obţinuţi după ce a vândut, în 2006, o reţea de posturi radio.

Pe Valea Glăjeriei din Râşnov, departe de ochii lumii, la marginea pădurii, şeful liberalilor braşoveni se retrage, în special la final de săptămână, într-o casă de vacanţă. Imobilul nu apare, însă, în declaraţia sa de avere, singura sa casă oficială fiind ridicată în Centrul Istoric al Braşovului.

Dincolo de gardul imobilului ridicat în sălbăticie, este, însă, un domeniu vast, care pe lângă vila din lemn construită în stil rustic, include şi o adevărată grădină zoologică.

Mai multe specii de păsări, dar şi cai, căprioare sau cerbi se plimbă pe terenul de aici. Pe lângă banii încasaţi din afacerea cu posturile de radio, Căncescu mai are în conturi peste 600.000 de euro, obţinuţi tot 2006, şi 508.000 de dolari, din 2013. Anual, liberalul ridică de la CJ un salariu de 50.564 de lei.


SATU MARE

Govor, sărac-lipit în acte

Mircea Govor, vipreşedintele CJ Satu Mare şi şeful pe judeţ al PSD, locuieşte într-o vilă destul de ferită de ochii curioşilor, evaluată de specialiştii în imobiliare la circa 150.000 de euro.

Casa, care are un perete din sticlă la mansardă şi garaj la subsol, nu este, însă, pe numele lui Govor, motiv pentru care nu apare în declaraţia sa de avere.

Familia social-democratului, mai exact fiul său, Răzvan, deţine un trust de presă în Satu Mare, care are atât ziar, cât şi o televiziune regională.

Negru pe alb, Mircea Govor declară venituri anuale de 56.000 de lei, bani obţinuţi din salariul primit de la CJ.

De altfel, conform ultimei declaraţii de avere, în afară de banii de la Consiliu, Govor nu deţine case sau maşini pe numele său.


IALOMIŢA

Casele vicelui Ştefan Muşoiu

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, social-democratul Ştefan Muşoiu, locuieşte în cartierul rezidenţial Pepinieră din Slobozia, acolo unde şi-au ridicat case cei mai bogaţi şi influenţi afacerişti şi politicieni locali din Slobozia.

Proprietatea lui Muşoiu este construită pe o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi şi are un singur nivel. Vopsită în bej şi cu geamuri termopan de culoare maro, vila este împrejmuită de un gard din fier forjat, frumos sculptat. Aceasta nu este, însă, singura proprietate a politicianului.

Tot în Slobozia, pe drumul care duce spre Brăila, PSD-istul mai deţine un imobil impunător, n care îşi are sediul societatea SAM GPL, pe care soţia lui Muşoiu o administrează şi la care el este unic asociat.

În incinta clădirii, cu un nivel, se află şi o locuinţă a soţilor Muşoiu, care momentan este de închiriat. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Ştefan Muşoiu a câştigat într-un an din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa suma de 42.600 de lei. De asemenea, soţia sa Alice Sneatinschi, în calitate de administrator al uneia din firmele familiei, Project Construct, a obţinut un venit anual de peste 10.000 de lei.


PRAHOVA

Mircea Cosma, baronul atipic: preferă apartamentele

Baronul Prahovei, Mircea Cosma, cel mai influent politician al judeţului, preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, încă din 2000, de trei ori preşedintele al CJ, are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic.

Nu şi-a construit vile şi, până în 2012, a locuit într-un apartament obişnuit din Ploieşti, cumpărat în 1991. Abia în 2012, familia Cosma şi-a cumpărat o proprietate nouă, într-o zonă rezidenţială a oraşului, Cartierul Albert. Este vorba tot despre un apartament, cu o suprafaţă de 145 de metri pătraţi, într-un bloc exclusivist, ridicat în 2010, înconjurat de verande spaţioase şi cu parcare subterană.

Împrejmuit de un gard care împiedică vederea, blocul are aproximativ zece apartamente, fiecare evaluat la circa 150.000 de euro. Mircea Cosma mai deţine, în cotă parte, şi două case în comuna prahoveană Cornu, una de locuit şi una de vacanţă, ambele moştenite de soţia sa, dar şi patru terenuri în Cornu şi Baia Mare.

În prezent, Cosma este cercetat sub control judiciar, alături de fiul său, Vlad, pentru corupţie. După acest scandal, social-democratul s-a autosuspendat din funcţia deţinută de şef al PSD Prahova, însă a rămas preşedintele CJ.


BUZĂU

Senatorul Mocanu, vilă în curtea socrilor

Senatorul de Buzău Victor Mocanu (PSD) locuieşte în gospodăria socrilor săi. Imobilul, o fostă casă modestă, s-a transformat, în urmă cu patru ani, într-o vilă pe trei niveluri.

Imobilul este compus din două aripi, casa de la drum, cu parter şi un etaj, în care stau socrii lui Mocanu, şi corpul din spate, care are un etaj în plus. Vila se află pe strada Vulcan, zonă cunoscută şi ca Tohăneni, un cartier vechi al Buzăului, cu case modeste, în mare parte.

„Stau în casa socrilor mei. Nu eu am investit în modernizarea locuinţei”, ne-a declarat Mocanu. Economist de profesie şi fost preşedintele CJ Buzău, din 2004 până în 2012, Mocanu a devenit, apoi, senator, fiind coleg de Parlament cu fiul său, deputatul Adrian Mocanu.

