Vaslui: Viceprimarul din Văleni spune că din cauza violatorilor are de suferit întreaga comunitate locală

Vaslui: Viceprimarul din Văleni spune că din cauza violatorilor are de suferit întreaga comunitate locală

Viceprimarul comunei vasluiene Văleni, Radu Beligan, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că justiția trebuie să-și facă datoria în cazul celor șapte tineri acuzați de viol și de privare de libertate. El a precizat că din cauza acestei situații intens mediatizate, întreaga comunitate locală are de suferit, la fel cum are de suferit întreg județul Vaslui.

"Din păcate, este un caz care ne afectează ca imagine. Poate este și o mediatizare excesivă, e o presiune prea mare pe noi. Văleni nu este o comună de violatori sau de criminali, este o comună de oameni gospodari, care muncesc, care au mers în străinătate și s-au întors pentru a-și face un rost. Pe acei tineri nu-i putem izola, deocamdată nu știm dacă ei sunt sau nu vinovați. Justiția își va spune cuvântul, ei acum sunt suspecți. Dacă se va dovedi că au greșit, vor plăti așa cum cer legile acestei țări. Normal că o astfel de faptă este reprobabilă, dar să lăsăm justiția să se pronunțe', a declarat viceprimarul comunei Văleni.

Prefectul județului Vaslui, Andrei Puică, a declarat, miercuri, că va avea o întâlnire cu reprezentanții tuturor structurilor Ministerului Administrației și Internelor din județ pentru a discuta cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse pentru evitarea unor situații precum cea a violului comis de cei șapte tineri din Văleni, caz extrem de mediatizat în ultimele zile.

''Am avut o discuție cu domnul Mihai Carp, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, care mi-a spus că în acest caz, Poliția și-a făcut datoria, rămânând acum ca justiția să-și facă treaba. Am înțeles că au fost organizate permanent acțiuni de prevenire. Vom vedea ce putem face pentru ca pe viitor astfel de fapte să fie mai puține. Oricum, fenomenul este greu de controlat. De exemplu, în acest caz vorbim despre o tânără care a urcat în mașina unui cunoscut, care a promis că o duce acasă. Eventual, o să ne orientăm la campanii prin care să-i informăm pe tineri cu privire la mijloacele de transport pe care le folosesc, să evite autostopul', a declarat prefectul Andrei Puică.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz.

Inspecția Judiciară a informat că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.

În tot acest timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui susțin că desfășoară permanent campanii de prevenire a abuzurilor sexuale, în special în mediul rural, în scopul informării persoanelor cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor la viața sexuală.

La rândul său, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că despre eventuale greșeli sau forme de vinovăție legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi după rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare, acesta arătând că o astfel de abordare este 'decentă și prudentă'.

Magistrații judecătoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în șir o elevă navetistă, până când aceasta și-a pierdut cunoștința.

Zeci de persoane fizice dar și reprezentanții unor asociații și-au anunțat prezența la Vaslui, pe data de 14 august, când va avea loc un nou termen în proces, pentru a o susține pe tânără. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...