Alegeri prezidențiale în Franța: Macron favorit în primul tur, Le Pen fără șanse în turul al doilea

Alegeri prezidențiale în Franța: Macron favorit în primul tur, Le Pen fără șanse în turul al doilea

Candidatul de centru Emmanuel Macron este cotat în continuare ca favorit în ultimele sondaje de opinie privitor la alegerile prezidențiale din Franța, al căror prim tur va avea loc duminica viitoare, transmite Reuters.

Sondajul Cevipof îi creditează pe Macron și pe extremista de dreapta Marine Le Pen cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul al doilea, dar cu procente mai mici în preferințele electoratului, iar cursa între primii patru candidați din cei 11 este tot mai strânsă. Macron are în acest moment 23%, în scădere cu 2% față de sondajul similar de la începutul lunii. Pentru Le Pen se declară gata să voteze 22,5% din alegătorii francezi, cu 2,5% mai puțini. Procentajul celor care susțin că nu vor vota este de 28%.

Sondajul zilnic efectuat de Opinionway a dat miercuri cifre similare cu Cevipof, iar BVA 24% pentru Macron și 23% pentru Le Pen, urmați de conservatorul Francois Fillon și reprezentantul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, cu 19% fiecare.

BVA oferă și predicții pentru turul al doilea, programat pe 7 mai, în care se vor confrunta primii doi candidați în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Macron ar câștiga cu 65% în fața lui Le Pen, cu 67% împotriva lui Fillon și cu 60% dacă adversarul său ar fi Melenchon. Le Pen ar pierde în fața oricăruia din principalii trei contracandidați — Fillon ar lua 57% din voturi, iar Melenchon 60% într-o confruntare directă cu ea. În fine, Melenchon ar învinge cu 58% dacă ar trece în turul al doilea alături de Fillon.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale