20 martie, echinocţiul de primăvară. La ce oră începe primăvara astromică în 2023

20 martie, echinocţiul de primăvară. La ce oră începe primăvara astromică în 2023

Deși, calendaristic vorbind, am intrat de aproape trei săptămâni în acest anotimp, primăvara astronomică începe abia pe 20 martie, la echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea.

Echinocţiul de primăvară. FOTO: Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

În 2023, echinocțiul de primăvară are loc la ora 23.24 a zilei de 20 martie, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spațiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′”, se arată pe pagina Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La echinocțiul de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

„Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii”, arată sursa citată.

Ziua va fi în continuă creștere

Totodată, la echinocțiul de primăvara , Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

image

Descrierea făcută de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei.

„În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte șase luni”, arată specialiștii Observatorului.

La ce momente va avea loc echinocțiul de primăvară în anii următori

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...