UPDATE/DNA: Anchetă amplă privind mită în contracte de deratizare; persoane din Primăria Cluj-Napoca, urmărite penal

UPDATE/DNA: Anchetă amplă privind mită în contracte de deratizare; persoane din Primăria Cluj-Napoca, urmărite penal

Procurorii DNA Cluj efectuează acte de urmărire penală într-o cauză complexă din care a rezultat că, în perioada 2013 - 2015, persoane reprezentând SC Coral Impex SRL Ploiești ar fi oferit diferite sume de bani și bunuri cu titlu de mită unor funcționari din cadrul instituțiilor publice situate pe raza mai multor județe, cu care firma derula contracte de prestări servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

În acest dosar, procurorii eu efectuat miercuri percheziții în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureș și Prahova, printre care și la sediile unor primării.

Până în acest moment, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adriana-Lucia Măgurean și Mariana Capota, șef, respectiv consilier la Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilități Publice din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, pentru luare de mită, în formă continuată, și față de Constantin Dorin Prunoiu, angajat al SC Coral Impex SRL Ploiești, pentru dare de mită, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, analiza informațiilor din anchetă a evidențiat că, în mod curent, sumele de bani și foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcționarii cu atribuții de control și decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atribuțiilor acestora.

Procurorii susțin că ar fi vorba de: aprobarea creșterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea respectivă, includerea de noi suprafețe pentru realizarea deratizării și dezinsecțiilor prin încheierea de acte adiționale la contractele deja existente, prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalității, avizarea nejustificată a statelor de plăți (chiar și în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate parțial ori în condiții de calitate inferioară) și aprobarea preferențială a decontării facturilor emise de firmă.

"În desfășurarea tuturor acestor activități s-a urmărit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, în dauna interesului public, și anume încasarea sumelor de bani de la instituțiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obținerea de foloase materiale necuvenite", susțin anchetatorii.

DNA precizează că, în 8 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun ale aceluiași an, precum și la 11 martie 2015, Adriana Măgurean, în calitate de șef serviciu, a primit cu titlu de mită de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploiești, atât pentru ea, cât și pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, și anume certificarea pentru conformitate a documentației depuse de firma respectivă, în vederea aprobării plăților pentru serviciile prestate.

Sursa citată menționează că, în perioada 2012 — 2015, Mariana Capota a primit în mod repetat, de la reprezentanții firmei, mai multe sume în cuantum de 8.600 lei în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, și anume verificarea și întocmirea documentației pentru plata referitoare la serviciile DDD (Dezinfecție, Dezinsecție, Deratizare) prestate de firma respectivă.

Procurorii au mai reținut că, în perioada 2012 — 2015, Dorin Prunoiu a remis lunar, cu titlu de mită, unor funcționari cu atribuții de control din Primăria Cluj-Napoca, suma de câte 500 lei și produse alimentare pentru ca aceștia să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu — să nu inspecteze activitățile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, realizate de către angajații firmei respective pe raza municipiului.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”