A devenit lumea mai periculoasă după ce SUA l-au eliminat pe generalul Suleimani?

A devenit lumea mai periculoasă după ce SUA l-au eliminat pe generalul Suleimani?

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a declarat la CNN  că Franţa ''greşeşte'' dacă socotește că lumea a devenit ''mai periculoasă'' după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani  într-un raid în Irak. Președintele  Donal Trump a explicat și el că eliminarea lui Soleimani a avut loc pentru „oprirea războiului” .

Secretarulde stat francez pentru afaceri europene,  Amélie de Montchalin explicase anterior pentru RTL că ne regăsim astăzi ''într-o lume mai periculoasă''  din cauza riscurilor de ''escaladare militară'' în Orientul Mijlociu.

 
 
„Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct”, a răspuns secretarul american de stat: „lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani”

Mark Pompeo a explicat pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian și că au ajuns la concluzia că „lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună”. De partea cealaltă, șeful diplomației francize,Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la „o gravă criză a proliferării nucleare”: „Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regional”

Iranul a promis vineri că va răzbuna „la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.

 

Mark Pompeo a mai declarat că generalul Soleimani pregătea o „acţiune de anvergură” în regiune, care ameninţa "viaţa a sute de americani": „știam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii".

Secretarul de Stat al SUA şi-a petrecut ziua de vineri vorbind cu omologii săi și cu liderii lumii pentru a le reaminti despre „angajamentul” Washingtonu-ului de a nu escalada situația din Orientul Mijlociu

Potrivit responsabililor americani şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta  a fost menit să prevină noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds , după ce Al-Quds a provocat moartea mai multor militari americani sau aliați, ultima fiind atacul cu rachete în urma căruia un subcontractor american a fost ucis într-o bază irakiană din oraşul Kirkuk.

La câteva ore după acest raid, Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească imediat această ţară, iar un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat că angajaţi americani care lucrează pentru companiile petroliere pleacă din Irak.

Sabina Fati/ Europa Liberă


Generalul Suleimani lângă unul din vehiculele blindate ale Gărzii Revoluționare

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși