UPDATE Președintele Iohannis s-a adresat Parlamentului, la un an de mandat

UPDATE Președintele Iohannis s-a adresat Parlamentului, la un an de mandat

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că a venit în fața aleșilor nu pentru a-și prezenta un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică. "Am ținut să vin în fața dvs. la un an de la preluarea mandatului de președinte nu pentru a face un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică", a spus Iohannis.

El a arătat că la preluarea mandatului a vorbit despre direcțiile majore pentru România, despre schimbările pe care le asumă în modul de a face politică.

"Convingerea mea (...) este că marile proiecte ale unei națiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori și norme asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstrucție. Am dorit ca anul 2015 să fie anul câștigării normalității", a arătat Iohannis.

Iohannis, în Parlament: 2015 a demonstrat că putem avea acord pe subiecte de interes public

Anul 2015 a demonstrat că actuala clasă politică poate ajunge la un acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România, a afirmat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în mesajul transmis Parlamentului.

"Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România și, mai ales, că un asemenea acord nu rămâne doar pe hârtie sau la nivel declarativ", a spus Iohannis.

Șeful statului a indicat că prima acțiune a anului a fost semnarea de către toate formațiunile politice a acordului privind creșterea bugetului pentru Apărare la 2% din PIB până în 2017.

"Prin acest gest, România și-a arătat angajamentul de a fi un furnizor de securitate în regiune, un stat responsabil în raport cu cetățenii săi și un partener corect și proactiv în raport cu aliații. Bugetul pentru anul 2016 prevede o primă etapă de creștere, astfel încât în 2017 acest acord să fie respectat", a afirmat șeful statului.

El a punctat că tot de o largă majoritate s-a bucurat și Strategia Națională de Apărare.

"Pentru prima dată, am inclus la acest capitol aspecte și direcții de acțiune care țin de educație și sănătate, de păstrarea identității naționale sau protejarea patrimoniului", a arătat Iohannis, adăugând că Strategia Națională de Apărare este mai mult decât un deziderat, este un proiect național.

Iohannis: Parlamentul poate răspunde așteptărilor prin mai multă dezbatere și rigoare

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, miercuri, convingerea că Parlamentul poate și trebuie să răspundă așteptărilor publice prin mai multă dezbatere și mai multă rigoare.

El a spus că aceste două lucruri încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democrație matură.

"Mă bucur să constat că, în cazuri importante precum cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea actorilor politici de a se apleca mai cu atenție asupra textului legii. Pe de altă parte, sunt dator să vă spun direct că două lucruri fundamentale încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democrație matură: dezbaterea și rigoarea. Legi importante au intrat în atenția publică abia după adoptarea lor, odată ajunse la promulgare sau chiar după, ceea ce nu servește nici Parlamentului nici publicului", a declarat șeful statului în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

În ceea ce privește rigoarea, Iohannis a vorbit și despre situații în care a fost nevoit să sesizeze Curtea Constituțională în cazul unor legi.

"Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi, iar aceasta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba. În alte situații, am fost nevoit să sesizez Curtea Constituțională nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare, a nerespectării procedurilor și principiilor constituționale de legiferare. La începutul actualei sesiuni parlamentare am vorbit despre așteptarea generală a publicului, ca legile în România să fie mai clare, mai bine argumentate și să nu se schimbe frecvent. Sunt convins că Parlamentul, ca for legislativ, poate și trebuie să răspundă acestei așteptări prin mai multă dezbatere și mai multă rigoare", a adăugat președintele.

Iohannis: Marea miză a anului 2016 este reconstrucția încrederii în politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că marea miză a anului viitor este reconstrucția încrederii în politică, arătând că și-ar dori ca 2015 să fie anul în care a început schimbarea modului de a face politică.

"Marea miză a anului 2016 este reconstrucția încrederii în politică și în capacitatea sa de a da direcția dorită", a spus Iohannis în fața parlamentarilor, în mesajul pe care îl adresează la un an de mandat.

El a arătat că își dorește ca anul acesta să fie catalogat drept anul în care a început schimbarea modului de a face politică.

"Despre anul 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii și analiștii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune că a fost anul în care pentru prima dată în România s-a introdus votul prin corespondență. A fost anul unei schimbări de Guvern și al instalării unui Cabinet de tehnocrați. Ceea ce mi-aș dori eu ca peste timp să se spună despre 2015 este însă altceva, că a fost anul în care a început schimbarea modului de a face politică în România, anul care a însemnat deschiderea către societate și începutul înnoirii clasei politice", a spus șeful statului.

El a subliniat că este timpul schimbării.

"Depinde de noi toți dacă răspundem la aceste așteptări ale societății. Vă invit să fim împreună în acest demers, pentru a reconstrui încrederea în instituțiile democratice și în capacitatea politicii de a produce lucruri bune pentru cetățeni", a completat Iohannis.

