A renunțat Putin la „eliberarea” Donbasului?/Americanii spun că Armata Rusiei acționează fără sens

A renunțat Putin la „eliberarea” Donbasului?/Americanii spun că Armata Rusiei acționează fără sens

Trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.

Militari ucraineni pe un tanc în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Soldații ruși își continuă atacul asupra orașului Bakhmut și în diverse sate din apropierea orașului Donețk, zone care nu au importanță din punct de vedere tactic.

Think tank-ul american susține că Rusia, care deja are resurse limitate, depune eforturi în aceste zone și nu încearcă să își consolideze liniile defensive vulnerabile desfășurate de-a lungul râului Oskil, în estul regiunii Harkov, unde armata ucraineană își continuă contraatacul.

Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.

Rusia este foarte vulnerabilă în nord-estul Ucrainei pentru că nu este în stare să trimită întăriri pentru a contracara ofensiva lansată de soldații ucraineni.

A renunțat Putin la eliberarea Donbasului?

ISW crede că Vladimir Putin a decis să nu mai apere această zonă, chiar dacă liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că scopul ”operațiunii militare speciale” este eliberarea Donbasului.

Din punct de vedere strategic, zonele din sudul Ucrainei, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojie, sunt mai importante atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, în timp ce zonele din nord-estul țării invadate sunt mai puțin importante.

Cu toate acestea, deciziile luate de comandații ruși de a continua ofensiva în Bakhmut și Donețk, în ciuda faptului că resursele invadatorilor sunt limitate, în detrimentul apărării împotriva contraofensivei ucrainene, pot fi puse la îndoială.

Trupele ucrainene își continua contraofensiva din Harkov și își extind pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski, operațiune ce le poate permite să atace militarii ruși din jurul Limanului, unde Moscova nu pare să redirecționeze trupe.

Analiza integrală realizată de ISW:

Forțele rusești continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze. Trupele rusești continuă să atace Bakhmut și diverse sate din apropierea orașului Donețk, care au o semnificație emoțională pentru locuitorii pro-război din Republica Populară Donețk (DNR), dar care au puțină altă importanță. Se pare că rușii direcționează o parte din rezervele foarte limitate disponibile în Ucraina către aceste eforturi, mai degrabă decât către liniile defensive rusești vulnerabile ridicate în grabă de-a lungul râului Oskil, în estul regiunii Harkov. Rușii nu pot spera să obțină câștiguri în jurul Bakhmut sau al orașului Donețk la o scară suficient de mare pentru a deraia contraofensivele ucrainene și par să continue un efort aproape robotic de a câștiga teren în regiunea Donețk, care pare din ce în ce mai departe de realitățile generale ale teatrului de război.

Eșecul Rusiei de a trimite rapid întăriri pe scară largă în estul Harkovului și în regiunea Luhansk lasă cea mai mare parte a nord-estului Ucrainei ocupate de Rusia extrem de vulnerabilă la contraofensivele ucrainene continue. Este posibil ca rușii să fi decis să nu apere această zonă, în ciuda declarațiilor repetate ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora scopul „operațiunii militare speciale” este de a „elibera” regiunile Donețk și Luhansk. Acordarea priorității apărării câștigurilor rusești din sudul Ucrainei în detrimentul menținerii nord-estului Ucrainei are sens din punct de vedere strategic, deoarece oblasturile Herson și Zaporijia sunt terenuri critice atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce zonele agricole slab populate din nord-est sunt mult mai puțin importante.
Dar continuarea operațiunilor ofensive rusești în jurul Bahmut și al orașului Donețk, care utilizează o parte din puterea de luptă efectivă foarte limitată a Rusiei în detrimentul apărării împotriva contraofensivei ucrainene, ar putea indica faptul că procesul de luare a deciziilor rusești rămâne discutabil.

Forțele ucrainene par să își extindă pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski Donets, care le-ar putea permite să învăluie trupele rusești care se mențin în jurul Lymanului. Înaintări suplimentare ale Ucrainei spre est de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets ar putea face ca pozițiile rusești din jurul Lymanului să devină nesustenabile și să deschidă abordările către Lisiceansk și, în cele din urmă, Severodonețk. Apărătorii ruși din Liman par să fie în mare parte rezerviști și rămășițele unităților grav avariate în contraofensiva din regiunea Kharkiv, iar rușii nu par să direcționeze întăriri din alte părți ale teatrului către aceste zone.

Concluzii cheie:

Forțele ucrainene au eliberat o așezare la sud-vest de Liman și probabil continuă să își extindă pozițiile în zonă.

Forțele rusești au continuat să desfășoare atacuri nereușite în jurul Bakhmut și Avdivka.

Surse ucrainene au raportat atacuri ample ale partizanilor împotriva mijloacelor militare și logistice rusești în sudul regiunii Zaporijia.

Oficialii ruși au continuat să întreprindă măsuri de mobilizare pentru a genera forțe pentru eforturile de război ale Rusiei.

Autoritățile ruse fac eforturi pentru a plasa 125 de copii ucraineni „orfani” din regiunea ocupată Donețk în familii rusești.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”