50 de moldoveni blocați în Fâșia Gaza au cerut Chișinăului ajutor pentru evacuare

50 de moldoveni blocați în Fâșia Gaza au cerut Chișinăului ajutor pentru evacuare

50 de cetățeni ai R. Moldova, aflați în Fâșia Gaza, au cerut ajutorul autorităților moldovene pentru a fi evacuați din zonă, dar Chișinăul nu-i poate ajuta, deocamdată, punctul de trecere Rafah prin care aceștia pot ieși din zonă fiind închis acum.

50 de moldoveni sunt blocați în Fâșia Gaza pentru că Rafah este închis. FOTO: EFA EPE

Responsabilii Guvernului Republicii Moldova sunt în prezent în dialog cu partenerii internaționali, în vederea evacuării celor 50 de moldoveni.

,,Guvernul Republicii Moldova face tot posibilul pentru evacuarea celor 50 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza, dar punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul, rămâne închis. Până în prezent, nicio țară nu a reușit să-și aducă cetățenii în afara acestei zone. Suntem în dialog constant cu partenerii internaționali pentru a reuși să evacuăm civilii, inclusiv cetățenii Republicii Moldova”, anunță reprezentanții Executivului Recean.

Între timp, oficialii au delegat și o persoana responsabilă de eliberare documentelor acestor moldoveni în momentul în care punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza, va fi deschis, ei urmând să plece inițial în Cairo, apoi să revină în țara lor.

,,Ambasada a delegat un funcționar consular în Egipt, pregătit să se deplaseze la punctul de trecere Rafah în orice moment pentru a elibera documentele necesare cetățenilor noștri din Gaza și pentru a facilita călătoria acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova. Suntem pregătiți să oferim asistență cetățenilor moldoveni imediat ce primim notificări oficiale din partea autorităților egiptene și israeliene cu privire la deschiderea unui coridor de evacuare”, au conchis responsabilii moldoveni.

Potrivit informațiilor oficiale, 120 de persoane originare din Republica Moldova se află în prezent în Fâșia Gaza, doar 50 dintre ei solicitând ajutorul Chișinăului privind evacuarea lor din zonă.

Rafah închis de mai multe zile

Rafah este acum singura salvare a locuitorilor din Gaza , dar și a străinilor de acolo, iar sute de persoane s-au adunat în ultimele zile în preajma punctului de trecere a frontierei, în speranța că vor reuși să plece înainte de ofensiva terestră israeliană.

Presa americană a anunțat că punctul va fi deschis pentru ieșirea cetățenilor cu dublă cetățenie și pentru intrarea ajutorului umanitar, dar nu a oferit detalii exacte referitor la ziua când se vor întâmpla aceste lucruri. Chiar și așa, acesta nu este funcțional până în acest moment.

Presa egipteană scrie că punctul de trecere a fost închis în urma a trei lovituri israeliene din 9 și 10 octombrie, care au provocat răniți de partea egipteană și palestiniană a graniței.

În data 12 octombrie, guvernul egiptean a cerut Israelului să oprească atacurile în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah, astfel încât acesta să poată servi drept „colac de salvare" pentru populația din Gaza, și nu doar, și a precizat că nu va deschide pasajul până când nu vor exista garanții pentru siguranța personalului său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?