Conform ultimei declaraţii de avere, Victor Mocanu trecuse un câştig anual de 68.000 de lei de la CJ, dar şi 2.600 de lei, de la Parlament. Soţia s-a a mai adus, în acelaşi an, 69.000 de lei, din salariul de director la FISC. Împreună, soţii au mai câştigat şi 127.000 de lei din agricultură.


VASLUI

Buzatu, vilă - „anexă gospodărească“

Dumitru Buzatu, preşedinte CJ şi şeful PSD Vaslui, locuieşte într-o vilă de 172 de metri pătraţi, ridicată în apropierea Parcului Copou din oraş.

Însă, adevărata avere a celui care ţine frâiele judeţului Vaslui de 20 ani se află în mediul rural, în două comune, unde Buzatu a achiziţionat, în ultimii ani, aproximativ 10 hectare de teren, pe care a plantat o livadă uriaşă cu pomi fructiferi.

În apropierea fermei pomicole, Buzatu a ridicat o clădire mai mare decât vila în care locuieşte, care nu se regăseşte în declaraţia de avere şi despre care susţine că este o “anexă gospodărească”, unde îşi va pune la masă muncitorii ce vor lucra livada şi va ţine documentele firmei la care este acţionar, Consbit SA, de la care nu a obţinut niciun profit în ultimii ani.

Bugetar veritabil, Dumitru Buzatu şi soţia sa, senatorul Gabriela Creţu, încasează anual în jur de 100.000 lei. Din aceste venituri, pe lângă investiţiile făcute la ferma pomicolă, familia Buzatu – Creţu a reuşit să achite în 2012 şi trei credite bancare în cauantum de 140.000 lei, contractate în 2009 - 2011, iar în 2011 dar a şi achiziţionat şi un apartament de 78 de metri pătraţi în municipiul Bucureşti.


ALBA

Primarul Mircea Hava, casă în cartier rezidenţial

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, locuieşte de 12 ani într-o vilă construită într-o zonă rezidenţială din cartierul Cetate. Casa are o suprafaţă de 240 de metri pătraţi şi o valoare de piaţă estimată la 200.000 de euro.

Preşedintele PDL Alba mai deţine încă o casă în oraş, de 100 de metri pătraţi, achiziţionată în 2004, în care locuiesc părinţii acestuia. Casa primarului nu este ascunsă de privirile trecătorilor. Când a fost construită, presa locală a scris că firma care amenaja strada cu pavele a lucrat şi în curtea acestuia.

Hava nu a dezminţit informaţia şi a spus, atunci, că are documente care arată că a plătit pentru lucrarea efectuată. Veniturile primarului au fost, în 2013, cifrate la 40.000 de lei, în timp ce soţia acestuia, care lucrează la Universitatea din Alba Iulia, a câştigat circa 27.000 de lei. Mircea Hava nu are datorii dar a declarat şase conturi bancare, deschise din 1996 şi până în 2013, în care a adunat peste 1 milion de lei.


TIMIŞ

Titu Bojin ştie „să se descurce”

Preşedinte al CJ Timiş şi şeful filialei judeţene a PSD, Titu Bojin este un personaj popular, dar şi controversat. Şi-a câştigat popularitatea prin felul lui simplu de a fi, controversele din jurul său fiind legate de modul în care a ştiut „să se descurce”.

Născut într-o familie cu posibilităţi materiale reduse, Bojin a început de jos, ca mecanic, apoi a lucrat pe buldozer şi escavator. Ulterior, a ocupat funcţiile de maistru, şef de lot şi preşedinte de sindicat. În 1986, a ajuns primar în Remete-Mare, funcţie pe care l-a prins şi Revoluţia.

La primele alegeri libere, Bojin a fost reales primar, post pe care a rămas până în 2001. În 1992, şi-a cumpărat şi vila din aceeaşi localitate, casă cu o suprafaţă de 260 de metri pătraţi.

În 2001, Titu Bojin a ajuns şef al Direcţiei Apelor Banat. „E o treabă normală să am ceva după 44 de ani de muncă. Sigur că am avut şi posibilitatea, pentru că am fost cu salarii mari”, a declarat Titu Bojin.

Conform ultimei declaraţii de avere, din 2013, Bojin a avut un venit anual de peste 32.000 de lei, din salariul de la CJ, şi alţi 47.000 de lei, din venitul de şef la Administraţia Bazinală de Apă Banat. În aceeaşi perioadă, soţia sa, Maria, director la Lugomet SA, a câştigat peste 42.000 de lei.


SĂLAJ

Primarul Radu Căpîlnaşiu, mare „iubitor” de case şi terenuri

Aflat la al treilea mandat de primar al Zalăului, la care se mai adaugă, anterior, şi unul de viceprimar, Radu Căpîlnaşiu, şeful liberalillor din Sălaj, se poate lăuda cu o impresionantă listă de proprietăţi imobiliare.

De altfel, mai multe analize realizate după alegerile locale din 2012 îl plasau pe edilulul din Zalău pe locul I la nivel naţional, între primarii de municipii, după terenurile intravilane deţinute, pe locul al III-lea, după totalul terenurilor, şi pe VIII, după casele pe care le are în proprietate. Una dintre cele trei case ale primarului, în suprafaţă de peste 210 metri pătraţi, se află în centrul Zalăului.

Ca şi surse de venit, primarul spune, în ultima declaraţie de avere, din 2013, că trăieşte doar din salariul de edil, de 36.642 de lei anual, la care se adaugă cei 10.536 de lei pe care soţia, Adriana, îi face într-un an ca administrator al propriei firme.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...