Alegeri municipale la Istanbul: Partidul lui Erdogan vrea un nou scrutin

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan va cere organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul, unde rezultatele provizorii ale scrutinului din 31 martie îl arată perdant, a anunţat marţi un cadru al partidului, informează AFP.

"Vom lua calea recursului extraordinar (...). Vom spune că dorim ca alegerile să fie refăcute la Istanbul", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara un vicepreşedinte al AKP, Ali Ihsan Yavuz, la câteva ore după respingerea de către Înalta Comisie Electorală (YSK) a cererii depusă de partid pentru renumărarea tuturor voturilor din Istanbul.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, care îl citează pe reprezentantul AKP la YSK, Recep Ozel, instituţia a respins cererea pentru renumărarea tuturor voturilor în 31 din 39 de districte ale Istanbulului, acceptând renumărarea doar pentru 51 de urne.

Un responsabil al AKP a precizat pentru AFP că în condiţiile în care renumărări parţiale sau totale au fost deja făcute în alte şapte districte, acestea nu au fost vizate în cererea partidului.

Pentru ultimul district, Buyukcekmece, unde AKP a cerut anularea alegerilor, decizia YSK a fost amânată, potrivit lui Ozel.

"Toată lumea este legată de deciziile YSK, însă noi avem dreptul să le criticăm. Renumărarea voturilor din 51 de urne nu are niciun sens", a insistat Yavuz, subliniind că avansul candidatului opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a scăzut de la 25.000 la 14.000 după renumărări parţiale.

Potrivit rezultatelor provizorii, partidul lui Erdogan a câştigat alegerile la scară naţională, însă a suferit înfrângeri la Istanbul şi Ankara, care au fost câştigate de opoziţie, în condiţiile în care cele două oraşe erau controlate de 25 de ani de AKP şi predecesorii săi islamişti.

AKP a depus recursuri de-a lungul întregii săptămâni trecute, inclusiv pentru reexaminarea buletinelor invalidate.

Accentuând presiunea asupra autorităţilor electorale, Erdogan a afirmat luni că scrutinul a fost presărat de "nereguli" în masă şi comise "în mod organizat" la Istanbul.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!