Alegeri locale în Polonia: Un prim test pentru conservatori, după 2015

Alegeri locale în Polonia: Un prim test pentru conservatori, după 2015

Polonezii votează duminică în primul tur al alegerilor municipale şi regionale, scrutin ce va permite o evaluare a şanselor conservatorilor aflaţi la putere de a câştiga din nou alegerile legislative peste un an, relatează vineri AFP.

"În mod evident, este un test înainte de europarlamentare (la sfârşitul lui mai) şi legislative. Un test pentru principalele partide, ce se va juca în marile oraşe şi la nivel de consilii regionale", subliniază Stanislaw Mocek, politolog în cadrul Academiei de Ştiinţe a Poloniei.

Mizând pe conjunctura bună şi pe generoasa sa politică socială, partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din 2015, ar putea avansa în consiliile regionale, fără să obţină neapărat majoritatea.

Susţinătorii săi văd în acest partid un apărător curajos al intereselor poloneze. Abordată de AFP, o actriţă poloneză cunoscută, care refuză să i se dezvăluie identitatea, se declară "naţionalistă, prin urmare pro-PiS". Ea se mândreşte cu faptul că a votat "nu" la referendumul privind aderarea la UE în 2003 şi denunţă "banda de liberali care au vândut uzinele poloneze străinilor".

Pe de altă parte, reforme controversate şi procedee considerate uneori neconstituţionale de către opoziţie, precum şi disputa cu Bruxellesul au consolidat electoratul care se opune PiS.

Potrivit sondajelor, şansele PiS de a câştiga, la finalul unui al doilea tur, la 4 noiembrie, primăriile din câteva mari oraşe par relativ modeste. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Greii din PiS, fără a fi candidaţi, s-au lansat în bătălie: atât Jaroslaw Kaczynski, cât şi şeful guvernului Mateusz Morawiecki şi miniştrii săi şi-au înteţit reuniunile şi declaraţiile, promiţând o colaborare armonioasă a candidaţilor lor cu guvernul central.

PiS desfăşoară ofensive paralele. Pe de o parte, lupii săi tineri, Patryk Jaki şi Malgorzata Wassermann, ţintesc oraşele de mare simbolism Varşovia şi Cracovia. Jaki, ministru-adjunct al justiţiei, îşi bazează campania pentru "o Varşovie cinstită şi ambiţioasă" pe critici împotriva echipei aflate la sfârşit de mandat. El şi-a construit imaginea în fruntea unui comitet de verificare a re-privatizărilor, marcate de ilegalităţi atribuite primăriţei Hanna Gronkiewicz-Waltz, fostă lideră a Platformei Civice (PO, opoziţie).

Pentru a-l înfrunta, PO l-a trimis în bătălie pe Rafal Trzaskowski, fost europarlamentar şi fost ministru. Cu 13 ani mai în vârstă decât contracandidatul său, el pare aproape la fel de tânăr ca acesta din urmă şi pledează pentru "o Varşovie pentru toţi". Trzaskowski se poate lăuda cu dezvoltarea oraşului sub conducerea prietenilor săi politici: salubrizare, metrou, piste de biciclete, amenajarea destul de reuşită a cheiului Vistulei.

Pentru a-l combate, partidul la putere a lansat cu patru zile înaintea votului un spot video pentru a-i avertiza pe polonezi că liberalii riscă să aducă în Polonia migranţi, sursă a tot felul de violenţe.

Pe de altă parte, conservatorii, care pot conta pe susţinerea clerului catolic, au plecat la luptă împotriva Partidului Ţărănesc PSL, puternic instalat în sate. Autorităţile locale sunt cele care distribuie numeroase subvenţii europene, ceea ce le permite să creeze o reţea de interese şi relaţii durabile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Așa o fi?