ALEGERI ÎN ITALIA: Diferitele scenarii după alegerile legislative

ALEGERI ÎN ITALIA: Diferitele scenarii după alegerile legislative

Italienii au votat duminică pentru forţele de dreapta şi antisistem, fără însă ca acestea să obţină o majoritate absolută, potrivit primelor informaţii, care lasă să se întrevadă mai multe scenarii posibile, potrivit experţilor, relatează AFP.

Coaliţia dreapta/extrema-dreaptă

Aşa cum anunţaseră sondajele, coaliţia formată din Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului (extrema-dreaptă) a lui Matteo Salvini a obţinut circa 37% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 90% din buletinele de vot.

Spre surprinderea generală însă, Liga a obţinut 18% din voturi, mult peste Forza Italia (14%).

Dată fiind complexitatea sistemului electoral, care combină votul proporţional şi cel majoritar, este încă prea devreme pentru a se cunoaşte rezultatul acestor voturi în ceea ce priveşte numărul de deputaţi şi senatori, însă o majoritate absolută pare puţin probabilă. Dacă acesta va fi cazul, cu siguranţă Matteo Salvini va revendica conducerea coaliţiei şi a unui eventual guvern, chiar dacă nu există nicio garanţie că Berlusconi se va ţine de cuvânt şi îi va ceda conducerea.

Guvernul 5 Stele

Mişcarea 5 Stele (M5S), populistă, născută în 2009 din vechea clasă politică, a devenit primul partid din ţară, cu 32% din voturi, ceea ce este însă insuficient pentru a obţine o majoritate în parlament.

O alianţă 'antisistem' între M5S şi Liga pare a fi singura care ar putea obţine această majoritate, chiar dacă ea dă fiori reci Bruxellesului. Liderii celor două formaţiuni au respins până acum această posibilitate.

O altă opţiune ar fi lansarea de negocieri cu Partidul Democrat (PD, centru stânga) şi cu micile partide de stânga. Pentru a fi posibil acest lucru, Matteo Renzi, care a jurat să nu facă vreodată o alianţă cu 'extremiştii', ar trebui să cedeze conducerea PD altcuiva. Astfel de discuţii au avut loc în 2013, fără a se ajunge la un acord. M5S s-a schimbat însă şi Luigi Di Maio s-a arătat mai deschis către dialog. Mai mult, cu 19% din voturi, PD nu se mai află într-o poziţie de forţă.

Marea coaliţie

Bruxellesul şi pieţele financiare au mizat pe un fel de 'mare coaliţie', după modelul german, între FI şi PD, cu sprijinul grupurilor mai mici 'eurofile' şi chiar al unor 'dezertori' ai Ligii.

Însă cifrele disponibile în prezent nu par să arate o astfel de posibilitate.

Potrivit estimărilor mass-media pe baza rezultatelor încă parţiale de luni dimineaţă, PD ar avea doar 107 deputaţi şi FI 102: chiar cu participarea partidelor mici, care nu au avut rezultate prea bune la scrutinul de duminică, totalul este încă departe de majoritatea necesară de 316 deputaţi.

Fără majoritate parlamentară

Fără obţinerea unei majorităţi, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, va trebui să lase în funcţie actualul guvern al lui Paolo Gentiloni (centru stânga), care nu are nevoie de votul de încredere al noului parlament pentru a gestiona problemele curente.

Totuşi, procedura va necesita timp. Cele două camere se vor întruni pentru prima dată pe 23 martie pentru a-şi alege preşedinţii şi pentru a constitui grupurile parlamentare. Doar atunci Mattarella va începe consultările.

Nu ar fi o surpriză pentru Italia care a învăţat să trăiască în incertitudine: mai mult de 60 de guverne au existat de la proclamarea Republicii în 1946.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…