Alcooluța, pesedistă ÎMPUȚITĂ! DNA reclamă ATACAREA JOSNICĂ a unui MARTOR din dosar!

Alcooluța, pesedistă ÎMPUȚITĂ! DNA reclamă ATACAREA JOSNICĂ a unui MARTOR din dosar!

Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii dupa ce primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, a incercat sa-l decredibilizeze pe unul dintre denuntatorii din dosarul de coruptie in care a fost trimisa in judecata pentru mita si spalare de bani, dezvăluie HotNews . Primarul a publicat selectiv pe pagina sa de Facebook mai multe stenograme ale discutiilor cu oficiali ai primariei inregistrate si predate DNA de Petru Becheru, presedinte al Asociatiei de Proprietari Romarta din Craiova, apoi i-a invitat pe simpatizantii ei sa judece probele. Primarul a incercat sa acrediteze ideea ca denuntatorul Petru Becheru este nebun publicand o fotografie in care se vede clar un defect de vedere al acestuia.

Sute de comentarii in care denuntatorul a fost jignit sau amenintat cu moartea au fost postate pe pagina de Facebook a primarului. In aparenta, Olguta Vasilescu a intervenit in discutii cerand decenta, dar tot ea i-a incitat pe comentatori.

Becheru a fost facut "nenorocit", "maimuta", "pedofil", "handicapat", "retardat" sau "drogat". In realitate, denuntatorul este un tanar matematician de 30 de ani, care si-a pierdut un ochi acum cativa ani incercand sa-si apere prietena de mai multi huligani care l-au snopit in bataie. Spre deosebire de imaginea negativa pe care Olguta Vasilescu& Comp. incearca sa i-o creeze, Becheru este absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii din Bucuresti, tot aici a urmat si masterul in domeniul inteligentei artificiale, iar in prezent isi face doctoratul. In acest caz, DNA considera ca primarul trimis in judecata pune presiune pe martorul-denuntator si isi face aparari in spatiul public si nu in fata judecatorilor.

Primarul a inceput atacul asupra lui Becheru publicand unul dintre denunturile acestuia in care vorbea despre presiunea pe care a simtit-o dupa ce la usa lui au sunat angajatii unei firme de cablu pentru a-i monta internet, desi el avea cablu. De precizat ca DNA a inceput urmarirea penala pentru fapte concrete, nu pe baza acelui denunt formulat in aprilie 2016, dupa ce primarul fusese deja retinut, arestat la domiciliu si apoi eliberat.

"In imaginea de mai jos il aveti pe principalul denuntator din dosarul "Fatada", Petru Ioan Becheru, si unul dintre denunturile sale. Toate sunt formulate in aceeasi "logica".(...) Ca sa intelegeti de ce intra primarii incomozi la inchisoare, in baza a ce tip de denunturi si cu ce probe (...)Eu nu comentez acest denunt. Va las pe voi sa o faceti... P.S. Va rog sa fiti decenti in comentarii. Omul, oricum, se simte terorizat de faptul ca un cablu de electricitate ii trece pe deasupra blocului si ca il viziteaza echipele RDS acasa", spune primarul atasand o fotografie in care handicapul fizic al lui Petru Becheru se poate vedea clar.

De mentionat ca si primarul se simtea vanata de servicii, iar in primul an de mandat a reclamat existenta unei masini sub fereastra primariei despre care spunea ca este tixita cu aparatura de inregistrare a SRI-ului. In realitate, masina era a unui primar venit la o sedinta la Prefectura Dolj. "Fatada" reprezinta una dintre cele doua parti ale dosarului de coruptie al primarului Craiovei. Procurorii spun ca primarul a pus presiune pe patronii mai multor firme de constructii care aveau contracte in derulare cu primaria sa sponsorizeze cu bani sau materiale de constructie reabilitarea fatadelor mai multor blocuri din Centrul Istoric al orasului. Operatiunea a avut loc in luna aprilie 2014, iar DNA a considerat ca, in acest fel, primarul a primit mita si a spalat bani, prejudiciul ridicandu-se la circa 600.000 de lei.

Spalare de bani in gluma

In urmatoarele doua zile, primarul a postat inregistrarea unei discutii intre Petru Becheru si mai multi oficiali din primarie efectuata si predata DNA tot de Becheru. Primarul a insotit postarea cu un comentariu din care reiese ca presedintele asociatiei de proprietari nu a dorit niciodata reabilitarea fatadelor, ci doar sa-i inregistreze pe cei prezenti, desi in stenograme Becheru insista doar sa se respecte legea, iar cei implicati din primarie se fac ca nu inteleg ce doreste.

Becheru dorea patru lucruri: contract de sponsorizare scris, autorizatie pentru lucrarile de schimbare a culorii blocului, garantie la lucrare si sa nu fie discriminari intre proprietarii persoane fizice si proprietarii magazinelor de la parterul blocului. Potrivit declaratiilor sale, nici una dintre solicitari nu a fost respectata, iar lucrarile s-au facut ilegal.

In discutia din stenograme apare si directorul firmei de constructii Recon din Craiova, Marian Petcu. Nemultumit ca nu se poate intelege cu Becheru, Petcu spune, la un moment dat, ca isi spala singur banii la firma. In comentariul care insoteste postarea pe Facebook, primarul sustine ca declaratia acestuia a fost facuta ¬la nervi, sub forma de gluma". Tot in discutie, Petcu spune la un moment dat ca sponsorul lucrarilor de reabilitare a fatadelor blocului Romarta, firma UTI, ar spune "Doamne ajuta" daca nu ar mai face sponsorizarea. Marian Petcu nu a putut fi contactat pentru a explica ce a dorit sa spuna.

