ALARMĂ Cele mai noi teme prin care PSD și canalele sale de propagandă urmăresc să facă din Iohannis un personaj odios și nefrecventabil în România și în străinătate

ALARMĂ Cele mai noi teme prin care PSD și canalele sale de propagandă urmăresc să facă din Iohannis un personaj odios și nefrecventabil în România și în străinătate

ALARMĂ Cele mai noi teme prin care PSD și canalele sale de propagandă urmăresc să facă din Iohannis un personaj odios și nefrecventabil în România și în străinătate. Pe măsură ce prima campanie electorală, cea pentru europarlamentare, bate la ușă, încercarea PSD de a-l portretiza pe Klaus Iohannis în cele mai odioase moduri cu putință capătă o nuanță de demers sistematic, scrie jurnalistul Laurențiu Mihu pe G4Media.ro.

Câteva etichete prevalează, iar modul în care acestea sunt puse, ca și canalele prin care ele sunt lansate în spațiul public sugerează că PSD și consultanții să străini mizează pe reacții emoționale care să radicalizeze publicul larg.

Paleta este destul de amplă, mesajele mergând de la ironizarea lui Klaus Iohannis la acuzații extrem de grave.

LENEȘUL. Președintele României este un personaj care nici nu vrea, nici nu știe să facă lucruri. Aceasta este una din ideile tot mai intens promovate de liderii puterii de la București și de canalele media apropiate.

De remarcat că Liviu Dragnea însuși s-a aflat în prima linie a acuzațiile de această natură, semn că tema nu este nici pe departe una cu bătaie scurtă. Mai jos, câteva din declarațiile liderului PSD:

„Acest om nu mai trebuie să obțină încă un mandat de președinte. Pe ce pune mâna strică și face numai rău. Nu vorbește de bine România”.

„Ce căuta spre București? Totul este circ. Rămâne la forța noastră să spunem românilor adevărul. Nu vă cer să mințiți, să manipulați, ci să fiți aceiași români curajoși. Să spuneți oamenilor ce se întâmplă, altfel îi lăsați pe acești circari conduși de leneși, nu mai știu cum să-i spun lui Iohannis, ca să nu se supere, dar și ca să te superi trebuie efort…„

„Începând de ieri, de când acest leneș a semnat bugetul, este disponibil fondul de dezvoltare și investiții, accesibil pentru autoritățile locale, în valoare de 10 miliarde de euro”.

„Ce-a făcut Iohannis patru ani? Este o întrebare atât de simplă: ce a făcut acest om cât a fost preşedinte? Eu nu am găsit un singur lucru, o acţiune, un gest care să fi ajutat România sau pe români, absolut nimic”.

PRO-RUSUL. Această temă a început să fie servită publicului larg recent, PSD utilizând canale directe.

De pildă, comunicatul de presă dat luni de formațiunea condusă de Liviu Dragnea, în replică la criticile aduse de președintele Iohannis premierului Dăncilă pe subiectul mutării la Ierusalim a Ambasadei României în Israel.

De remarcat că ideea potrivit căreia Iohannis ar fi pro-rus a început să fie cultivată, dar la foc mic, în urmă cu patru ani, fiind ulterior „înghețată”.

Astfel, în 2015, DCNews, un site apropiat de PSD și Liviu Dragnea, a publicat o știre potrivit căreia majoritatea rușilor l-ar prefera pe Iohannis în funcția de președinte al României. La vremea respectivă, DCNews cita un sondaj realizat de postul rus  Echo Moskvî.

În orice caz, de reținut este și faptul că unul din brațele propagandei ruse în România, site-ul Sputnik, preia constant atacurile lansate de Liviu Dragnea, PSD sau apropiați ai acestui partid la adresa lui Klaus Iohannis.

Iată ce spunea, recent, Liviu Dragnea:

„După ce Iohannis a servit propaganda rusă afirmând că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român, astăzi vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de doamna prim-ministru ar fi în opoziție cu lumea arabă”.

