Adrian Sârbu, trimis în judecată în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax

Adrian Sârbu, trimis în judecată în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax

Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

În același dosar, a fost trimis în judecată Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL.

De asemenea, au fost deferiți justiției persoana juridică SC Mediafax Group (în insolvență), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, precum și persoanele fizice Dorina Roxana Grigoruță (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Ioana Moaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Nicolae Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA și SC Mediafax Group SA), Daniela Reghina Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.

În plus, au fost trimiși în judecată Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) și avocații Liana Petrovici și Gheorghe Dragoș Chiș.

Procurorii susțin că, în perioada 2006 — 2014, în cadrul societăților din grupul Mediafax, deținute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare ce presupunea plata drepturilor salariale parțial în baza unui contract de muncă și parțial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Acest mecanism de eludare a taxelor consta în utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societăți în care calitatea de asociat și administrator era deținută de colaboratori sau angajați ai societăților din grup sau înființate pe numele unor persoane cu un nivel educațional scăzut și lipsite de cunoștințe în domeniul media și de venituri.

Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate cu contracte individuale de muncă ale societăților din grupul de presă Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odată cu semnarea contractului de muncă, să semneze și un contract de cesiune de drepturi de autor cu aceste societăți, în baza căruia urmau să primească cea mai mare parte a drepturilor salariale.

De asemenea, mecanismul presupunea încheierea de către societățile din grupul de presă cu societățile de drepturi de autor a unor contracte având ca obiect asigurarea de către aceste din urmă firme (denumite "Agenți") a serviciilor autorilor scrierilor publicistice, în baza cărora "Agenții" emiteau facturi fiscale pe seama societăților din grupul de presă.

Prin înregistrarea în evidențele contabile ale societăților din grupul de presă a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum și de deducerea de TVA.

Anchetatorii mai arată că, în cadrul acestui sistem, utilizat inițial în cadrul societății Publimedia International SA și continuat în cadrul Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins și la societățile Mediafax SA și Apropo Media SRL, rolul lui Dragoș Chiș, avocat în cadrul cabinetului de avocatură ce asigura asistența juridică a societăților din grupul Mediafax, a fost acela de a înființa și controla o parte din societățile de drepturi de autor, dar și pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societății.

Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relațiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783 lei.

"Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea și obținerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata 'la negru' a salariilor angajaților societății, în paralel cu implementarea acestuia, inculpații au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societății", mai spun procurorii.

În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi și proveniențe a sumelor ce erau returnate în casieria societății. Prin aceste circuite comerciale și financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284 lei.

Conform Parchetului General, din probele administrate în cauză a rezultat că administratorii, directorii generali și directorii financiari ai societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SA au acționat ca urmare a solicitărilor permanente ale lui Adrian Sârbu, proprietar al acestor societăți, de identificare a unor modalități concrete de evitare a plății taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care "legea nescrisă" a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe. Totodată, acțiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurării sumelor de bani solicitate în permanență de Adrian Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale.

În acest scop, în perioada 17 decembrie 2012 — 7 ianuarie 2014, la cererea lui Adrian Sârbu, Gheorghe Grădinaru, director general al societății SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societății suma totală de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o lui Sârbu, deși nu avea nicio justificare.

În cursul lunii aprilie 2014, în contextul pregătirii pentru eventuale controale din partea autorităților fiscale, în scopul disimulării modului în care a fost utilizată suma de 2.105.000 lei, Gheorghe Grădinaru a semnat, în calitate de reprezentant al SC SC Teleferic Prahova SA, o serie de contracte fictive (contractul de consultanță dintre A.B.C. SRL și SC Teleferic Prahova SA, cel dintre persoana fizică autorizată Sârbu Adrian și SC Teleferic Prahova SA, contractele de împrumut dintre societate și angajații P.C. și P.E.), prin intermediul cărora era simulată aparența unor relații contractuale ce creau posibilitatea transferului unor sume de bani din contul SC Teleferic Prahova SA către societăți cu care Sârbu avea relații contractuale.

Contractele fictive au fost avizate de Liliana Petrovici, avocat titular al cabinetului ce asigura consultanța juridică a societăților din grup și a lui Adrian Sârbu, participantă la ședința în cadrul căreia au fost stabilite metodele prin care va fi acoperit soldul din casieria SC Teleferic Prahova SA.

Tot în scopul asigurării sumelor de bani necesare lui Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale (rate aferente unui împrumut de nevoi personale contractat de la o bancă), inculpații Roxana Dorina Grigoruță și Orlando Nicoară, administratorul și, respectiv, directorul general al societății Mediafax SA, au fost determinați să încheie cu persoana fizică autorizată Sârbu Adrian un contract fictiv de consultanță și un act adițional la acesta în baza cărora, fără ca în realitate să presteze vreun serviciu, în perioada 1 noiembrie 2012 — 22 august 2014, lui Adrian Sârbu i-a fost achitată suma de 1.356.095 lei.

Parchetul General mai arată că, în perioada 9 decembrie 2009 — 23 iunie 2014, Adrian Sârbu a ascuns obținerea, în calitate de persoană fizică, a unor venituri realizate în urma unor tranzacții cu grupul CME, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totală de 11.255.092 lei.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților Adrian Sârbu, Orlando Nicoară, Liana Petrovici și Dragoș Chiș.

În cazul lui Adrian Sârbu, sechestrul a fost aplicat asupra unor imobile situate în Franța, identificarea acestora făcându-se cu sprijinul Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției.

Procurorii mai susțin că, prin întreaga activitate infracțională derulată de Adrian Sârbu, în nume individual, dar și prin intermediul firmelor pe care le controla și, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am văzut poza şi mi-am dat seama că nu se leagă ceva” / Lunetistul care a ucis un terorist de la 3,5 km contrazice FBI-ul în cazul atentatului asupra l…

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

4 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani

5 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)