Adopţii internaţionale: Suedia lansează o anchetă pe fondul sporirii îngrijorărilor privind practici ilegale

Adopţii internaţionale: Suedia lansează o anchetă pe fondul sporirii îngrijorărilor privind practici ilegale

Suedia a anunţat luni că va lansa o anchetă asupra manierei în care au fost realizate adopţiile internaţionale până la jumătatea anilor 1990, pe fondul sporirii temerilor că numeroşi copii ar fi putut fi luaţi în mod ilegal de lângă părinţii lor biologici, transmite Reuters.

''Va trebui să investigăm modul în care au funcţionat în Suedia practicile privind adopţia între anii '60 şi '90'', a spus ministrul suedez al sănătăţii şi afacerilor sociale Lena Hallengren, într-un interviu pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Hallengren nu a oferit alte detalii despre anchetă.

Suedezii au adoptat aproximativ 60.000 de copii din întreaga lume începând din anii '50, potrivit publicaţiei citate, mulţi dintre copii provenind din Asia şi America de Sud. În ultimii ani, au sporit temerile referitoare la faptul că unii copii ar fi fost răpiţi de lângă părinţii lor sau ar fi fost cumpăraţi de reţele infracţionale care apoi i-au dat spre adopţie, cu implicarea autorităţilor locale pentru furnizarea de documente false.

În 2018, o comisie din Chile care examina politicile prin care mii de copii din familii sărace fuseseră trimişi peste hotare între 1950 şi 2000 a declarat că mulţi dintre aceşti copii fuseseră luaţi de lângă părinţi fără consimţământul acestora. În unele cazuri, mamelor li s-a transmis că după ce au născut copiii lor au murit la puţin timp, dar în realitate aceştia fuseseră daţi spre adopţie internaţională.

Începând din 1970, familii suedeze au adoptat aproximativ 2.000 de copii din Chile.

Ţările de Jos au anunţat în această lună că va îngheţa adopţiile internaţionale după ce o comisie guvernamentală a descoperit nereguli în cazuri datând din anii '60.

De la începutul acestui secol, numărul adopţiilor internaţionale a scăzut în Suedia de la 1.000 în anul 2000 la puţin sub 400 în 2019, potrivit Biroului naţional de statistică de la Stockholm. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate