A murit „ţarul modei sovietice”. Apreciat în Occident, Zaiţev era permanent supravegheat de KGB VIDEO

A murit „ţarul modei sovietice”. Apreciat în Occident, Zaiţev era permanent supravegheat de KGB VIDEO

Celebrul creator de modă rus Veaceslav (Slava) Zaiţev, supranumit de presa occidentală „ţarul modei sovietice'', a murit duminică, la vârsta de 85 de ani, în urma unei boli îndelungate, informează AFP, citată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut pentru AFP de purtătoarea de cuvânt a casei sale de modă din Moscova, Kira Burenina, după informaţiile apărute în presa rusă.

Potrivit acesteia, Slava Zaiţev era vizibil slăbit încă din martie, când „şi-a adunat prietenii pentru aniversare".

„Creatorul de modă Veaceslav Zaiţev s-a stins din viaţă. Anul acesta el a împlinit 85 de ani", a informat postul public rus Pervîi Kanal, care i-a adus un omagiu celui care „a dictat moda sovietică şi rusă timp de decenii, un inovator care nu se temea de experienţe îndrăzneţe".

Designerul, care a creat peste 1.000 de modele de-a lungul carierei sale, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru rochiile sale care reluau motivele extravagante ale şalurilor tradiţionale din ţara sa.

Pot îmbrăca o întreagă paradă în Piaţa Roşie cu hainele mele...", declara Slava Zaiţev într-un interviu acordat AFP, în 2017.

Săptămânalul francez Paris Match l-a comparat, în 1963, cu celebrul Christian Dior , iar în revista Vogue l-a supranumit, în1988 „ţarul modei sovietice".

Mama sa era menajeră

Născut la 2 martie 1938 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori situat la nord-est de Moscova, Slava Zaiţev a trăit într-o familie modestă. Mama sa era menajeră.

Slava Zaițsev. Captură Video YouTube. Spring Summer 2020 MBFW Moscow - Fashion Channel

„Când eram copil, mama m-a învăţat să brodez pentru a nu rătăci fără ţintă pe stradă. Seara, împreună cu prietenele mele, culegeam flori de pe bulevardul Lenin pentru a le desena şi reproduce aceste desene în broderii. Aşa am făcut cunoştinţă cu arta", a declarat designerul pentru AFP, în 2017.

A studiat la un liceu de chimie apoi a urmat Institutul de Textile din Moscova.

Tatăl, condamnat la zece ani de lagăr

Accesul la universităţi i-a fost îngrădit de faptul tatăl său, capturat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost considerat trădător la sfârşitul conflictului de către regimul stalinist şi condamnat la zece ani de lagăr.

Prima sa colecţie de ţinute de lucru pentru muncitoare, realizată în 1962 - fuste inspirate de motivele florale ale şalurilor tradiţionale ruseşti şi cizme din fetru multicolore - a fost interzisă de autorităţile sovietice sub pretextul că avea culori „prea vii", însă colecţia a atras atenţia presei occidentale.

Paris Match l-a prezentat pe Zaiţev, în 1963, drept un pionier al modei sovietice.

N-a fost lăsat să părăsească ţara, fiind permanent supravegheat de KGB din cauza contactelor sale cu designerii occidentali, astfel că primele sale colecţii au ajuns în străinătate fără el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA