Administraţia Biden consideră neproductive sancţiunile impuse de China unor colaboratori de-ai lui Trump

Administraţia Biden consideră neproductive sancţiunile impuse de China unor colaboratori de-ai lui Trump

Decizia Chinei de a sancţiona fosta administraţie Trump a fost ''neproductivă şi cinică'', a declarat miercuri Emily Horne, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, cerându-le americanilor din ambele partide să condamne măsura luată de Beijing, potrivit Reuters.

China a anunţat miercuri sancţiuni contra ''mincinosului şi trişorului'' Mike Pompeo, fost secretar de stat, fostului consilier pentru securitate naţională John Bolton şi altor 26 de oficialităţi americane din mandatul preşedintelui Donald Trump .

Ministerul de Externe chinez a susţinut că Pompeo şi ceilalţi demnitari vizaţi au ''planificat, promovat şi executat'' măsuri care au interferat cu afacerile sale interne. Beijingul le-a interzis respectivilor 28 de demnitari americani şi membrilor familiilor lor să intre în China şi au limitat afacerile pe teritoriul chinez ale companiilor asociate cu ei.

''Americani din ambele partide (republicani şi democraţi, n.red.) ar trebui să critice această măsură neproductivă şi cinică. Preşedintele Biden aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu lideri din ambele partide în scopul poziţionării Americii pentru a surclasa China'', a spus Horne.

Mike Pompeo, care a luat o serie de măsuri contra Chinei în ultimele săptămâni ale mandatului său, a declarat marţi că Beijingul a comis ''genocid şi crime împotriva umanităţii'' în dauna uigurilor musulmani.

Guvernul chinez a aplicat în Xinjiang (nord-vestul Chinei) o politică de securitate maximală ca răspuns la violenţele interetnice care au marcat această regiune în ultimii ani, adesea imputate separatiştilor uiguri de către autorităţile de la Beijing.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză China că a internat în Xinjiang cel puţin 1 milion de musulmani în 'tabere de reeducare' pentru a-i asimila forţat. Beijingul dezminte însă aceste statistici şi vorbeşte despre 'centre de formare profesională' destinate să sprijine ocuparea locurilor de muncă şi să combată extremismul religios. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…