UPDATE DIICOT: Președintele 'Mișcării de Tineret 64 de Comitate' - HVIM din Transilvania, pus sub acuzare

UPDATE DIICOT: Președintele 'Mișcării de Tineret 64 de Comitate' - HVIM din Transilvania, pus sub acuzare

Szocs Zoltan, președinte al grupării naționalist-extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au efectuat marți patru percheziții în județul Covasna. Potrivit unor surse judiciare, Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuință din comuna Brețcu, județul Covasna, ce aparține concubinei acestuia.

De altfel, tatăl concubinei lui Szocs Zoltan este primarul comunei Brețcu. Szocs Zoltan va fi adus adus marți noapte la sediul central al DIICOT din București pentru a fi audiat.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art.397 alin.2 Cod penal, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. de art.47 Cod penal cu referire la art.346 alin.3 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit. o din Legea nr.535/2004 — privind prevenirea și combaterea terorismului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" — HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari". În calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie.

Cu acea ocazie, Beke Istvan, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste, a spus: "Facem". "Promotor al sloganului "Ținutul Secuiesc nu e România!" și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate — HVIM, 'trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate", mai spun procurorii.

La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în țară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, Szocs Zoltan a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan și a celorlalți participanți la ședința din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.

Marți, procurorii DIICOT — Structura Centrală au efectuat patru percheziții la domiciliul și reședințele lui Szocs Zoltan, acesta urmând să fie condus în vederea audierii la sediul DIICOT — Structura Centrală.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție "Vlad Țepeș" a Jandarmeriei și cu suportul tehnic și informativ asigurat de Serviciul Român de Informații și Direcția de Informații și Protecție Internă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”