ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 26 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 26 NOIEMBRIE

Elevii și studenții din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită dus-întors pe calea ferată în ziua alegerilor parlamentare de la Chișinău pentru a se putea deplasa la secții de vot organizate pe teritoriul românesc, a decis Guvernul.

* Președintele ales, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la București cu primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal.

* Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, deputatul Mircea Lubanovici, i-a cerut premierului Victor Ponta retragerea ambasadorului României la Washington, Iulian Buga, dar și a consulului general al României la Los Angeles, Eugen Chivu, pentru eliminarea secției de votare din Seattle.

* Academia de tenis din cadrul complexului sportiv "Lia Manoliu" a fost inaugurată de primarul general al Capitalei.

Academia dispune de trei tipuri de suprafețe de joc, are șase terenuri de tenis cu gradene, care asigură 1.200 de locuri, precum și nocturnă, plus infrastructura logistică necesară desfășurării sportului de masă și competițional, a precizat Sorin Oprescu.

* Indemnizațiile sportivilor care fac parte din loturile olimpice vor fi majorate de la 900 de lei la 1.500 de lei lunar, conform unei hotărâri adoptate în ședința Executivului.

* Prognosticul rămâne foarte rezervat în cazul pilotului militar internat la Spitalul de Arși din Capitală, deși "constantele biologice" sunt în parametri aproape normali, a declarat directorul unității medicale, Cristian Nițescu. Potrivit acestuia, situația celuilalt pacient — maistrul militar — este una "relativ bună", acesta fiind operat cu succes miercuri.

* Proiectilul găsit pe șantierul deschis în zona Parlamentului a fost ridicat de pirotehniști și urmează a fi distrus, au declarat pentru AGERPRES surse din IGSU. Proiectilul are un calibru de 100 de milimetri și este din cel de-al Doilea Război Mondial.

* Premierul Victor Ponta a reiterat că proiectul de buget pentru 2015 urmează să fie adoptat în ședința de guvern din 10 decembrie și a susținut că se poate ajunge la un buget "echilibrat" pentru anul viitor, având în vedere creșterea economică și încasările bugetare.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat că Executivul va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență care va reglementa situația CET-urilor, astfel încât să nu se modifice prețul gazelor.

* Guvernul va relua săptămâna viitoare discuțiile asupra fuziunii ELCEN-RADET, întrucât a cerut un punct de vedere de la Primăria Generală a Capitalei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

* Executivul a aprobat un proiect de hotărâre privind realizarea unui pasaj suprateran pe DJ 602 — Centura București — Domnești, în baza unei investiții de circa 58 de milioane de euro.

* Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și-a lansat, la Casa Memorială "N. Titulescu", volumul "Romania and the International Court of Justice", sub egida editurii Hamangiu, în prezența a numeroși participanți din mediul diplomatic și academic.

* Senatorul social-democrat Mircea Geoană consideră că ''a sosit momentul adevărului pentru PSD", precum și pentru marile partide care au nevoie de o transformare în profunzime, în condițiile în care lumea este nemulțumită de tot sistemul politic.

* Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis președintelui ales, Klaus Iohannis, o scrisoare cu rugămintea să solicite Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie, a proiectului de lege privind liberalizarea vieții politice, care permite înființarea partidelor politice cu minimum trei membri.

* Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a 13 foști sau actuali aleși locali (trei primari, trei viceprimari, șase consilieri locali și un consilier județean), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, cu încălcarea prevederilor legale.

* Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru instanțele judecătorești. De asemenea, a fost aprobat și proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare din ianuarie 2015.

* Numărul pacienților cu HIV/SIDA în România a ajuns la 12.732, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate în acest an, a declarat într-o conferință managerul Institutului "Matei Balș", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. "Numărul pacienților HIV/SIDA în viață este 12.732, din cele 19.906 cazuri înregistrate în perioada 1985-2014, în aceeași perioadă fiind înregistrate 6.540 de decese", a afirmat Adrian Streinu-Cercel.

* Ambasada Statelor Unite la București va fi închisă joi pentru sărbătorirea Zilei Recunoștinței.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…