Adio, roaming! Parlamentul European a votat eliminarea tarifelor suplimentare

Adio, roaming! Parlamentul European a votat eliminarea tarifelor suplimentare

Măsura fusese deja trecută prin comisiile de specialitate, iar astăzi s-a votat un set de măsuri pentru protejarea neutralităţii internetului, inclusiv eliminarea taxelor suplimentare de roaming în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene din 15 decembrie 2015.

“Votul acesta este dovada că Uniunea Europeană se gândeşte la cetăţenii ei”, a spus Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală şi principalul promotor al eliminării tarifelor de romaing.

Ea a explicat că despre asta e vorba în Uniunea Europeană - eliminarea barierelor pentru a face viaţa mai uşoară şi mai ieftină. Parlamentul a votat şi pentru menţinerea neutralităţii internetului, adică tot traficul de pe internet va fi tratat egal, nicio ţară neavând voie să reducă viteza sau să interzică anumite site-uri. Bineînţeles, toate în nişte limite legale.

Ce s-a votat în Comisii şi controversa neutralităţii

Comitetul a votat eliminarea tarifelor suplimentare de roaming pentru voce, SMS şi date de internet la data de 15 decembrie 2015. Raportul a fost votat cu 30 de voturi la 12.

Cu toate acestea, urmează noi discuţii despre cazurile excepţionale când operatorii vor putea aplica tarife, dar mai mici decât în momentul de faţă.

Un lucru controversat apare în măsurile luate pentru a proteja neutralitatea pe internet. Neutralitatea internetului reprezintă lăsarea acestuia ca o piaţă liberă, concurenţială, unde niciun serviciu nu va fi favorizat faţă de altul de către operatori. Acest lucru nu a fost tot timpul valabil. Numeroşi operatori au blocat Skype de pe datele mobile sau alte servicii de mesagerie instantă orin internet.

Conform rezultatelor unui nou sondaj de opinie efectuat în rândul a 28.000 de cetăţeni ai UE, 94% dintre europenii care călătoresc în afara ţării lor de origine utilizează în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming.

47% dintre respondenţi nu şi-ar accesa e-mailul şi nici nu ar utiliza reţelele de socializare în altă ţară din UE. Numai 1 din 10 respondenţi şi-ar accesa e-mailul la fel de mult ca şi în propria ţară şi doar 1 din 20 ar folosi reţelele de socializare la fel de mult ca şi acasă.

În plus, persoanele care călătoresc frecvent sunt mai susceptibile decât călătorii ocazionali să dezactiveze, în roaming, funcţia de transfer de date a telefoanelor lor mobile, procentajele fiind de 33%, respectiv 16%.

În acelaşi timp, datorită reglementărilor existente în materie de roaming şi a reducerii preţurilor, s-a înregistrat o creştere uluitoare, de 1.500%, a utilizării serviciilor de date în roaming în UE, comparativ cu anul 2008.

Roamingul, bariera digitală

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

La finalul lunii mai, Kroes a venit în faţa Parlamentului European şi i-a rugat pe legislatorii europeni să grăbească pachetul de legi pentru unificarea legislaţiei telecom, care ar trebui aprobat până de Paşti, în 2013. „Vreau să arăt cetăţenilor că Uniunea Europeană este relevantă pentru vieţile lor, că regulile digitale sunt făcute după aşteptările lor. Vream să ne ducem la ei şi să le spunem că am pus capăt tarifelor de roaming“, le-a spus Kroes reprezentanţilor Parlamentului European.

Acest lucru vine şi în contextul alegerilor europarlamentare de anul viitor, victoria fiind una populară. Temerea operatorilor este că veniturile din taxele mai mari de roaming vor scădea. Kroes nu este de acord cu acest lucru. „Roaming-ul a reprezentat doar 4% din veniturile totale ale pieţei telecom în 2009. De atunci, piaţa a explodat, traficul roaming a crescut cu 630%. Scăderea tarifelor cu 80% a venit pe o astfel de creştere. Nu există nicio dovadă că eliminarea roaming-ului ar duce la venituri mai mici pentru companii“, crede Kroes. „Operatorii telecom ar trebui să-şi schimbe modelul de business şi să se duce spre unele care se bazează pe traficul de date. Nu ar mai trebui să se bazeze pe apeluri şi SMS-uri şi să găsească metode mai bune de a atrage clienţi“, consideră comisarul european.

Momentan, una dintre problemele roaming-ului la nivel european sunt planurile de date. Dacă tarifele de voce sunt relativ reduse, consumul de date pe internet este unul extrem de costisitor, chiar şi după viitoarea scădere a tarifelor, pe 1 iulie. În plus, doar cu ajutorul ofertelor speciale clienţii au acces la planurile lor tarifare din ţară. „Zeci de milioane de consumatori au deja oferte la abonamentele lor, care le oferă apeluri şi SMS-uri gratuite. De asemenea, există şi planuri de date. Dar aceste planuri tarifare nu se aplică în roaming“, spune şi Neelie Kroes.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

3 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...