Alegeri în SUA: Un republican, ales guvernator al Virginiei, recul al democraţilor

Alegeri în SUA: Un republican, ales guvernator al Virginiei, recul al democraţilor

Republicanul Glenn Youngkin a reuşit să câştige funcţia de guvernator al statului american Virginia miercuri, potrivit proiecţiilor televiziunilor americane, în urma unui scrutin considerat un test pentru democraţi şi pentru preşedintele Joe Biden, relatează AFP.

După numărarea a peste 95% din voturi, omul de afaceri de 54 de ani, fără experienţă politică, îl devansează cu 2,7 puncte procentuale pe adversarul său, Terry McAuliffe (64 de ani), fost guvernator al acestui stat din estul SUA (2014-2018).

"Am câştigat!", a exclamat el în faţa susţinătorilor săi reuniţi la miezul nopţii, vorbind despre un "moment hotărâtor" care va "schimba traiectoria" Virginiei după opt ani de control democrat.

Glenn Youngkin, care a câştigat votul rural tradiţional conservator, a reuşit astfel să obţină un scor ridicat în fiefurile democraţilor în nordul statului.

Până în ultimul moment, democraţii au vrut să creadă în victoria lor: "Vom continua să numărăm buletinele de vot pentru că toţi locuitorii Virginiei merită ca votul lor să fie numărat", a afirmat Terry McAuliffe în faţa susţinătorilor săi la sfârşitul serii.

"Lupta continuă", a spus acest veteran al politicii, care s-a bucurat de sprijinul "greilor" partidului în timpul campaniei.

"Vom câştiga" aceste alegeri chiar dacă scorul este "strâns", mai afirmase înainte de închiderea birourilor de vot Joe Biden de la Glasgow, unde participă la COP26.

Acest scrutin era considerat un barometru al sprijinului pentru politica preşedintelui american, a cărui popularitatea a scăzut după retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan.

Şi marile sale planuri de investiţii - unul în infrastructură, altul cu caracter social şi climatic - sunt blocate în Congres, din cauza disensiunilor între democraţi.

Victoria lui Youngkin oferă republicanilor o strategie pentru a recuceri Congresul, unde democraţii dispun de o majoritate fragilă, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului în noiembrie 2022. Fără o majoritate democrată, va fi mult mai dificil pentru administraţia Biden să-şi promoveze politicile.


Foto: (c) Ken Cedeno/EPA

Avansul amplu al lui Terry McAuliffe s-a prăbuşit în câteva săptămâni în acest stat care votase până atunci masiv pentru Joe Biden la alegerile prezidenţiale de acum un an.

Terry McAuliffe, al cărui electorat este în special urban, avertizase cu privire la o victorie republicană ca rezultat al celor "patru ani de teorii ale complotului şi de politică extremistă" sub preşedinţia lui Donald Trump.

Glenn Youngkin a mizat pe popularitatea lui Donald Trump, al cărui sprijin l-a primit, fără însă a relua luările de poziţie cele mai controversate ale fostului preşedinte pentru a nu-i speria pe alegătorii moderaţi şi independenţi.

Pronunţându-se împotriva portului obligatoriu al măştii şi vaccinării obligatorii pentru copii şi pentru anumite profesii, el şi-a axat cu succes campania pe educaţie, asigurând că părinţii trebuie să aibă o influenţă asupra programelor şcolare ale copiilor lor.


Foto: (c) Ken Cedeno/EPA

"Vom introduce posibilitatea de a alege în cadrul sistemului nostru şcolar public" şi "programe care îi ascultă pe părinţi", a promis acesta susţinătorilor săi după victorie.

Youngkin combate vehement predarea "teoriei critice a rasei", curent de gândire care analizează rasismul mai degrabă ca sistem decât ca nivel al prejudecăţilor individuale, chiar dacă democraţii asigură că această teorie nu face parte din program în Virginia.

El este acuzat că încearcă să interzică în şcoli anumite cărţi de autori afro-americani, precum romanul clasic "Beloved" al lui Toni Morrison, ceea ce republicanul neagă.

Problema rasismului este foarte sensibilă în acest stat, al cărui trecut sclavagist face cu regularitate obiectul unor dezbateri aprinse.

În schimb, McAuliffe a apărat în campanie, între altele, dreptul la avort şi sistemul electoral.

În alegerea viceguvernatorului, republicana Winsome Sears, o afro-americană, este pe cale să câştige o victorie istorică, devenind astfel prima femeie provenită din minorităţi în această funcţie.

Un republican se afla de asemenea în fruntea alegerilor pentru postul de guvernator al statului New Jersey, potrivit rezultatelor parţiale, Jack Ciattarelli devansându-l cu două puncte procentuale pe democratul Phil Murphy, care viza un al doilea mandat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...