Iohannis: Sper că autoritățile vor asigura cadrul necesar ca votul din străinătate să desfășoare în bune condiții

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța miercuri că autoritățile vor asigura cadrul necesar pentru ca votul românilor din afara granițelor se va desfășura în bune condiții anul viitor.

"Recâștigarea normalității a privit și românii din diaspora. Sunt bucuros că promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondență a fost respectată și am speranța că autoritățile vor asigura întreg cadrul necesar pentru ca votul românilor de peste graniță să se desfășoare în cele mai bune și sigure condiții în anul care vine", a spus Iohannis, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că legea votului prin corespondență nu este perfectă. "Nu este o lege perfectă, probabil că vor fi lucruri de îmbunătățit în acest mecanism, dar esențial este că există, a venit la timp și a rezultat din voința clasei politice care și-a respectat promisiunea făcută cetățenilor", a arătat șeful statului.

Iohannis: România educată trebuie să devină un nou proiect de țară

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că România educată trebuie să devină un nou proiect de țară.

"Cred că România educată trebuie să devină un nou proiect de țară, pe care să-l asumăm și să-l ducem la bun sfârșit. În perspectiva împlinirii a 100 de ani de modernitate, educația va fi, fără îndoială, o temă centrală. Din acest punct de vedere, aniversarea centenarului Marii Uniri în 2018 va trebui să fie nu doar un moment festiv, ci unul în care să asumăm marile direcții de dezvoltare a României pentru secolul următor", a spus Iohannis în fața parlamentarilor, în mesajul transmis la un an de mandat.

El a subliniat că "România educată ca proiect de țară ar trebui să fie una dintre aceste direcții, ea incluzând nu doar sistemul de învățământ, ci și încurajarea culturii, inovării și cercetării, stimularea creativității și aprecierea performanței".

În acest context, șeful statului a arătat că anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri "așezate și consistente" pe tema educației și din care să rezulte "o viziune de ansamblu și direcțiile majore pentru viitorul sistemului de învățământ din România".

De altfel, președintele a amintit că a lansat încă din acest an ideea unei largi consultări privind educația, la care să participe autorități, profesori și elevi, școli și universități, societate civilă și toți cei interesați.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a afirmat că în 2016 își propune să aibă în atenție și sănătatea, care, ca și educația, a fost caracterizată de președinte drept un domeniu crucial pentru viitorul națiunii.

Iohannis: România s-a aflat într-o oarecare izolare, acum este o țară respectată care contează

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii precedenți, arătând că în prezent țara noastră este respectată în NATO și UE și este gata să-și asume responsabilități.

"Din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică și dinamica mai mare din acest an în activitatea de politică externă. România este o țară respectată în NATO și UE, care contează în ecuația geo-politică și geo-strategică și care este gata să-și asume responsabilități", a declarat șeful statului în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

El a susținut că vizitele sale în plan extern și primirea diverșilor oficiali au avut menirea de a da României o "voce mai puternică".

"Anul 2015 recâștigarea normalității a însemnat și demersuri în plan extern, mă refer în mod particular la restabilirea prestigiului României în exterior, la profilarea sa în cadrul UE și al NATO și la întărirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 a fost un an în care nu doar am confirmat, ci am adâncit și transpus în acțiuni concrete opțiunile majore ale politicii noastre externe. Vizitele externe și primirea a numeroși șefi de state și de guverne a avut tocmai această menire de a da țării noastre o voce mai puternică, de a întări relații cu aliați cu aliați tradiționali, de a reface legăturile strategice, de a ne apropia de state din regiune", a arătat președintele Iohannis.

El a subliniat că a avut câteva obiective clare în acest domeniu, care au vizat consolidarea și extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, întărirea parteneriatelor strategice sau a relațiilor privilegiate cu state membre ale UE și NATO, consolidarea raporturilor cu țările din vecinătate.

"Relația privilegiată cu Republica Moldova și susținerea parcursului european al acesteia a fost și va rămâne o constantă a politicii noastre externe", a adăugat șeful statului.

Iohannis: Colectiv — cea mai tragică lecție a anului 2015; concluzia: corupția ucide

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că cea mai tragică lecție din acest an este incendiul de la clubul Colectiv, care a scos la iveală probleme ale mai multor sisteme.

"Cea mai tragică lecție a anului 2015 se numește Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o națiune întreagă a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile în fața cărora cu toții — autorități, cetățeni — într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputință și pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării și concluzii care trebuie să ne determine să acționăm și să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur și simplu corupția ucide, că se pot pierde vieți nevinovate dacă nu respectăm legi și reguli și dacă noi, cu toții, ca societate închidem ochii la încălcarea lor", a spus Iohannis, în discursul susținut, la un an de mandat, în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit președintelui, o a doua lecție a acestui an este "legea schimbării".

"O a doua lecție a anului 2015 este legea schimbării, nu vorbim despre o nevoie de moment, limitată la o înlocuire de Guvern sau de putere politică, ci de o schimbare profundă a politicului, de o înnoire care să fie pe măsura așteptărilor și realităților din societate, între politic și societate, între clasa politică și cetățeni nu are voie să existe o prăpastie. De aceea, marea miză a anului 2016 este reconstrucția încrederii în politică și în capacitatea sa de a da societății direcția dorită", a spus șeful statului.