Laturi turnate in capul lui Becheru cu acordul primarului 

Dupa publicarea stenogramelor, pagina de Facebook a primarului a fost inundata de comentarii jignitoare la adresa lui Petru Becheru si a procurorilor DNA. Desi a intervenit sporadic cerand decenta in exprimare, in realitate primarul a incurajat injuriile, care, pe alocuri s-au transformat in amenintari la adresa sigurantei denuntatorului. Unii dintre cei care au comentat au functii publice. Valul de insulte, injurii si cuvinte grele nu poate fi reprodus.

Primarul a intervenit din nou facand apel la decenta, dar in acelasi timp posteaza urmatoarele propozitii: "Stati sa ajungem la partea cu ghivecele de flori...Fii pe faza! Sa vezi cati nebuni sunt pe metru patrat".

Injuriile au continuat, Petru Becheru fiind facut cand "maimuta antropomorfa", "handicapat", "schizofrenic". Totul a culminat cu urmatorul comentariu al lui Danciu Eugen: "Sa o dam pe Gorghiu(copresedinta PNL - n.r.) pe mana lui Becheru, asta e decent?! Cred ca asta e incrucisarea fatala sau bomba cu noiintron!(neutron - n.r.)".

Becheru: Ce treaba are handicapul meu cu dosarul penal?

Petru Becheru a declarat ca s-a simtit jignit si amenintat si i-a cerut primarului sa stearga postarile de pe pagina de Facebook. "De la o vreme(Olguta Vasilescu - n.r.) a inceput sa se lupte cu sistemul, identificat cu poza mea, atent selectionata(...) pentru a evidentia handicapul meu fizic. Ce treaba are poza cu dosarul penal? Din stenogramele publicate de dansa rezulta ca eu am cerut constant 4 lucruri: contract de sponsorizare scris, autorizatie pentru lucrarile de schimbare a culorii, garantie la lucrare si sa nu fie discriminari intre proprietarii pe care ii reprezentam. Pentru ca asa este legal. Cum s-au efectuat lucrarile? Fara contract cu asociatia, fara autorizatie de constructie, fara garantie, cu presiuni facute pe sponsori si cu presiuni facute pe unii proprietari sa plateasca reparatiile(...)Chiar capusele de partid si de stat explica injurios in comentariile de la postari: daca ai un handicap fizic nu poti sesiza infractiuni de coruptie, iar, daca totusi sesizezi, nu trebuie sa fii luat in seama, indiferent daca martorii (care, daca nu sunt handicapati, sunt santajati de procurori) confirma existenta faptelor. Primarul Olguta Vasilescu are grija sa solicite periodic <>, fara insa sa steaga afirmatiile care depasesc cadrul normal al libertatii de exprimare si trec in sfera contraventionalului sau a penalului (amenintari cu violenta fizica, injurii legate de handicapul fizic). Deduc faptul ca si le asuma, inclusiv amenintarile cu moartea. O rog pe aceasta cale sa steaga acele comentarii pe care dansa le considera nepotrivite a fi pe pagina ei publica de Facebook", a spus Becheru.

Acesta a explicat ca nu este schizofrenic sau oligofren cum cum l-au catalogat comentatorii Olgutei Vasilescu, ci si-a pierdut un ochi incercand sa-si apere iubita de mai multi huligani. "Handicapul meu fizic este urmarea unei agresiuni din 2009 cand mi-am aparat iubita de niste baieti care o agresau, dar ce importanta are acest aspect cand toata lumea stie ca Olguta Vasilescu a fost presedinta comisiei de egalitate de sansa".

DNA denunta presiunile asupra martorului din dosar

Presiunile asupra martorului nu au trecut neobservate de DNA - structura centrala. Intr-un comunicat trimis la solicitarea Gazetei de Sud, procurorii arata ca au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii deoarece declaratiile primarului trimis in judecata pentru fapte de coruptie submineaza autoritatea judecatoreasca si pun presiune pe martorul - denuntator.

Este vorba de doua momente analizate de DNA. Primul legat de declaratiile date in cadrul unei emisiuni televizate in care Olguta Vasilescu spunea ca procurorul DNA i-a cerut sa faca un denunt impotriva lui Klaus Iohannis, iar al doilea se refera la presiunile asupra martorului.

"La data de 25 iulie 2016, Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind cererea de aparare a independentei sistemului judiciar in legatura cu unele declaratii ale doamnei Vasilescu Lia Olguta, primar al municipiului Craiova, facute la un post de televiziune si preluate de majoritatea institutiilor de presa. In motivarea cererii se arata ca declaratiile respective cu privire la modul de desfasurare a cercetarilor in dosarul penal in care Vasilescu Lia Olguta a fost trimisa in judecata pentru fapte de coruptie, sunt tendentioase, au impact deosebit asupra opiniei publice, creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acrediteaza ideea ca activitatea procurorilor s-ar desfasura cu incalcare principiului legalitatii si, in consecinta, sunt de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sa puna in discutie deontologia profesionala a magistratilor. Ulterior, la data de 1 august 2016, Directia Nationala Anticoruptie a trimis, in completare la sesizarea initiala catre Consiliul Superior al Magistraturii, un set de materiale care apar pe pagina de facebook a acesteia si din care rezulta faptul ca doamna Vasilescu Lia Olguta publica periodic probe din dosarul de urmarire penala, de natura a pune presiune pe martorul-denuntator si isi face aparari in spatiul public, ci nu in fata judecatorilor", se arata in raspunsul DNA.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria