Alcooluța, AUDIATĂ la DNA! Sechestru pe avere!

Alcooluța, AUDIATĂ la DNA! Sechestru pe avere!

UPDATE/Alcooluța a declarat la ieșirea de la audieri că procurorii i-a pus sechestru pe avere. Primărița Craiovei a declarat însă, spunând bancul cu cămila, că: „Nu există. N-am casă, n-am mașină, n-am conturi...”

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de inculpata VASILESCU LIA-OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, până la concurența sumei de 902.516,29 lei, raportată la cele trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la cele patru infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de spălare de bani, reținute în sarcina inculpatei.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani și asupra unor imobile aparținând inculpaților PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei și POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, până la concurența sumei de 568.291,37 lei, raportată la infracțiunile de complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, respectiv spălare de bani, reținute în sarcina celor doi inculpați.

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Celor trei inculpați li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Olguța Vasilescu este audiată luni la DNA! Audierea vine la mai puțin de o săptămână de la reținerea unui om de casă al Primăriei Craiova, Cristian Dobre. 

În faţa instituţiei, aceasta a declarat:"Asta e politica denunţurilor în România."

Ştire în curs de actualizare.

Procurorii DNA l-au reţinut pe 6 iunie pe omul de afaceri Cristian Dobre, patron al grupului de firme Polystart, în legătură cu afacerea WaterPark, un parc acvatic construit cu peste 80.000.000 de lei proveniţi din fonduri europene.

Contractul a fost semnat în 6 februarie 2013 între Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu cu o asociere de firme, printre care şi cea a lui Cristian Dobre.

Surse: Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un eventual denunţ

„În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.”, se menționează la finalul comunicatului DNA! Iar surse judiciare craiovene au declarat, pentru EVZ, că omul de afaceri Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un denunţ în faţa procurorilor DNA, el fiind „abonat” la contracte cu Primăria Municipiului Craiova, atât în mandatul Liei Olguţa Vasilescu, cât şi în cel precedent, al lui Antonie Solomon. Parcarea din subsolul Teatrului Naţional, extinderea Spitalului Clinic de Urgenţă, modernizarea Aeroportului din Craiova şi WaterPark-ul din municipiu sunt doar câteva din contractele obţinute de firmele lui Dobre.

Dealtfel, în ultimele zile de campanie, la Craiova, Olguța și Antonie Solomon, pușcăriașul, au defilat, de mânuță, printre „supuși”...

Comunicatul DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 06.06.2016, a inculpatului

DOBRE CRISTIAN, asociat majoritar în cadrul unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în formă continuată (5 acte materiale),
- instigare la dare de mită,
- instigare la spălare de bani,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 06 februarie 2013, între Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de inculpatul Dobre Cristian a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situațiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului.

În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuția lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic inițial și devizul ofertă, astfel încât diferența în plus dintre sumele de bani solicitate și obținute din fondurile europene, respectiv bugetul național și sumele de bani cheltuite pentru execuția obiectivului să fie însușită pe nedrept.

De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acționat atât direct cât și prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcției în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul și contractul de finanțare încheiat cu autoritatea de management.

Tot la inițiativa omului de afaceri a fost disimulată și proveniența unei părți din suma pretinsă și primită ca mită de către un diriginte de șantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii.

Urmare a acestei conduite infracționale, Primăria Craiova și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în același timp și un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 07 iunie 2016, inculpatul Dobre Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

*** În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Cristian Dobre, „Gentleman în afaceri“ cu dosare penale

Polystart Impex SRL este una dintre companiile grupului Civitas-Polystart controlat de afaceristul craiovean Cristian Dobre, fost președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dolj. În urmă cu câțiva ani, presa locală îl caracteriza drept un „gentleman în afaceri, un suflu tânăr în economia locală, cu idei noi şi principii solide“. Ulterior, după mai multe descinderi ale DNA la sediul firmelor sale, părerile aveau să se schimbe radical.

Apropiat de lumea politică, omul de afaceri a reușit să-și impună grupul de firme în afacerile cu statul, obținând profituri importante din contractele cu autoritățile locale și județene precum și cu structuri ale MAI și MApN.

Atât în Dolj, locul de baștină cât și în județele limitrofe, Polystart Impex este implicată, ca antreprenor general, în asociere sau ca subcontractor, în importante investiții derulate din fonduri bugetare sau europene. Despre  numeroasele sale afaceri cu statul, în special cele cu Primăria Craiova, Cristian Dobre afirma, într-un interviu, că sunt normale.

În ultimii ani, societatea a obținut numeroase lucrări în Bănie, între care extinderea Spitalului Clinic de Urgență de 3,3 milioane de lei sau amenajarea parcării din subsolul Teatrului Național, de 13,7 milioane de lei, obținută în asociere cu Mitliv Craiova, alt aspirator de bani publici. De asemenea, Polystart Impex a primit, ca subcontractor al AZVI SA din Spania, o parte din execuția lucrărilor de modernizare la Aeroportul din Bănie. Contractele încheiate cu instituțiile publice i-au adus lui Dobre nu doar bani în conturi ci și anchete penale. 

Fraudă cu fonduri europene

La începutul lui 2013, Primăria Craiova și reprezentanții asocierii formată din Delta Antrepriză Construcții și Montaj 93, Polystart Impex  și UTI Grup au semnat contractul pentru construcția unui parc acvatic, în suprafață de cinci hectare, amplasat în Parcul Tineretului. Proiectul Water Park a fost finanțat din fonduri europene, prin POR 2007-2013, și prevedea construcția unui complex de agrement, în valoare de 86.066.199,35 lei. 

După numai un an, pe 27 noiembrie 2014, procurorii DNA descindeau la sediile Polystart și la Primăria Craiova, într-un dosar de luare de mită și fraudă cu fonduri europene, legat tocmai de Water Park. Anchetatorii au stabilit că directorul executiv al firmei, Luis Guilherme Gomes de Almeida, împreună cu mai multe persoane cu funcții de decizie în cadrul proiectului, au înregistrat situaţii de plată nereale și facturi fictive pentru materiale de construcții, pentru a primi rambursări ilegale. Acest lucru a fost posibil din cauza complicității firmei care a asigurat dirigenția de șantier, ai cărei reprezentanți au avizat ca bun de plată documente întocmite în fals pentru 2,3 milioane de lei. Ancheta nu a putut determina vreo relație între faptele penale ale inculpaților din Dosarul Water Park și primarul Craiovei.

Deși investiția trebuia finalizată până în decembrie 2015, pentru a nu se pierde banii europeni,  termenul de recepție a fost devansat pentru vara lui 2016. Pentru a-și justifica întârzierea, constructorii au invocat anchetele DNA care i-ar fi împiedicat să-și desfășoare activitatea. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...