Iohannis: Unii s-au întrebat de ce nu reacționez la orice subiect;sper că am răspuns onorând promisiunea de a face politică altfel

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța miercuri că, onorându-și promisiunea de a face politică altfel, a răspuns celor care s-au întrebat de ce nu reacționează la orice subiect și nu răspunde atacurilor cu aceeași monedă.

"Știu că, de-a lungul acestui an, unii s-au întrebat de ce nu reacționez la orice subiect, de ce nu intervin în forță la adresa unor oameni politici cu funcții în stat, de ce nu răspund la atacuri cu aceeași monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel am dat răspuns și acestor întrebări", a declarat Iohannis, în plenul Parlamentului.

Șeful statului a amintit că, atunci când a fost ales în funcție, a promis că va face o politică "fără scandal, cu respect și seriozitate".

"Am considerat că acest lucru începe și cu președintele, al cărui rol este să fie generator nu de tensiune, ci de echilibru. Recâștigarea normalității în interior pornește de la lucruri foarte simple: redescoperirea dialogului cu și între partidele politice, deschiderea către societatea civilă, relații instituționale corecte indiferent de preferințe sau antipatii personale și (...) transformarea ideii de consultare dintr-una aproape golită de sens într-una reală, cu efecte concrete. În doar un an a devenit deja un lucru firesc să avem consultări, să ne așezăm la masa dezbaterii, președinte, partide, societate civilă", a completat președintele.

Iohannis: Cel mai bun mod de a onora sacrificiul de la Revoluție este să facem democrația mai puternică

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, la 26 de ani de la Revoluția din 1989, cel mai bun mod de a onora sacrificiul de atunci este reconstruirea încrederii și întărirea democrației.

"Se împlinesc în aceste zile 26 de ani de când românii s-au ridicat împotriva regimului comunist. Mai exact, acum 26 ani, schimbarea a început la Timișoara. S-au ridicat cu forța și curajul date de aspirația spre libertate. Democrația s-a câștigat prin jertfă de sânge", a declarat președintele, în plenul Parlamentului.

Șeful statului a subliniat că membrii clasei politice trebuie să aibă permanent în vedere că sunt în serviciul cetățeanului.

"Se cuvine să nu uităm și să prețuim acest lucru, nu doar o dată pe an în decembrie, nu doar cu ocazii speciale, ci zi de zi, respectând principii și valori în politică și, mai ales, având mereu în minte că suntem în serviciul cetățenilor noștri.
Astăzi, la 26 de ani de la Revoluție, cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este să reconstruim încrederea și să facem democrația mai puternică", a punctat Iohannis.

Iohannis: Aștept de la noul Cabinet o guvernare responsabilă

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că așteaptă de la Cabinetul Cioloș o guvernare responsabilă.

"Anul 2016 va aduce și alte tipuri de provocări decât cele care țin de competiția electorală și de reformarea politicii. Aștept de la noul Cabinet, așa cum cred că așteaptă mulți români, o guvernare responsabilă", a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, actualul Executiv se află în fața "unei importante provocări, dar, în același timp, și a unei mari șanse de a arăta că se pot lua decizii și se pot derula proiecte în funcție de priorități obiective, nu de interese electorale de moment".

"Cred că atitudinea responsabilă față de banul public și găsirea unor soluții eficiente la nevoile reale ale societății sunt liniile directoare ale mandatului acestui Guvern, așteptate de toată lumea", a arătat Iohannis.

Șeful statului își dorește o creștere economică nu doar în termeni statistici și în date, ci care să se reflecte în viața de zi cu zi, în nivelul de trai al fiecărui român.

"Știu că oamenii aspiră la o viață mai bună, pentru ei și copiii lor, pentru generația viitoare. Aceasta este sau ar trebuie să fie, în definitiv, finalitatea oricărei politici. O Românie puternică știe să investească, să creeze valoare adăugată, să atragă bani europeni și să genereze locuri de muncă", a conchis Iohannis.

***

Ședința Camerei Deputaților și a Senatului în care președintele Klaus Iohannis adresează un mesaj cu ocazia unui an de mandat a început, miercuri, în prezența a 399 de parlamentari și a membrilor Cabinetului Cioloș.

La ședința plenului reunit al Parlamentului au participat premierul Dacian Cioloș, miniștri, consilieri prezidențiali, reprezentanți ai corpului diplomatic, președintele CCR, Augustin Zegrean, directorul SRI, Eduard Hellvig.

Ședința a început cu o întârziere de aproape un sfert de oră.

Luni, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca discursul președintelui Klaus Iohannis să fie susținut înaintea dezbaterilor privind bugetul de stat pe anul 2016.

Klaus Iohannis și-a preluat mandatul de președinte al României pe 21 decembrie 2014.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”