Alba: Inundaţii în mai multe localităţi: zeci de persoane, sinistrate

Alba: Inundaţii în mai multe localităţi: zeci de persoane, sinistrate

Mai multe localităţi din Alba au fost afectate în urma precipitaţiilor abundente înregistrate marţi, situaţia cea mai gravă fiind înregistrată în municipiul Aiud, unde au fost inundate sute de case şi anexe gospodăreşti, precum şi obiective economice, iar 32 de persoane sunt sinistrate, fiind cazate în sala de sport, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Potrivit ISU Alba, în prima parte a zilei de marţi, între orele 4,00 şi 17,00 au fost înregistrate precipitaţii mai însemnate cantitativ pe teritoriul localităţilor Aiud, Miraslău, Unirea, Ocna Mureş, Şona, Stremţ, Ighiu, Livezile, Rîmeţ, care au generat acumulări rapide de apă, scurgeri de pe versanţi şi creşterea rapidă a văilor, producând inundaţii.

Astfel, în Aiud au fost distruse două case, iar una a fost avariată, au fost inundate 111 case, 111 anexe gospodăreşti, 12 obiective economice şi 20.000 de metri pătraţi de sere şi solarii. Un număr de 32 de persoane ale căror locuinţe au fost afectate total sau parţial de inundaţie au fost cazate într-o sală de sport. Trei persoane, printre care şi un copil de 9 luni, au fost salvate din locuinţă de către pompieri cu barca pneumatică.

Au fost avariate/colmatate 10 poduri şi podeţe, mai mulţi kilometri de drum naţional, drumuri judeţene şi străzi. De asemenea, a fost colmatat un pod CFR, provocând astfel întreruperea circulaţiei feroviare.

În Stremţ, peretele unei locuinţe a fost afectat de o alunecare de teren şi au fost inundate 7 subsoluri. În Unirea, Valea Ciugudului s-a revărsat în mai multe curţi şi a afectat un podeţ. În Ighiu, valea ieşită din matcă a inundat drumul de acces spre lacul Iezer şi a doborât un copac pe partea carosabilă. În Miraslău s-a intervenit pentru acordarea asistenţei medicale unei persoane imobilizate la pat de către SVSU Miraslău, ambulanţa SAJ şi SMURD Alba, accesul la locuinţa pacientului fiind îngreunat de inundarea străzii. S-au decolmatat 20 de podeţe şi s-a intervenit pentru decolmatarea drumurilor comunale pe o distanţă de aproximativ 20 de kilometri. Au fost rupţi 6 stâlpi de telefonie. În comuna Şona au fost inundate 30 hectare de teren arabil şi colmatate 20 de podeţe şi două străzi din satul Lunca Târnavei. În comuna Livezile, au fost afectate două poduri mari şi două podeţe, inundate şapte pivniţe, şapte curţi şi cinci hectare de grădini.

În Apuseni, în comuna Rîmeţ, sunt izolate din punct de vedere al accesului auto nouă case din Valea Inzelului şi Valea Uzei. Au rămas blocate mai multe autoturisme, ca urmare a ruperii carosabilului pe DC 103 Valea Inzelului, pe aproximativ 4 kilometri, pe DC 128 Valea Ilzei - pe circa 2 kilometri.

În cursul serii de marţi, în intervalul orar 17 - 24, în Aiud au fost avariate trei case, inundate şase case, două obiective economice, două obiective sociale şi administrative (Administraţia Finanţelor Publice, Gradiniţa cu Program Prelungit nr. 10). În Aiud au fost avariate şi 28 de autoturisme şi inundate 40 de fântâni.

În Ciugud, apa a pătruns în mai multe subsoluri şi curţi. Aceeaşi situaţie a fost şi în Bergin, unde a fost avariată şi conducta de canalizare. În satul Sânmiclăuş, a fost inundată sala de sport, iar pe două străzi nivelul apei a ajuns la doi metri. Viitura a afectat un post TRAFO, rămânând nealimentaţi cu energie electrică 476 de abonaţi. A fost spartă conducta de gaz, iar în satul Biia a fost deteriorată conducta de apă. În Sâncel, apele ieşite din matcă ale unui pârâu au inundat temporar DJ 107B, un operator economic şi mai multe curţi, precum şi două case. În Cetatea de Baltă au fost inundate o fermă agricolă, precum şi 12 case şi cinci străzi. În Tătârlaua apa a intrat în zece case. În Valea Lungă, au fost inundate 36 de subsoluri şi două case.

Au acţionat pentru remedierea situaţiei zeci de pompieri militari, precum şi jandarmi şi poliţişti şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. AGERPRES / (AS - autor : Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: Instituția Prefectului Județul Alba /Facebook

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene