Bivolaru, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat în cadrul unor ample descinderi ale poliției franceze, care au avut loc în mai multe zone din Franța, în capitala Paris, precum și departamentele Seine-et-Marne, Val-de-Marne și Alpes-Maritimes.

Românul a fost ridicat din locuința sa situată într-o suburbie a Parisului, în departamentul Val-de-Marne.

Alte 26 de femei au fost luate din casa în care locuia, fiind găsite „înghesuite și în condiții neigienice”, potrivit RFI.

În total, 41 de persoane au fost arestate în acest dosar, fiind suspectate de legături cu secta internațională acuzată de numeroase abuzuri sub pretextul practicării yoga.

Cum a început ancheta

Gregorian Bivolaru este acuzat că se folosea de rețeaua sa internațională de yoga pentru a racola femei tinere, pentru a le exploata sexual. Potrivit presei franceze, el își ducea adepții la domiciliul său din Val-de-Marne pentru „iniţieri sexuale” de yoga tantrică, care presupune trezirea spiritualităţii prin intermediul sexualităţii promiţând atingerea extazului trupului şi al minţii.

Unul dintre obiectivele sale principale era de a condiţiona victimele să accepte relaţii sexuale şi le convingea s-o facă folosind tehnici de manipulare mintală.

Primele sesizări cu privire la infracțiunile comise de Bivolaru au fost făcute în iulie 2022 de către foști adepți ai lui Bivolaru la instituția care gestionează abaterile confesionale din Franța, scrie RFI.

Iar în iulie 2023, parchetul din Paris a declanșat o anchetă penală, fiind înregistrate, printre altele, și plângerile a trei persoane. Au fost formulate acuzații de „trafic de persoane“, „răpire în bandă organizată“, „viol” şi „abuz de slăbiciune în bandă organizată de către membrii unei secte“.

„Este greu de cuantificat numărul de adepți”, dar „este vorba despre câteva sute de oameni”, a adăugat o sursă apropiată anchetei pentru Le Parisien.

Bivolaru, închisoare în România

Gregorian Bivolaru a plecat din ţară în august 2004, după ce a fost trimis în judecată, iar opt luni mai târziu a fost prins şi arestat în Suedia, însă a cerut azil politic, iar autorităţile din această ţară i-au acceptat cererea, informează News.ro.

Fondatorul MISA a fost prins în Franţa în 26 februarie 2016, fiind extrădat în România în 22 iulie 2016, pentru executarea pedepsei de şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, primită în 14 iunie 2013, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Gregorian Bivolaru a fost eliberat condiţionat, părăsind Penitenciarul Bistriţa în 13 septembrie 2017, după ce a executat un an şi două luni din pedeapsă. El a afirmat la ieşire că va vedea ce va face în continuare, dorind să scrie cărţi.

La scurt timp, tot în septembrie 2017, Gregorian Bivolaru a fost dat în urmărire prin Europol de către autorităţile finlandeze, pentru mai multe infracţiuni de trafic de persoane şi abuz sexual, în Finlanda şi în Franţa, în perioada 2006 -2013.

În 2020, liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost achitat, de Tribunalul Cluj, în dosarul de trafic de persoane din 2007, pentru două dintre infracţiunile de care era acuzat – constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob şi trecerea ilegală a frontierei unui stat străin. În ceea ce priveşte restul acuzaţiilor, între care traficul de persoane, instanţa a constatat că a intervenit prescripţia.