„În același timp, România își dorește consolidarea relațiilor cu partenerii săi strategici, Statele Unite ale Americii și Israel, fapt salutat chiar astăzi de vicepreședintele SUA, Mike Pence, care i-a mulțumit premierului Viorica Dăncilă atât pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim, cât și pentru sprijinul și angajamentul față de relația transatlantică, precum și pentru contribuțiile operaționale și conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât și, mai larg, în plan internațional”.

„(….) declarațiile iresponsabile ale susținătorilor lui Iohannis, exprimate prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban, în legătură cu acest subiect pot afecta grav relațiile dintre România și partenerii săi strategici cei mai importanți„.

STRĂINUL. Aparatul de propagandă al PSD și Liviu Dragnea, în mod direct, proiectează imaginea unui președinte care abdică de la responsabilitatea de a respecta interesele românilor, în schimb ar da dovadă de exces de zel în respectarea obligațiilor care decurg din angajamentele asumate de România față de partenerii săi externi.

Nu întotdeauna este rostit numele Iohannis, însă trimiterile sunt alese cu grijă, pentru ca persoanajul-țintă să fie totuși evident. Câteva exemple, mai jos, din declarațiile lui Liviu Dragnea:

Sunt un pro-european convins. Cred foarte mult în asta. Sunt foarte dedicat unui parteneriat mult mai intens cu Statele Unite decât avem acum. Dar în toate aceste structuri trebuie să fim patrioți români. Asta nu trebuie să uite nimeni.

Vor să trimitem acolo niște găști, niște grupuri de interese care nu vor mișca un deget pentru România sau un grup de europarlamentari care să se bată pentru țara lor? Pentru asta trebuie să dăm toate informațiile cetățenilor români ca să știe.

LIPSIT DE EMPATIE. Tema a început să fie vehiculată mai des pe fondul scandalului creat de întârzierea cu care Guvernul a prezentat bugetul de stat pe 2019.

Cu toate că nepunerea la timp a bugetului în dezbatere parlamentară este o responsabilitate care revine în mod direct Executivului, PSD și canalele media apropiate au lansat atacuri furibunde la adresa șefului statului, acuzându-l că sabotează bugetul.

Câteva exemple:

„Ce suflet să ai să blochezi bugetul României – de ieri, patru milioane de copii trebuia să aibă alocație mărită” – Liviu Dragnea

„Dacă am fi făcut ce cere Iohannis și partidul său (PNL – n.r.), pensiile ar fi fost mult mai mici. Consider iresponsabile declarațiile președintelui, care se joacă cu sentimentele oamenilor” – Viorica Dăncilă 

„România are nevoie de bani pentru a plăti salarii şi pensii şi pentru a finanța investiţiile atât de necesare, iar Guvernul României a alocat acești bani conform unui buget votat de Parlamentul României. Toți acești bani au fost însă blocați de Werner Iohannis care a atacat la Curtea Constituţională proiectul de Lege a Bugetului. Lui Iohannis nu-i pasă de interesele românilor, mai ales atunci când trebuie să-și urmărească interesul personal. (…) Iohannis reușește prin această acțiune josnică să amâne mărirea salariilor şi pensiilor, măririle alocaţiilor copiilor și să blocheze investiţiile. Totul a fost plănuit doar în scop electoral propriu” – PSD Sibiu

„ÎN FIECARE ZI SE AMÂNĂ CONSTRUCŢIA A CÂTE 40 DE NOI CREŞE SAU GRĂDINIŢE! De ce? Atât ne costă toana lui Iohannis de a bloca bugetul de stat. Guvernul a alocat pentru 2019 circa 5 miliarde euro pentru investiţii noi. Acestea însă nu pot fi demarate pentru că Iohannis pune beţe-n roate guvernării PSD”. – comunicat PSD

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

2 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

3 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

4 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

5 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID