Alegeri prezidențiale în SUA: ce se votează și ora la care aflăm primele rezultate relevante

Alegeri prezidențiale în SUA: ce se votează și ora la care aflăm primele rezultate relevante

La 3 noiembrie, Statele Unite își aleg viitorul președinte, bătălia fiind între actualul șef al statului, republicanul Donald Trump, și democratul Joe Biden. Însă, în paralel, se desfășoară și alte alegeri și referendumuri extrem de importante nu doar pentru SUA, ci pentru lume.

În paralel, la 3 noiembrie se vor desfășura alegeri pentru toate cele 435 de locuri în Camera Reprezentanților și pentru 35 de posturi de senator, din 100. 

În 11 state și două teritorii se vor alege guvernatorii. Zeci de orașe, printre care Baltimore sau Baton Rouge, vor decide cine va fi viitorul primar. 

Tribul Oglala Lakote, din Dakota de Sud, își va alege președintele. 

Între zecile de referendumuri la nivel statal, bătălia cea mai dură este în California, legată de statutul șoferilor de Uber și Lyft. Cele două companii susțin că șoferii lor sunt contractori independeți, fără aceleași drepturi ca angajații obișnuiți. În campania pentru acest referendum s-au cheltuit 200 de milioane de dolari. Uber și Lyft au amenințat că vor părăsi California, unde își au sediul, dacă nu li se respectă dorința.

Numeroase referendumuri sunt pentru legalizarea marijuanei - în Arizona, de exemplu. Colorado a legalizat marijuana din 2012. 

Noutatea acestor alegeri este că s-a folosit masiv votul în avans, “early voting“, fie în persoană, fie prin poștă. Donald Trump a votat deja, în Florida, și se estimează că s-au prezentat la urne până acum aproape 100 de milioane de cetățeni americani. În Texas au votat deja 9,7 milioane de alegători, depășind prezența din 2016. Se estimează că democrații au preferat votul prin poștă, iar republicanii pe cel în persoană. 

Sunt șase state cruciale pentru rezultatul alegerilor prezidențiale: Pennsylvania, Arizona, Texas, Florida, Georgia, Wisconsin. Unii analiști apreciază că bătălii dure se vor duce și în Michigan, Minnesota și North Carolina. 

Florida și Georgia închid secțiile de votare la ora 2 dimineața, ora României. 

Pennsylvania închide urnele la ora 3 a.m, ora României.

Arizona, Texas și Wisconsin - ora 4 a.m., ora României.

În toate aceste state, e posibil ca la două ore după închiderea urnelor să se afle primele rezultate relevante. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …

5 Așa o fi?